גניבת זהויות
גניבת זהויות

אורן, תושב תל אביב כבן 30, ישב בסלון ביתו בשעת ערב, 30 כשלפתע קיבל שיחת טלפון ממספר חסוי. הוא חשב שזו שיחה ממקום עבודתו, אבל דבר לא הכין אותו למה ששמע.

"חשבתי שזה אולי שיחת טלפון מהעבודה שלי, כי אני עובד בחברה ביטחונית. הבחור שצלצל הודיע לי שהוא מחזיק בידיו את רישיון הנהיגה והדרכון שלי, והוא מתכוון למכור אותם. לא הבנתי בהתחלה מה הוא רוצה ממני ומאיפה השיג את הפרטים שלי", שחזר אורן, "הוא סיפר שכשהבית שלי נפרץ לפני כמה שבועות, מידע שהיה נכון, הגנבים לקחו איתם את הדרכון והרישיון, ואם לא אשלם 4,500 שקלים הוא ימכור את הזהות שלי לאנשים אחרים מה שיסבך אותי מול רשויות החוק".

לדבריו, אחרי שיחה של כמה דקות הוא הבין שהוא מסובך עם עבריינים מסוכנים, והעביר דרך נהג מונית מעטפה עם כסף, וקיבל בחזרה את רישיון הנהיגה והדרכון.

"הוא הזהיר אותי שאני אהיה הסיפור הבא שיקראו עליו בכלי התקשורת. הוא שלח לי כתבות על אנשים שהסתבכו שנים, כאשר אנשים השתמשו בזהויות שלהם וחייהם נהרסו", סיפר אורן, "הבנתי שאני בצרות צרורות והעדפתי לשלם".

חברי הרשת פעילים בעיקר בטלגרם תחת שמות פיקטיביים, וגורפים לכיסיהם מיליוני שקלים. כמה מהם עובדים בארגוני פשיעה גדולים במרכז הארץ ובשפלה. הם קונים את הדרכונים, תעודות הזהות, וכרטיסי אשראי בעיקר מעברייני רכוש המתמחים בפריצה לבתים ולכלי רכב, ולאחר מכן יוצרים קשר עם בעליהם וסוחטים אותם באיומים.

הנוכלים יוצרים קשר עם הקורבנות דרך הטלגרם, מסנג'ר, בוואטסאפ ובשיחות טלפון ממספרים חסויים. כשהקורבנות לא עונים הם שולחים הודעות מאיימות ומפחידות: "ברגע זה מישהו עם הזהות שלך נוסע עם רישיון מזויף. דו"חות עבירות תנועה, עבירות פליליות הכול על שמך. תהיה מוכן. חבל שבחרת בדרך הזאת. הזדמנות אחרונה אם לא הכתבה הבאה היא עליך", מאיימים הנוכלים.

גניבת זהויות 2
גניבת זהויות

גם הילה 25, מהקריות נקלעה לסיטואציה דומה. לפני כמה שבועות אלמונים פרצו למכוניתה וגנבו לה תעודת זהות ודרכון.

"מתקשר אליי בחור, שאין לי מושג איך השיג את מספר הטלפון שלי, וטוען שהדרכון שלי ותעודת הזהות אצלו. הוא אפילו שלח לי צילום של המסמכים. הייתי בהלם איך זה הגיע אליו", סיפרה הילה. "הוא דרש שאשלם לו 7,000 שקלים אם אני לא רוצה שימכור את הזהות שלי לנשים אחרות. בסוף שלחתי 5,000 שקלים עם נהג מונית שהוא שלח לי לבית, ובתמורה קיבלתי ממנו מעטפה עם הדרכון ותעודת הזהות. פחדתי שישתמשו בזהות שלי לפתוח חשבון בנק, או לרכוש מכונית ולבצע עבירות תנועה. הבנתי שאם לא אשלם לו הכסף אני אסתבך במשך שנים רבות וייקח לי המון זמן להוכיח למשטרה ולבתי המשפט שזה לא אני, ואולי גם לא יאמינו לי - אז העדפתי לשלם להם".

"אני יודע שהיו אנשים שסירבו ושילמו ביוקר"

לצד הסחיטה הזו, לא מעט אזרחים מדווחים בעת האחרונה, שכרטיסי האשראי שלהם נגנבו או הקודים למשיכת כספים הועתקו, באמצעות מצלמות סמויות שהותקנו בכספומטים. אלו ונדרשו לשלם בין 1,000 ל-2,000 שקלים בתמורה לכך שלא ימשכו כספים מחשבונות הבנק שלהם.

"הבנתי שמדובר בנוכלים מסוכנים ודי מפחידים, שעלולים לחגוג לי על חשבון הבנק, אז שילמתי להם 1,000 שקל בתמורה לכך שלא יעשו שימוש בכרטיס שלי ולא ימשכו כספים מהכספומט", הסביר א', מנתניה. "חסכתי לעצמי כאבי ראש וריצה לבנק ולחברות האשראי. אני יודע שהיו אנשים שסירבו ושילמו ביוקר".

מי שמתנגד לסחיטה משלם על כך ביוקר. "הם רצו ממני 5,500 שקל ואמרתי להם שיקפצו", סיפר אבי מרמת גן. "אנשים השתמשו בזהות שלי במשך כמה חודשים, קיבלתי עשרות דו"חות מהירות ותנועה, פתחו חשבונות בנק על השם שלי כולל קרן פנסיה, משכו אלפי שקלים מהחשבון שלי, ולקח לי כמה שבועות עד שהבנק זיכה אותי. הם מיררו לי את החיים. זו השיטה שלהם. הם יותר מסוכנים מראש ארגון פשע. עדיף לשלם להם ולא להיכנס לצרות".

גניבת זהויות 1
גניבת זהויות


ומה עם המשטרה? טוב ששאלתם.

"אם אגיש תלונה במשטרה אחרי פחות מיום יסגרו אותה. אין לי שמות של אותם עבריינים. הם משתמשים בשמות פיקטיביים. הם מאוד מתוחכמים. אני לא בטוח שלמשטרה יש יכולת ובעיקר זמן להתעסק בזה", טוען אחד הקורבנות ששילם לחברי הרשת 3,000 שקל על החזרת רישיון וכרטיס אשראי, "ממה שהבנתי עדיף לשלם וזהו".

גורמים במשטרה מכירים את התופעה אבל טוענים כי מדובר בחקירות מורכבות בגלל שהעבריינים משתמשים בשמות פיקטיביים ובעיקר בגלל שאזרחים מעטים מאוד מתלוננים על התופעה.

"זו תופעה חמורה מאוד. אנחנו מודעים לה ולא פעם הגענו לכמה מהחשודים שסוחרים בזהויות של אזרחים וסוחטים אותם. קשה להגיע לכולם", הסביר קצין משטרה.

"הם אפילו מוכרים את לוחיות הזיהוי של המכוניות של הקורבנות לעבריינים כדי שאלה יחגגו על חשבונם, ולא יקבלו דו"חות תנועה (מהירות או חנייה). זה מטורף איך שהם משיגים את הפרטים האישיים של אזרחים מסכנים ופשוט סוחטים מהם אלפי שקלים", ציין חוקר פרטי המכיר את התנהלות חברי הרשת. "דבר אחד מעניין אותם: כסף. בקורונה וגם היום הם מרוויחים מיליוני שקלים".