שינוי תעריפי הנסיעות במוניות ייכנס לתוקף השבוע, אך השינוי שיאפשר לנוסעים להוזיל את הנסיעה באמצעות נסיעות משותפות נדחה למועד לא ידוע. החל מיום רביעי מחירי הנסיעות הבין־עירוניות יירדו בכ-6.5%, והנסיעות העירוניות יתייקרו בכ-13%. זהו החלק הראשון של התוכנית. חלקה השני – הטמעת מונים חכמים שיאפשרו את הוזלת הנסיעה לנוסעים שמוכנים ליסוע יחד – נדחה, בפעם השנייה, בשל היעדר מוכנות טכנולוגית ליישומו. איגוד נהגי המוניות, שהצטרף ביום חמישי למחאות, מתנגד לשיטת המחירים החדשה, והודיע על שיבושים בעבודת הנהגים השבוע.

התוכנית, שמקודמת על ידי משרדי האוצר והתחבורה, נעשתה בהמשך להמלצות ועדת המחירים ב-2016. לפני התוכנית, במצב הקיים, מחיר הנסיעה במונית נקבע על ידי מונה שמחשב את המחיר או על פי זמן או על פי מרחק. כשמהירות הנסיעה נמוכה מ-19 ק"מ לשעה, המחיר מחושב לפי זמן. אם היא גבוהה מ-19 ק"מ לשעה – לפי מרחק.

בשיטה החדשה, התעריף ייקבע על פי נוסחה שמשלבת בין זמן הנסיעה למרחק (זמן הנסיעה כפול המחיר לדקה; בתוספת מרחק הנסיעה כפול המחיר לק"מ). משמעות השינוי צפויה להיות הוזלה מסוימת של הנסיעות הבין־עירוניות במוניות ספיישל (שהוגדרו כנסיעות של 15 ק"מ או יותר) לעומת התייקרות, משמעותית יותר, במחירי הנסיעות העירוניות.

מחיר הנסיעה העירונית הממוצע צפוי לעלות מ-40.3 שקל ל-45.5 שקל – עלייה של כ-13%. מחיר הנסיעה הבין־עירונית הממוצע צפוי לרדת מ-114.5 שקל ל-106.9 שקל – ירידה של כ-6.6%. מכיוון שמרבית הנסיעות הקיימות הן בערים, בממוצע הכולל מדובר בעליית מחירים.

שינוי נוסף בשיטה החדשה הוא מעבר משני סוגי תעריפים (שמכונים תעריף 1 ותעריף 2) לשלושה סוגים (תעריף א', ב' וג'). תעריף א' – 1.63 שקלים על כל דקה ועל כל ק"מ (בנפרד) – ייגבה בשעות היום באמצע השבוע. תעריף ב' ייגבה בשעות הלילה באמצע השבוע ובמהלך השבת, ויהיה 1.95 שקלים על כל דקה ועל כל ק"מ – מחיר גבוה ב-20% מתעריף א'. תעריף ג' ייגבה בשעות הערב והלילה בסופי השבוע, ויהיה 2.28 שקלים לכל דקה וק"מ – גבוה ב–40% מתעריף א'. התעריף יתווסף לדמי הנסיעה ההתחלתיים.

מחכים למונים החכמים

התוכנית בחישוב התעריפים אמורה היתה להיכנס לתוקף באפריל, אך נדחתה לתחילת 2020 בין השאר בשל היעדר מוכנות טכנולוגית להשלמה מלאה של המהלך. שיקול מרכזי בהחלטת הממשלה להעלות את תעריפי המוניות הוא שב-1 בינואר תצמצם הממשלה את הסובסידיה שנתנה למוניות עד כה דרך הטבות מס על הדלק (צמצום הסובסידיה במועד זה קבוע בחוק).

הצעד שמצריך את המונים החכמים הוא מתן האפשרות לנסיעה משותפת עם תשלום נפרד. שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ', אישר ל-TheMarker כי הצעד הזה נדחה בכמה חודשים. הנסיעה המשותפת של כמה נוסעים, כשכל אחד משלם בנפרד, מאפשרת לנהג לקבל סכום כולל גבוה יותר מאשר הסעת נוסע בודד, כשכל נוסע משלם כ-80% מהמחיר אם היה נוסע לבד. יש לציין כי נסיעות משותפות במוניות מותרות בישראל מאז 2016, וכי האפשרות לחלוק מונית בין כמה נוסעים מיושמת באפליקציות הנסיעה גט, יאנגו, אובר ורקסי.

בין המרוויחות מהתוכנית: החברות שמתקינות את המונים החכמים למוניות שמחשבים את התעריף עבור כל נוסע בנפרד – מוניטקס וקופונית. זאת, מכיוון שעלות כל מונה חכם, שהנהגים יחויבו להתקין לפי התוכנית, הוא 3,500 שקל. מכיוון שבישראל יש יותר מ-25 אלף רישיונות למוניות, מדובר בהכנסה כוללת שמוערכת בין 80 ל-90 מיליון שקל שתתחלק בין שתי החברות. עם זאת, בישיבה שנערכה לפני כשבועיים במשרד התחבורה, בהשתתפות סמוטריץ' ומנכ"לית המשרד, קרן טרנר, התברר כי המונים עדיין אינם מוכנים להתקנה, בין השאר מכיוון שהממשקים עם אפליקציות ההסעות כמו גט, יאנגו ואובר טרם הושלמו, ולכן הטמעתם תתעכב.

מרוויחים נוספים עשויים להיות אפליקציות הנסיעה כמו גט ויאנגו – שיוכלו לגבות עמלה כפולה מנהגים על נסיעות של כמה נוסעים (אף שלא הצהירו כי יעשו זאת) . זו גם הסיבה שארגון בעלי המוניות לא היה שותף למחאות עד כה, אלא הובל על ידי נהגי המוניות, המהווים אופוזיציה לא רשמית לארגון.

תפקיד מהותי נוסף של המונים החכמים החדשים הוא הגברת הפיקוח והרגולציה בענף, שאמורים לצמצם את תופעת ה"חאפרים", ולהיטיב עם נהגי המוניות המורשים. המונים החדשים יאפשרו פיקוח גם ברמת הבטיחות ותנאי העבודה, למשל באמצעות האפשרות לזהות נהגים שעובדים מספר שעות מעבר למותר. כמו כן, המונים החדשים צפויים לצמצם את האפשרות לשכפול רישיונות, הלבנת הון ולתשלום "בשחור" עבור נסיעות.

העיכוב בהטמעת המונים החכמים יוצר בעיה גדולה מבחינת השגת מטרות המהלך. במסמך של משרד התחבורה שפורסם באוגוסט 2018 נכתב כי "לב ליבו של השינוי המבני הינו אימוץ של מונה חכם שיאפשר ממשק אל מול מערכת הזמנה מבוססת אפליקציות או טלפון או מערכת ממוחשבת אחרת". עוד נכתב כי "בהיעדר מונה חכם, לא ניתן יהיה להשיק ולהפיק את התועלת משינוי מבנה התעריפים".

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker)
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' | צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker

מחלוקת חריפה בענף

התוכנית הובילה בשבועיים האחרונים למחאות ושיבושים מצד נהגי המוניות ברחבי הארץ. לטענתם, חישובי ועדת המחירים יפגעו בתעריף הסופי עבורם. עם זאת, נהגי המוניות חלוקים לגבי התוכנית, ולכן רבים מהם לא השתתפו בצעדי המחאה.

ארגון נהגי המוניות פירסם בדף הפייסבוק שלו כי בימי שני עד רביעי בשבוע הבא לא יהיה מענה בתחנות המוניות בין 10:00 בבוקר ל–16:00 בצהריים, וכי הנהגים ייצאו לצעדות מחאה. עוד הודיע האיגוד כי כל תחנה תקצה 5,000 שקל לקרן שביתה.

נהגי מוניות שעובדים עם אפליקציות כמו גט ויאנגו; ונהגי מוניות שאינם באיגוד, לא הודיעו על שביתה. כמו כן, ארגון בעלי המוניות לא מתנגד לשיטת התעריפים החדשה. בקבוצת פייסבוק שמוקדשת למחאת נהגי המוניות נגד התוכנית נכתב כי "הניסיון לפיצול הענף הוא חגיגה לרשויות ואסון לענף, המשול למשפחה שכל אחד רץ למשטרה להתלונן על השני ובסוף כל המשפחה מתפרקת".

משרד התחבורה לא השיב לשאלת TheMarker אם מתקיים מו"מ עם נהגי המוניות שמנסים למנוע את שינוי שיטת התעריפים, ומסר כי היו כמה שימועים בנושא לנהגי המוניות שבהם הוצגו בפירוט כל השינויים המתוכננים וכי נכון לעכשיו לא מתוכנן עיכוב בהחלת החלק הראשון של התוכנית.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה לדברים.