הטבת המס שבוטלה לתושבי העוטף (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

ביממה האחרונה פורסם תלוש השכר של חודש ינואר 2022, ואלפי עובדים ביישובי עוטף עזה, שדרות, המושבים והקיבוצים באיזור, גילו להפתעתם כי איבדו את זכאותם להנחת מס.

 הסיבה לכך היא משום שהממשלה לא האריכה בזמן את הוראת השעה, על פיה ניתנת ההנחה ,וזאת למרות שהצעת החוק עברה בקריאה ראשונה.  

על פי הוראת השעה בשדרות, עיר המונה כ-30,000 תושבים, התושבים שהיו זכאים להנחת מס בגובה 20 אחוזים עד לתקרת שכר שנתית של 240,000 שקלים קיבלו החודש הנחה בגובה 18 אחוזים עד לתקרת שכר שנתית בגובה 208,307 שקלים.

בקיבוצים ובמושבים שבעוטף עזה הנמצאים בין 0 ל-7 קילומטרים מהגדר גילו ירידה חדה יותר בהטבת המס לה היו זכאים, מ-20 אחוזים עד סוף שנת 2021 ל-12 אחוזים בלבד. בחלק מהישובים, בהם למשל בישוב ברור חיל הנמצא 7.3 קילומטר מהגדר, נתבשרו שההטבה שלהם להנחה במס נשללה לחלוטין.

מדובר בהטבה שנעה בין עשרות ועד אלפי שקלים בכל חודש, בהתאם לשכר העובדים, והתושבים זועמים שלא קיבלו אפילו התראה מראש בפגיעה הצפוי להם.

בחודש דצמבר נערכו פגישות בין שר האוצר אביגדור ליברמן לחברת הכנסת נירה שפק (יש עתיד), תושבת העוטף בעצמה. השניים הגיעו להסכמה כי הוראת השעה שעל בסיסה ניתנת הטבת המס לתושבי העוטף - תוארך. בנוסף הם הסכימו שבמקום הארכה שנתית, הוראת השעה תוארך אחת לארבע שנים. ההסכמות היו אמורות להיכנס לתוקף עוד לפני תום חודש ינואר בכדי שלא תהיה פגיעה בעובדים תושבי האזור.

מסיבה שאינה ברורה, ולמרות ההסכם, הדבר לא עבר את אישור הממשלה למרות שהחוק עבר בקריאה ראשונה בכנסת. בבדיקה מול גורמים בתחום נטען כי הדבר לא היה בראש סדר העדיפויות, לכן איש לא טרח להעלות את ההצעה לסדר היום של הממשלה, ועשרות אלפי עובדים גילו בהפתעה את הפגיעה בשכרם.

יש לציין כי כל עוד לא תעבור חקיקה שתאפשר החזר רטרואקטיבי, גם כאשר הוראת השעה תיכנס לתוקף, התושבים הזכאים לא יקבלו את כספי המס שנגבו מהם. בנוסף, כלל לא ברור מתי זה יקרה משום שעדיין לא נקבע סעיף להארכת הוראת השעה בסדר היום של הממשלה והמשך לאישור חקיקה בקריאה שנייה ושלישית.

כחצי שנה אחרי מבצע שומר החומות,  כאשר גם מאז תום הקרבות מספר רקטות נורו לאזור, ובנוסף בעזה מתכוננים לסבב הלחימה הבא, תושבי העוטף מוצאים את עצמם נלחמים בעוד מערכה.