ניר מימון, חברו הקרוב של יאיר נתניהו ב"סערת הקלטת", מונה בחודש שעבר לדירקטור בחברה הציבוריות פוליגון נדל"ן. מינויו לתפקיד יוצא דופן לנוכח גילו הצעיר, 21 בלבד, ולנוכח ההקשר המשפחתי — בנו של קובי מימון, שפרט לפוליגון נדל"ן הוא האיש המסתורי שמיוחסת לו השליטה באחת מהפירמידות המרכזיות בשוק ההון, אקויטל, שיש לה אחזקה במאגר הגז תמר ובכמה חברות נדל"ן.

בשבוע שעבר עלה שמו של מימון הצעיר, שהוקלט בבילוי משותף במועדוני חשפנות יחד עם יאיר נתניהו כשהתרברב במהלכי אביו, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהביאו לאישורו של מתווה הגז: "אבא שלי עשה לאבא שלך אחלה עסקה. נלחם בכנסת בשביל זה", אמר נתניהו הבן לניר מימון. "אבא שלי סידר לך עכשיו 20 מיליארד דולר, ואתה לא יכול לפרגן לי ב-400 שקל?".

מימון הצעיר מונה לדירקטור בפוליגון ללא ניסיון. מימון הוא בעל תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב במתמטיקה עיונית, בוגר קורס דירקטורים הלכה למעשה של בית הספר המי"ל (ג'ון ברייס) וכן בוגר קורס חשבונאות לכלכלנים מאוניברסיטת תל אביב. מינוי לדירקטור בחברה אושר באסיפה הכללית של פוליגון שהתכנסה בחודש שעבר.

למרות אישור המינוי, האסיפה הכללית התנגדה להכללתו של ניר מימון בפוליסת הביטוח של דירקטורים. זאת לאחר שכמה גופים מוסדיים, ובהם קרן הגידור טוליפ קפיטל, ילין לפידות, הכשרה חברה לביטוח, אלומות, מיטב דש ומגדל, התנגדו לכך. למרות התנגדות האסיפה, דירקטוריון פוליגון אישר בחודש שעבר את הכללתו של מימון הצעיר בפוליסת הביטוח.

ניר מימון אינו הדירקטור היחיד בפוליגון שמכהן מטעם המשפחה. גם אחותו של קובי מימון, רונית בן יעקב, מכהנת כדירקטורית בחברה. בן יעקב החלה בתפקיד ב–2013. קודם לכן, מ–1997 עד 2013, כיהנה כדירקטורית באקויטל. בן יעקב היא ראש צוות במחלקת ביטחון וניהול סיכוני אשראי בחברת Cal — כרטיסי אשראי לישראל.

העסקת קרובי משפחה בחברות ציבורית, המוכרת בשם נפוטיזם, היא תופעה ידועה בבורסת תל אביב, בין היתר בקבוצת אי.די.בי בימיו של נוחי דנקנר וקבוצת דלק של יצחק תשובה. העסקה של קרובים עשויה להיות לגיטימית גם בחברות ציבוריות משפחתיות, במטרה ליצור דור המשך לניהול החברה. ואולם, המינוי נהפך לבעייתי אם הכישורים והניסיון של המתמנה אינם הולמים את אופי המשרה — למשל, לתפקיד מפתח או לתפקידי ניהול בכירים — ואם משולם לקרוב המשפחה שכר שאינו הולם את התפקיד והכישורים.

קובי מימון, ארכיון (צילום: אוראל כהן)
קובי מימון | צילום: אוראל כהן

שוכנת במטה אקויטל

דירקטורים נוספים בפוליגון הם קובי מימון המכהן כיו"ר; אורן ונונו, דירקטור בלתי תלוי המכהן במקביל כסמנכ"ל כספים במשרד הפרסום Y&R ISRAEL; ועו"ד ארצי בן־יעקב, המכהן כדח"צ. עד אוקטובר כיהנה כדח"צית בחברה גם מירב הורוביץ, CFO של קבוצת חברות בתחום האונליין גיימינג. האסיפה הכללית בדצמבר לא אישרה את מינויה מחדש. מי שסיכלה את המינוי היתה קרן טוליפ קפיטל. כעת נדרשת פוליגון לאתר דח"צ חדש, שיאושר על ידי בעלי מניות המיעוט.

בעוד מימון מכחיש את השליטה בפירמידת אקויטל, בפוליגון העניינים פשוטים יותר. לפי דיווחים לבורסה, מימון הוא חלק מדבוקת השליטה (45.5%). מימון מחזיק בעקיפין ב–10.17% מפוליגון באמצעות החברה הזרה Embrava Technology לצדו של גיל הוד, מקורבו של מימון, שמחזיק ב–35.4% ממניותיה. מימון ככל הידוע מתגורר בהולנד מאז 2010.

הוד נחשב לחבר קרוב של מימון. בהליכים המשפטיים שהתנהלו ב–2011 נגד הוד, מימון ומנהלים אחרים, בהמשך לקריסתה של חברת קווי אשראי, העיד הוד כי התגורר במשך יותר מ–20 שנה בהולנד.

בעדותו התייחס הוד ליחסיו עם מימון כשאמר: "אנו חברים. היו פעמים שדיברתי אתו פעם בשבוע וזמנים שלא דיברנו שלושה חודשים. הקשר משפחתי ולא עסקי". הוא הדגיש: "אני לא נשלח על ידי אף אחד, אני לא עושה דברו של אף אחד, אני לא איש קש".

משרדי פוליגון שוכנים ברחוב הגרניט 8 בפתח תקוה — מטה קבוצת אקויטל־ישראמקו. כשמתקשרים לטלפון של משרדי פוליגון, כפי שמופיע ברישומי הבורסה, הקלטה אוטומטית מסבירה: "הגעתם לחברות אקויטל יואל, נפטא, חנ"ל וישראמקו" — כלומר לחברות בפירמידת אקויטל.

פוליגון החלה להיסחר בבורסה ב–1973. החברה מנוהלת ב–50% משרה על ידי אמיר כהן, שמכהן במקביל גם כמנכ"ל חברת הנדל"ן נצבא מקבוצת אקויטל. ב–2008–2011 ניהל את פוליגון איתי רובין — בנו של עו"ד פיני רובין, היועץ משפטי שמלווה את פירמידת אקויטל ובעל השליטה שלה זה שנים ארוכות.

_OBJ

מטקסטיל לנדל"ן

פוליגון, שמנייתה עלתה ב–65% ב–12 החודשים האחרונים, פועלת בתחום הנדל"ן המניב, שבמסגרתו היא עוסקת בייזום, פיתוח והשכרה של מקרקעין שבבעלותה. החברה, שמנייתה ריכזה מחזור מסחר של 60 אלף שקל ביום בשנה האחרונה, נסחרת לפי שווי של 135 מיליון שקל, גבוה מהונה העצמי, שהסתכם נכון לסוף יוני 2017 — מועד הדו"חות הכספיים האחרונים — בכ-93 מיליון שקל.

במועד הקמתה עסקה פוליגון בפעילות טקסטיל (סריגים ואריגים). ב–1995 רכש הוד את השליטה בפוליגון, ושנתיים לאחר מכן מכרה החברה את פעילות הטקסטיל למפעל קשת בדים של נפטא מקבוצת אקויטל, והעבירה את משרדיה מחיפה לפתח תקוה. במקביל היא החלה לפתח את פעילות הנדל"ן, כשרכשה קרקע של 70 דונם באזור התעשייה סגולה בפתח תקוה.

כיום מחזיקה פוליגון במספר נכסים מועט — שני מגרשים שייעודם חקלאי בפתח תקוה בסמוך לצומת ירקונים, מרכז מסחרי בחדרה וקרקע בחיפה. שווי נכסיה המניבים של החברה מסתכם ב–176 מיליון שקל, נכון לסוף 2016. הנכסים הניבו הכנסות תפעוליות נטו (NOI) של 15.8 מיליון שקל ב–2016, כשהרווח הנקי התזרימי מפעילות הנדל"ן (FFO) היה באותה השנה 11.4 מיליון שקל. ההכנסות מיוחסת בעיקר לפעילות המרכז המסחרי.

הנכס המרכזי של פוליגון הוא MIXX בחדרה — מרכז מסחרי דו־קומתי בשטח של 22 אלף מ"ר, שהקמתו הושלמה ב–2011 בהשקעה של 90 מיליון שקל. הקרקע נרכשה מבעל השליטה, הוד, ב–2007 ב–22 מיליון שקל. שוויו ההוגן של המתחם, נכון לסוף יוני 2016, היה 160 מיליון שקל. שיעור התפוסה במתחם בסוף יוני 2017 היה 77%, והוא מניב NOI שנתי של 15 מיליון שקל, המגלם תשואה של 9.6%.

למתחם יש זכויות להוספת קומת מסחר ובניית מתחם בתי קולנוע. ביולי 2017 חתמה פוליגון על הסכם עם ניו לינאו סינמה, בעלת רשת בתי הקולנוע סינמה סיטי, להרחבת המתחם. ניו לינאו, שבה שותפים משה וליאון אדרי עם משקיעים נוספים (60%), הכשרה ביטוח (20%) ולאומי פרטנרס (20%), התחייבה לנהל את הליכי התכנון ולנהל את ביצוע העבודות — ולאחר מכן תשכיר את המתחם.

"אחסון ציוד לקידוח גז בחיפה"

נכס מרכזי נוסף של פוליגון הוא קרקע בשטח של 10 דונם, המורכבת ממספר חלקות באזור התעשייה חוף שמן בחיפה. מדובר בקרקע שעליה שכנה פעילות הטקסטיל, ובעבר שימשה בין היתר חניון למשאיות ולכלי רכב כבדים. לפי התב"ע הקיימת, על הקרקע ניתן להקים מבנים חדשים לשימוש תעשייתי בשלוש קומות, בשטח של 15 אלף מ"ר.

לפי הדו"חות של הכספיים של פוליגון, במארס 2017 הסתיימה תקופת שכירות של שוכר, שעשה שימוש בחלק מהקרקע לצורך אחסון ציוד המיועד לקידוח גז. החברה לא ציינה מי השוכר. יתרת השטח של הקרקע מושכרת לחברה העוסקת בשינוע סחורות. החברה הסבירה בדו"חות כי מדובר בקרקע באזור עם רמת ביקושים נמוכה — ולכן היא אינה מעוניינת להשקיע משאבים בניצול זכויות הבנייה שעל הקרקע, ותשקיע בה ככל שיימצא שוכר לתקופה ארוכה.

את המחצית הראשונה של 2017 סיימה פוליגון עם הכנסות של 10 מיליון שקל ורווח נקי של 3.8 מיליון שקל. זאת, בהמשך למחזור הכנסות של 20 מיליון שקל, ולרווח של 7.5 מיליון שקל ב–2016. באחרונה לוותה החברה אשראי בסכום של 29 מיליון שקל ממערכת הבנקאות. כנגד ההלוואה שיעבדה החברה, בשעבוד ראשון, את זכויותיה על המרכז המסחרי בחדרה, ולקחה על עצמה כמה התניות פיננסיות.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
חוקרי FBI פשטו על משרדי חברת אופציות בינאריות מרמת גן
היועץ ששכרה התעשייה האווירית למכרז של עשרות מיליוני שקלים – ייעץ גם לחברה הזוכה