נשיא ומייסד מלאנוקס, איל וולדמן, התייחס היום (ד') בכנס "המוסדיים" של TheMarker וקסם קרנות ETF מבית אקסלנס לכלכלה הישראלית, לפעילות החברה בחברון ובעזה, ולאפשרות שהחברה תחזור להיסחר בבורסה בתל אביב. וולדמן התראיין לעורך מגזין TheMarker, איתן אבריאל. 

אבריאל: יש מאבק בין תפישה סוציאל-דמוקרטית לנאו-ליברלית. כאיש עסקים ומייצג של אומת הסטרט-אפ, איך אתה חושב שמדינת ישראל צריכה להתנהל?

וולדמן: "כשמדברים על כמה קשה לחיות פה בארץ, יש משוואה של יוקר המחיה והשכר הממוצע. ברגע שאתה מסמן את המטרה, צריך לדאוג שהשכר הממוצע במשק יהיה קצת גבוה יותר מיוקר המחיה, וצריך לראות איך מגיעים לזה.

"אני בעד כלכלה חופשית ופתיחה לתחרות של כמה שיותר סקטורים. הסיבה שההיי-טק מצליח היא כי יש תחרות כל הזמן. ברגע שמגנים על סקטורים, הם פחות יעילים ולכן לנו זה עולה בסוף יותר. מצד אחד, אני מאמין מאוד בכלכלה חופשית ולכן לדעתי צריך לפתוח את רוב המשק בהדרגה. מצד שני, הייתי עושה פעולות להורדת יוקר המחיה"

משקיע ומיליארדר ידוע בשם פיטר תיל מסביר שתחרות היא למפסידים. לתפיסתו, בהיי-טק המטרה היא להיות ראשון כדי למזער את התחרות ולהגיע למעמד של פייסבוק, גוגל ואמזון.

"גם הן התחילו כסטארט-אפ. במלאנוקס למשל אנחנו היום 70% מהשוק. זה מיצוב דומיננטי והמטרה שלנו לשמור על נתח השוק ולהגדיל אותו. הגענו לזה בזכות תחרות. אנחנו תמיד מנסים למצוא דרך להגן על הדומיננטיות שלנו. אנחנו לא חושבים שזה מונופול שלנו אלא חושבים קדימה ומנסים להגדיל את הפער. גם גוגל ופייסבוק לא נחים על זרי הדפנה. כל פעם יש סטארט-אפ אחר שמתחרה בהם ואו שהם רוכשים את התחרות שלהם או מתקדמים יותר מהר".

יש שיח ער ומתחילים אפילו לדבר על סוג של רגולציה כזו או אחרת בתחום ההיי-טק. איך אתה רואה את הרגולציה בתחום?

"כל עוד הכלכלה החופשית הוגנת, וזה ככה לרוב בארה"ב, חבל לקלקל ולהרוס את זה. באירופה מנסים לשנות את זה".

אתה מדבר על קנסות שרוצים להטיל על גוגל?

"כן. כשמנסים למנוע מגוף כלכלי להמשיך להתקדם ולגדול, נותנים יתרון למתחרים שלו. אפשר להחליט על פיצול של גוגל, למשל, לארבע חברות שונות שיתחרו ביניהן. כמו כשעשו בזמנו ל-AT&T, אבל מבחינת רגולציה להגביל את התחומים זה לא הצעד הנכון. אני לא חושב שאף אחד רוצה לחזור לעולם שלפני גוגל או גט טקסי. היית מחכה למונית בקצה הרחוב או מתקשר לסדרן. היום האפליקציה מקלה על החיים. הטכנולוגיה היום לא רק צוברת עליך מידע אלא גם מתחילה לתכנת אותך. זה עושה מאוד טוב לצרכנים".

מתי נהיה יותר מדי כוח?

"אני לא חושב שזה פוגע בשום דבר. אני משתמש באינסטגרם, בגוגל ובפייסבוק. אני יודע מה קורה עם הילדים שלי. למשל ראיתי באינסטגרם שהבת שלי מאושפזת בבית חולים וישר התקשרתי אליה. כמובן שהפוסט ירד כמה דקות אחר כך. אתה מקבל הרבה אינפורמציה ויודע מה קורה. אותם כלים נמצאים אצל ממשלות. סין וארה"ב לא בונות מחשבים כדי לאגור מידע על מה שקורה – גם הן מנסות להשפיע בצורה לא קונבציונלית. אנחנו רואים את זה גם בבחירות וחושבים איך להילחם בהם. בסוף העולם יהיה יותר מוגן ובטוח, ויהיה פחות כסף שחור".

אדוארד סנודן גילה דבר או שניים על המערכת של NSA. 

"אני בעד שהמוסד ו-NSA יעשו שימוש במידע. גוגל ופייסבוק הודו שה-CIA קיבל אישור להיכנס לדטה בייס שלהם. מעבר לכך, סנודן אמר שמי שלא אכפת לו מפרטיות כי אין לו מה להסתיר, זה גם מי שאין לו מה לומר. לא כל משפט שמישהו אומר הוא נכון. כדי למנוע שחיתות ציבורית ופשע מאורגן, צריך לגשת למאגר מידע, לדעת מה קורה. זה יכול לתת לאזרחים שומרי החוק יותר ביטחון. מי שיש לו מה להסתיר, יש לו בעיה גדולה יותר. אני בעד זה".

יש בישראל שתי מדינות - מדינת ישראל ומדינת הסטארט -אפ – 10% מהאוכלוסיה שהתנאים שלה טובים יותר מבחינת מיסוי ורמת הכנסה. האם יכול להיות שהמדינות ייכנסו לעימות וגם איך שומרים על זה מול התחרות הבינלאומית?

"יש מדינה אחת. החבר'ה אצלנו עושים מילואים וחלק גדול מהעובדים שלנו היו במבצע בעזה. אין בעיה עם זה שיש מקצועות נדרשים יותר ושהמשכורת שלהם גבוהה יותר. אני בעד שכל אמא יהודיה תשלח את הבנים שלה ללמוד. אני בעד שדתיים וערבים יצטרפו לעולם ההיי-טק. אין מגבלה לאף אחד להיכנס לעולם ההיי-טק. תלכו ללמוד, ולא משנה מה אבא שלך עשה אתה יכול להצליח בהיי-טק"

למלאנוקס יש פעילות בחברון, בשכם, בעזה, וברוואבי. מה הביא אותך לשם ואיך זה עובד פרקטית?

"כשהיו ימי קרב לא פשוטים בעזה בשבוע שעבר, גם העובדים בעזה השתתפו בשיחת ועידה עם ג'נסן, מנכ"ל אנבידיה. במקום לדבר צריך לעשות. לפני 10 שנים רצינו להוריד עלויות פיתוח. מהנדס בעזה עולה חמישית, בגדה עולה שליש. יש להם 70% אבטלה של בוגרי אוניברסיטה שלא עובדים במקצוע. למה שלא ניתן לאנשים החכמים האלה אפשרות לעבוד? כמעט בלתי אפשרי לנתק את הכלכלות שלנו. החמאס מודע לחלוטין שבעזה יש חברה ישראלית שמעסיקה עובדים ואין לו בעיה עם זה. השכר שאנחנו נותנים שם הוא פי חמישה מהשכר הממוצע באזור. הבאנו עוד חברות לשם.

משרדי גוגל בקליפורניה (צילום: achinthamb / Shutterstock.)
"כשמנסים למנוע מגוף כלכלי להמשיך להתקדם ולגדול, נותנים יתרון למתחרים שלו" | צילום: achinthamb / Shutterstock.

"בראש השנה העובדים שם פתרו באג שהיה ללקוח שלנו במיקרוסופט, כשכולם אצלנו בישראל היו בחופש. אני ממליץ להרבה חברות ישראליות לנהוג בצורה כזאת. בעזה זה יותר מורכב אבל אני אשמח לעזור לכל חברה שתרצה. יש משפט של יודה – פחד מוביל לסבל. אנחנו מפחדים מהם והם מפחדים מאיתנו, ברגע שמתגברים על זה, הדברים עובדים".

הסקטור העסקי בישראל יכול לעשות יותר דברים שיש להם משמעות פוליטית לאורך זמן?

"בתור אנשי עסקים אנחנו יכולים להשפיע. זה מעלה את הרווחיות ולהם זו הכנסה מדהימה. הם עובדים טובים ומסורים וזה משפר את המצב הגיאופוליטי בצורה ניכרת".

איך מתמודדים עם הלחצים הפוליטיים?  

"אין סיבה שהפוליטיקאים יכתיבו לחברות איפה להעסיק. בא אלי שר ביטחון לשעבר ואמרתי לו שלא יפציצו את הבניינים שלנו. בלבנון השנייה ובשלושה מבצעים בעזה לא הפסקנו לעבוד. פוליטיקה לא נכנסת פנימה".

לא אמרו לשגר מהבית הזה כי אותו לא יפציצו?

"אף אחד לא יודע שלא יפציצו. הגישה הנכונה היא 'בוא נמנע את השיגורים על ידי שלום ולא על ידי מלחמה'. אין לי בעיה לעשות את הדברים שצריך לעשות, הקם להורגך השכם להורגו. עם זאת, צריך לחתור בדיבורים ובמעשים לשלום".

כל הדרך לאקזיט ה-2 של אייל ולדמן (צילום: החדשות)
איל וולדמן, מייסד ומנכ ל מלאנוקס | צילום: החדשות

יש לך להט למצוא פתרונות לחברה באופן כללי, אולי תיכנס לפוליטיקה?

"יש לי עבודה מעל 100%. אני גם ככה לא ישן הרבה, אז אין לי זמן לזה". 

נסה להסביר מה הדבר המיוחד שעשית במלאנוקס שגרם לכם להצליח במיוחד.

"ההימור הנכון הוא האנשים. להבין מה המתחרים עושים ולעשות טוב יותר. אנחנו בונים את מחשבי העל הגדולים בעולם. חשוב לא לעגל שום פינה. אף אחד לא קונה אותנו כי אנחנו ישראלים. קונים מאיתנו כי צריכים אותנו ואנחנו משפרים ללקוחות את הביצועים".

עדיין, גם אז, יש חשיבות לתחזית נכונה לגבי לאן השוק הולך. מדובר בקהל של משקיעים מוסדיים. איך בוחרים את הדבר הבא?

"אני לא טוב בלהשקיע. יש לי שתיים מתוך שתיים - גם גלילאו הצליחה. צריך הרבה מזל כדי לעשות את הדברים נכון".

מה לגבי הטכנולוגיות שמדברים עליהם כעתיד. למשל, רכב אוטונומי ובינה מלאכותית, מה לדעתך יהיה הדבר הגדול הבא?

"בינה מלאכותית זה שוק מאוד מתפתח. הבוט שייעץ לך בעתיד במה להשקיע. בוטים שיעזרו לשפר את רמת החיים שלך. לא יהיו תאונות דרכים. הטכנולוגיות שלנו נמצאות במכוניות אוטונומיות בקליפורניה. מחשב יכול לשים לב לדברים שנהג לא".

מה אתה אומר לאנשים שטענו שיש פה פספוס של הזדמנות ליצור בישראל חברה ישראלית גדולה, צ'ק פוינט2?

"אני מסכים, היה יתרון אם היינו נשארים חברה ישראלית. קשה להקים חברה ולהגיע למיליארד דולר מכירות. אבל צריך להחליט מה הסיכון-סיכוי הכי נכון לבעלי המניות שלך. אנחנו לא חברה ישראלית ציונית ואנחנו עובדים עבור בעלי המניות. זאת היתה החלטה נכונה עבורם".

מה צריך לקרות כדי שמלאנוקס תחזור להיסחר בתל אביב?

"יצאנו בכאב מהבורסה הישראלית. הרגולציה השתנתה בצורה אדירה לטובה. אני חושב שזה לא רק הבורסה, אלא גם המשקיעים המוסדיים צריכים להסתכל בצורה אחרת. לא צריך לחפש חברות שיבואו, אלא לחשוב מה יביא את החברות. צריך לבנות את השוק מספיק מתוחכם ונכון כדי שיהיה אטרקטיבי"