בעלי הסופרמרקטים בתל אביב מתכוונים להיאבק נגד שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי על רקע הדיווח שהוא פועל לסגירת כל המרכולים והפיצוציות בעיר בשבתות למעט בשלושה מתחמים.

מנכ"ל רשת סופר יודה, קובי כהן, אמר כי שכר את שירותיו של משרד עורכי דין במטרה לבדוק אפשרות להתאגדות של בעלי המרכולים ולפנות יחדיו לבג"ץ על בסיס של חוסר שוויון ופגיעה בחופש העיסוק. "אנחנו ננסה לקבל אישור לחבור יחדיו כל בעלי המרכולים הפועלים בשבת בתל אביב ולפנות ביחד לבג"ץ. הרי לא ייתכן מצב שבו יחייבו אותי לסגור את העסק בשבתות אבל בעל סופר ביפו יוכל להפעיל אותו בשבת כי הוא ערבי או שבנמל ת"א יוכלו להפעיל מכולת בשבת ואני לא אוכל. זה חוסר שוויון. או שיסגרו את הכל או שישאירו את המצב כמו היום שכל אחד יכול להחליט אם הוא פותח את העסק בשבת או לא – כשכמובן אני תומך באופציה השנייה. מה שקורה עכשיו זה הכי קרוב לדיקטטורה ולקיסרות שהיה פה וזה בלתי נסבל".

עוד ב-mako כסף:

כהן הוסיף כי "כמו שלא ייתכן ששר שמאלני יחליט על פתיחת או סגירת כבישים בבני ברק כך לא ייתכן ששר חרדי יחליט על סגירת חנויות בתל אביב בשבת. אין שום הצדקה להתערב בנעשה בתל-אביב -  הרי אם התל אביבים היו רוצים ראש עיר עם אג'נדה דתית הם היו בוחרים באיזה רב ולא ברון חולדאי.

"אני נאבק כרגע בממשלה שלא מייצגת את העם, שיש בה כוחות דתיים שהם מיעוט ששולט על רצון הרוב. היום סטודנט צריך לעבוד בשבת כדי לשלם על הלימודים שלו ותלמיד ישיבה לא צריך לעבוד לא בשבת וגם לא באמצע שבוע כי מישהו משלם עליו".

אין תמונה
אריה דרעי

"אז עכשיו לבוא ולסגור ולדבר על ססטוס קוו זה שטויות כי גם הסטטוס קוו ההיסטורי הופר על ידי החרדים – הם מקבלים שכר לימוד כשבשנת 1948 הם לא קיבלו שכר לימוד. יש פה מיעוט שרוצה לכפות את עצמו על הרוב ואני לא יודע מתי יתעוררו פה אנשים. זה כמו הטירוף שקרה פה עם הרכבת". כהן אומר כי הוא מצפה מהתל אביבים לצאת להפגין: "הייתי מצפה מתושבי העיר לצאת להילחם על החיים החופשיים שלהם בעיר ובכלל. הפגנה עניינית על חופש בחירה בלי לצבוע את זה בצבעים של ימין או שמאל".

"הליכוד פוגע כרגע בשכבות החלשות"

ריצ'רד חדד, מבעלי סופר ללא הפסקה, המפעיל חמישה סופרמרקטים בשבת בתל אביב, מתכוון אף הוא להיאבק: "אני פעיל ליכוד וחבר מרכז ליכוד אבל הליכוד פוגע כרגע בשכבות החלשות. אנחנו רואים שהדתיים מתחילים להשתלט לנו על החיים וזה לא יעבוד להם.

"נתאגד הרשתות המובילות - נעשה הפגנות מול הבית של ראש הממשלה, נעשה עצומות והפעם לא ניתן להם לחמוק מזה. הליכוד פוגע בשכבות החלשות".

"צריך להבין שלסגור את המרכולים בשבת זה אומר קריסה כלכלית של המרכולים. הסניפים שלי חיים משבת לשבת, ובעזרת העסקים בשבת אני מצליח לשלם שכר דירה ומסים גבוהים. אם נסגור בשבת במקומות כמו פלורנטין, דיזינגוף ושכונת התקווה נצטרך לפטר את רוב העובדים שלנו שרובם אנשים שעברו שיקום מגמילה ויחזרו לרחובות. אם הדתיים רוצים לסגור את העסקים באזורים כמו בני ברק וכדומה אני מכבד את זה אבל למה זה צריך להיות באזורים חילוניים? אני אדם מאמין אבל מה שדרעי מנסה לעשות כרגע זה פשוט לגרום לקריסה כלכלית של עסקים".

כפי שפורסם היום (ג') בהארץ, השר דרעי פועל בימים אלה לטירפוד ההמלצות של ועדה מקצועית שבחנה את חוק העזר העירוני של עיריית תל אביב , המתיר פתיחת עסקים בשבת בעיר.

לפי הדיווח, דרעי מקדם החלטה שתאסור באופן גורף פתיחת בתי עסק בעיר, כולל פיצוציות ומרכולים למעט שלושה מתחמי בילוי וקניות הפועלים בשבת: נמל יפו, נמל תל אביב ומתחם התחנה ובחנויות נוחות הצמודות לתחנות דלק. החלופות שהציעה ועדת גרונר הן אשרור החוק העירוני, שמתיר לכ-160 בתי עסק לפעול בשבת בנוסף לשלושת מתחמי הקניות שאוזכרו. חלופה שנייה שהוצעה היא הפחתת מספר העסקים הפתוחים בשבת ב-20%, והשלישית היא פתיחת חנויות נוחות הצמודות לתחנות דלק בנוסף לשלושת מתחמי הקניות המוזכרים ומספר נוסף של מרכולים ופיצוציות.

בכיר ברשת מרכולים הפועלת בשבת בתל-אביב אשר העדיף להישאר בעילום שם אומר כי הנושא חצה את הגבולות של המאבק תל אביבי למאבק על אופיה של כל ישראל: "זה כבר לא מאבק רק על מה שנעשה בתל אביב כי ברגע ששר הפנים או ועדה של משרד ראש הממשלה תקבע נהלים ההשפעה שלהם בסופו של יום תהיה ארצית ותסתמך על מה שקרה בתל אביב.

"במישור הארצי לדבר כזה יש משמעויות כלכליות מאוד כבדות גם על ישובים כמו ירכא, אילת הרצליה וכל עיר אחרת. זה ישפיע על סוגיות של ארנונה, יחסי עבודה, עובדים מהמגזר הערבי שעובדים בסופי שבוע ועוד. אנחנו כרגע החלטנו לא לעשות עם זה כלום כי הכוחות הפוליטיים חזקים מכולנו והם מאוד אקראיים. הפתרון הנכון הוא שהוועדה תסמיך את הרשויות המקומיות לקבוע מה יקרה אצלם בהתאם לצביון של אותו יישוב".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
"האם הרשות ההגבלים הכניסה פעם תחרות שהחלישה מונופול?"
באייר מוכנה לשלם יותר מ-65 מיליארד דולר לרכישת מונסנטו