עוקץ תעודות המתחסן (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

היום בבוקר (ד')  אישרו משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות את הפעימה השנייה והשלישית במתווה היציאה מהסגר של משרד הבריאות. בין השאר הוחלט כי החל מיום ראשון יפתח המסחר, חדרי הכושר, ארועי התרבות ובתי המלון תחת תווים סגולים וירוקים ורק לבעלי תעודת מתחסן, דרכון ירוק ותעודת מחלים.

ההחלטה מביאה אזרחים אשר לא מעוניינים להתחסן לחפש אלטרנטיבות כדי להשיג את אישורי הכניסה הנכספים, ויש מי שכבר עושה על זה המון כסף- הנוכלים בטלגרם.

אחרי עוקץ הדו"חות הגדול, והשטרות המזויפים, הנוכלים באפליקציית הטלגרם שוב גרפו מאות אלפי שקלים מאזרחים אשר מבקשים לרכוש דרכונים ותעודת מתחסן מזויפות.

הנוכלים הפיצו בשבוע האחרון, בפרופילים פיקטיביים שפתחו, את המחירון שלהם לגבי דרכונים ירוקים ותעודות מתחס,ן כשהם מנסים לשכנע את הגולשים כמה משתלם להם לרכוש אותם מהם במחירי מבצע.

כך למשל דרכון ירוק ותעודת מתחסן עולים 1,000 שקל לאדם. שני דרכונים 1,400 שקל עד למבצע של עשרה דרכונים בסכום של 3,000 שקל. "תעודת מתחסן ודרכון ירוק אצלנו גם ללא חיסון. אין הנחות. זה המחירים שלנו", נאמר במודעה.

"יש ביקוש גדול לדרכונים. יהיו הרבה הגבלות. מהרו לשריין לעצמכם דרכונים. בגלל הביקוש הגבוהה מבקשים שתחכו בסבלנות ישתלם לכם... שימו שהחידוש חינם עלינו אחרי חצי שנה", נאמר בקבוצה אחרת של זייפנים.

אלא שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. מאות אנשים שהזמינו את הדרכונים הירוקים ותעודות המתחסן, שילמו מאות אלפי שקלים נותרו קרחים מכל הצדדים.

"קניתי מהם דרכון ירוק ותעודת מתחסן תמורת 1,000 שקל. ומאז פשוט לא שמעתי מהם. נעלמו", סיפרה רונית מכרמיאל, "אני מתלבטת אם להתחסן בגלל שיקולי בריאות, והדרכון המזויף היה עוזר לי להתנייד בלי בעיות. אבל כמו שאומרים: אכלתי אותה. עקצו אותי והבנתי שאני לא לבד בסירה. שהם עקצו הרבה אנשים שהתפתו להבטחות שלהם ונשארו בלי כלום".

גם מאיר מבאר שבע, שרכש עבורו ועבור שניים מחבריו דרכונים ירוקים ותעודות מתחסן תמורת 2,000 שקלים, נעקץ על ידי הנוכלים. "הם נשמעו מאוד אמינים. גם המודעות שלהם עשו עליי רושם גדול מאוד שם יודעים מה שהם עושים אבל אחרי כמה ימים הם ניתקו מגע ונעלמו. לפני כמה ימים ראיתי שהם פתחו פרופילים פיקטיביים בטלגרם בשמות אחרים, וכך הם עוקצים אנשים רבים תמימים כמוני", הסביר.

ג' מהקריות שילם יחד עם חבריו  לנוכלים 3,000 שקלים עבור עשרה תעודות מתחסן ודרכונים ירוקים אבל גם הם נפלו ברשתם של רשת הנוכלים הזייפנים. "הם הציעו לנו מבצע טוב אז הלכו עליו והעברנו את הכסף ב'ביט', אבל אחרי שבוע הם לא חזרו אלינו והטלפונים היו חסומים או מנותקים", שחזר ג', "אולי בכל זאת עדיף שנתחסן ונמנע מעצמנו צרות".

הבעיה: אין קידוד ולכן קל לזייף

באחת המודעות שפורסמה באחת הקבוצות בטלגרם, הובטח לרוכשים כי מערכת הקידוד שלהם עובדת תיאום מושלם מול המערכת של משרד הבריאות כך שלעולם הם לא ייתפסו.

ההבטחה הזו בעייתית שכן הבעיה העיקרית עם הדרכון הירוק היא שקוד ה- QR (מעין ברקוד) אינו חתום דיגיטלית ולכן אין למעשה מערכת קידוד. במשרד הבריאות כבר עובדים במרץ על גרסה נוספת שתעמוד בסטנדרטים ותמנע את זיוף, אבל בינתיים זייפני הדרכונים יכולים לעבוד באין מפריע.

במשטרת ישראל מתייחסים בחומרה רבה לתופעה ונערכים לה בהתאם. "אנחנו מכירים את התופעה, ועוקבים אחריה באמצעות יחידות סייבר כדי לאתר את החשודים ולעצור אותם. הם גורמים נזק גדול למדינה פעמיים. גם עוקצים אזרחים וגם מפיצים את מחלת הקורונה, כשהם מעודדים אנשים לעשות אצלם דרכונים ירוקים ותעודות מתחסן", הסביר קצין משטרה, "אני מציע לאזרחים להתחסן ולא להתפתות ולשלם כסף על מסמכים מזויפים שעצם החזקתם מהווה עבירה פלילית".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל רואה בחומרה רבה שימוש במסמכים הנחזים למסמכים שהונפקו על ידי הרשויות השונות ומעידים כי האוחז בהם התחסן נגד נגיף הקורונה. ככול שמתקבל מידע בנושא או תלונה משטרת ישראל תפעל בהתאם לאכיפת החוק על מנת למנוע את המשך הפצת נגיף הקורונה למען שלומו, ביטחונו ובריאותו של הציבור".