ר', מנהל בחנות מותגים של בגדים ונעליים באחד הקניונים הגדולים בדרום, קיבל לפני מספר ימים עשרות שטרות של 50 שקלים מלקוחות, שהסימן הירוק שעליהם מתקלף. לכאורה, מדובר בעדות חותכת לכך שמדובר בשטרות מזויפים. אבל בדיקה במכונת שבודקת את השטרות באופן יסודי גילתה שמדובר בשטרות אמיתיים לגמרי.

"כשקיבלתי את השטרות מהלקוחות הם אמרו שהוציאו אותם מכספומטים של בנקים. כשהפכתי אותם ראיתי שהקו הירוק הזוהר- למעשה חוט הביטחון מתקלף מה שמעיד שהשטר פגום או מזויף. הכנסתי למכונה המיוחדת שלנו שבודקת את אמיתות השטרות והתברר שהשטרות אמיתיים. שטר אמיתי לא יכול להתקלף זה די מוזר", הסביר ר'.

לדבריו, גם עובדים שבחנות שהוציאו באחרונה שטרות של 50 שקל מכספומטים של בנקים גילו שהשטר מתקלף מאחור בקלות רבה.

חלק מהשטרות הועברו על ידי אנשי הביטחון של רשת החנויות לגורמים בבנק ישראל שיבדקו אותם. נכון לעכשיו הם טרם קיבלו תשובה.

זה לא היה המקום היחיד שבו נתגלו שטרות עם פגם דומה. "גם אצלנו נתקלנו בשטרות של 50 שקל שמתקלפים", סיפר עובד בחנות בגדי מותגים באשדוד, "מבחינת הבנק אין עם זה בעיה. כל השטר עצמו אמיתי אז איך הוא מתקלף בצורה כזו מוזרה?. גם בבנק אין תשובות לזה".

על פי גורמים המעורים בתחום יש כמה אלפי שטרות של 50 שקל מתקלפים כשהסיבה ממש לא ברורה.

"השטרות האלה עוברים את מבחן מכונות הבדיקה והבנקים אבל הם עדיין מתקלפים", אומר בעל חנות נעליים בנתניה שנתקל בתופעה, "אני בעצמי קניתי בשטרות האלה בסופרמרקטים ופיצוציות ולא הייתה בעיה. כל שטר אחר שלקחתי והשתמשתי בסכין לקלף חוט הביטחון מאחור לא התקלף כולל 50 שקל בסדרה אחרת כנראה שהופצה. יש כנראה כמות פגומה שהופצה בשוק".

בעל צ'יינג' וותיק ממרכז הארץ שנתקל בתופעת שטרות 50 שקל מתקלפים טוען שהשטר לאחר בדיקה מעמיקה מאוד הוא אמיתי אבל העובדה שהוא מתקלף מעידה שיש תקלה בייצור שלו.

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "מהמצולם התרשמנו כי קיימת סבירות גבוהה שנעשתה פגיעה בשטרות במכוון ונעשה ניסיון להוציא/לגרד את חוט הביטחון. הדבר מהווה השחתת שטר ובכך עבירה על החוק".

כשהסברנו לדוברות הבנק שלא מדובר בהשחתה אלא בשטרות אמיתיים מתקלפים ושמדובר בפגם בעייתי מאוד נענו שזו התגובה ואין להם מה להוסיף מעבר לזה.