2 מיליון ישראלים חיו מתחת לקו העוני ב-2021, כך לפי נתונים שפרסם הבוקר (חמישי) הביטוח הלאומי. מתוכם, 854 אלף ילדים, ו-212 אלף קשישים. מדד "עומק העוני" של הביטוח הלאומי, שמאפשר להעריך את חומרת העוני, עלה מ-38.7% ל-39.4% בשנת 2021.

העלייה הגבוהה ביותר ברמת העוני ב-2021 נרשמה בקרב האזרחים הוותיקים, זאת לאחר שהופסקו מענקי הקורונה המיוחדים שניתנו ב-2020, והקושי של אותם אזרחים לצאת ולעבוד כשהמגפה עוד פשטה בארץ. בחלוקה לפי מחוזות, במחוז ירושלים 38% מהמשפחות חיו מתחת לקו העוני ב-2021, ו-52% מהילדים הירושלמים הוגדרו כעניים. במחוז תל אביב לעומת זאת, כ-15% מהמשפחות הוגדרו עניות, ו-12% מהילדים.

אם ובתה במרכז לחלוקת מזון, עוני, ילדים, ישראל  (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
אם ובתה במרכז לחלוקת מזון, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בהתבסס על הסקר החברתי של הלמ"ס, נמצא שיותר מ-26% ממשקי הבית העידו שאינם מצליחים לכסות את כל ההוצאות החודשיות, כ-11% ויתרו על טיפול רפואי, 7% ויתרו על תרופות מרשם ו-5.2% ויתרו על ארוחה חמה בשל קשיים כלכליים. לפי סקר שערך הביטוח הלאומי, יותר משפחות הגדירו את עצמן כעניות ב-2021 מבשנים עברו, באופן רוחבי לכמעט כל קבוצות האוכלוסיה.

בביטוח הלאומי מסמנים את הקצבה להבטחת הכנסה, שלא שונתה במשך שנים רבות, כקצבה הכי פחות יעילה בחילוץ משפחות מעוני. עם זאת, בהתחשב בממצאים, הביטוח הלאומי ממליץ להעלות את הקצבאות המשמשות רשת ביטחון אחרונה למשפחות מעוטות הכנסה או משפחות שנקלעו למצוקה כלכלית זמנית: הבטחת הכנסה, קצבת זקנה ודמי אבטלה.

תרומות אוכל (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90 )
חלוקת מזון לנזקקים, ארכיון | צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90

בנוסף ממליץ הביטוח הלאומי לקדם כלים וסיוע למשפחות שנמצאות בשוק העבודה ועדיין חיות בעוני. כמו כן, ניתן דגש על חוסר השוויון בין הפריפריה למרכז, דבר המשתקף במשכורות נמוכות וקושי גדול מאוד בהיבט הסוציאלי.

מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, ירונה שלום: "מדינת ישראל נמצאת מזה שנים בפער משמעותי מבין מדינות ה-OECD בעוני ובאי שוויון. לא ייתכן שקצבאות מסוימות יהיו נמוכות מקו העוני עצמו שעומד 2,849 שקלים בלבד. כדי להתמודד עם הפערים בחברה נדרשת מחד העלאת קצבאות ומאידך מתן כלים וסיוע למשפחות ויחידים שנמצאים בשוק העבודה אך משכורתם נמוכה, בדגש על הפריפריה".

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי: "דוח העוני מראה פעם אחר פעם שקצבאות מסייעות לחילוץ מעוני.
נכנסתי לתפקידי כשר הרווחה לפני ימים ספורים והדוח הזה הוא כלי משמעותי עבורי לקידום מדיניות הרווחה בה אני דוגל. בקדנציה הקרובה אעשה כל מאמץ לטפל בסיבות לעוני ושילוב מיטבי בשוק התעסוקה, במקביל לצדק חלוקתי נכון ומעודכן".

מנכ"ל ארגון "פתחון לב", אלי כהן: "כמדי שנה אנו זועקים עד כמה מצב העוני בישראל מחמיר והפערים החברתיים גדלים, לכן ולצערי, אי אפשר לומר כי אנו מופתעים מנתוני הדוח שאותם אנו מרגישים בשטח. מכיוון שהדוח מתייחס לשנתיים לאחור אנו סבורים כי המצב בפועל הרבה יותר גרוע. אני שואל את המנהיגים - האם לא ראוי לעסוק מיום וליל רק כדי לתקן את המצב? עליהם לקיים את הבטחותיהם לציבור בהקדם ובהמשך לאמוד לא רק את מצב העוני בישראל, אלא את כמות האנשים שיצאו ממעגל העוני ואת כלל התהליכים שנעשו ונעשים בכדי להוציא אנשים ממעגל העוני - דוח כזה לצערי, אינו קיים בישראל נכון לעכשיו".