אדם עושה גשר ומסתכל בלפטופ (צילום: ZoneCreative, Istock)
במקומות שיכולת להתעקש בתקופות של שפע, היום אתה חייב להיות הרבה יותר ותרן וגמיש | צילום: ZoneCreative, Istock

"המשבר העולמי זו שעת מבחן לארגוני עובדים, ובעיקר להסתדרות". כך אומרת ל"גלובס" עו"ד דפנה שמואלביץ, שותפה-מייסדת במשרד עוה"ד רובין-שמואלביץ, מהמובילים בארץ בדיני עבודה.

שמואלביץ קוראת היום לארגוני העובדים לגלות בגרות וגמישות. "אצל המעסיקים הפרטיים שאני מייצגת כבר רואים את סימני המשבר. יש תוכניות פיטורים, יש כאלה שכבר פיטרו ויש כאלה שעושים קיצוצים בזכויות הנלוות ברור לי שצפויים עוד גלים של פיטורים ועוד תוכניות הבראה.

"התקופה הזאת דורשת מארגוני העובדים לגלות בגרות של ממש. במקומות שיכולת להתעקש בתקופות שהיה טוב, של שפע, היום אתה חייב להיות הרבה יותר ותרן וגמיש. בכל ארגון יש הרבה מאוד קצוות מתים, עובדים שהם כבר בלתי יעילים, ובימים כתיקונם ארגוני העובדים אוהבים להתעקש לא להוציא אותם החוצה. זה הזמן שלהם להיות יותר ותרנים בדברים האלה, כדי לפנות מקום לעובדים יעילים יותר, שיתרמו יותר לארגון".

שמואלביץ, שמתמחה בייצוג מעבידים גדולים במשק, גופים אקדמיים וציבוריים - בהם אוניברסיטאות תל-אביב, בר-אילן והעברית, המוסד לביטוח לאומי, החברות נס טכנולוגיות ויוניליוור ישראל ואחרים - מפנה את הדברים גם אל לקוחותיה. "גם המעבידים צריכים לגלות פתיחות מחשבתית, ולא להגיד 'זה המפעל שלי, אז אני עושה מה שאני רוצה'. לכן, המשבר הוא גם המבחן הגדול ביותר של יחסי העבודה הקיבוציים".

בניגוד לקולגה שלה, עו"ד נחום פיינברג, שאמר ל"גלובס" לפני שבועיים שהוא חושש שיהיו עשרות אלפי מפוטרים במשק, משדרת שמואלביץ אותות הרגעה לעובדים. "לדעתי, רוב כוח-האדם יישאר במקום עבודתו. הפיטורים לא יהיו בגדלים של 30%-40%. המספרים יהיו הרבה יותר שוליים. יכול להיות שתהיה היערכות מחודשת, שהגל הראשון לא יספיק, ואז ניערך לגל שני, אבל כרגע, לפחות אצל הלקוחות שלי, אנחנו מדברים על השוליים שבשוליים. זו הערכה אופטימית יחסית, אבל זה המצב שאני רואה".

ואת המעבידים היא מנחה היום לא למהר לפטר. "אני לא צופה עשרות אלפי מפוטרים, ואני חושבת שחלק מהעניין זה ללמוד למצוא חלופות לפיטורים. ברגע שאתה מפחית הפחתת שכר רוחבית לכל העובדים, חסכת כבר כמה עשרות מפוטרים בחברה גדולה. זה ורעיונות נוספים הם הכיוונים העדיפים. אם יש לך כוח-אדם טוב כדאי לשמר אותו גם בתקופה הקשה".