זה כבר חודשיים מאז משרד הבריאות פירסם את ההנחייה לסגור את כל בריכות השחיה כדרך להתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה, אולם מימדי האסון הכלכלי שפוקד את הענף לא נתפסים ומעמידים מאות עסקים ומאות אלפי בתי אב בפני סכנת התמוטטות. על כן, ארגון מנהלי בריכות שחיה ומרכזי ספורט ונופש בישראל דורשים פתיחה מיידית של הענף.

בישראל פועלים כ-2,600 מרכזי ספורט ובריכות שחיה רב שנתיות, 2,200 בריכות עונתיות ועוד 200 בריכות טיפוליות. חודשי הפעילות העיקריים בשוק הינם חודשי האביב והקיץ (אפריל עד אוגוסט(. מתוך כלל פעילויות הקאנטרי קלאבים כ- 70 אחוז מההכנסות הינן בחודשים אלו, וחמורה מכל הפגיעה במגזר הבריכות העונתיות אשר הכנסותיו כולן מגיעות בחודשים אלו בלבד. המשמעות הכלכלית על שוק הבריכות של חודש סגירה בתקופת הקיץ הינה אובדן ישיר ובלתי חוזר של כ- 380 אלף ₪.

ענף הבריכות מעסיק 70 אלף שכירים ופרילנסרים עם מחזור שנתי של כ-4 מיליארד ₪ בשנה ומשרת כ-3.5 מיליון איש. סה”כ ובאופן ישיר משרת הענף כ-47 אחוז מהאוכלוסייה במדינת ישראל. 99 אחוז מהעובדים בענף נמצאים כעת בחל"ת, כאשר עלות תשלום האבטלה לעובדים מוערכת ב-90 מיליון ₪ לחודש.

מאז פרוץ משבר הקורונה, הענף חווה ביטולי מנויים של למעלה מ-20 אחוז, סה”כ כ-68 אחוז מהמתקנים צופים כי הם יפתחו מחדש את הפעילות עם פחות מ-70 אחוז מהמנויים שאיתם הם סגרו את המועדונים. בהינתן שולי הרווח בענף, מדובר במכה קשה שתביא לסגירה של עסקים רבים. מבנה ההוצאות של הענף מורכב בעיקר מהוצאות קבועות (שכירות, אחזקה, נוכחות עובדים רבים), וההוצאות השוליות למנוי הינן קטנות. עלויות ההפעלה הקבועות של בריכות השחייה מחייבות מתן אפשרות שימוש של מקסימום מנויים.

אי פתיחת הבריכות פוגעת אף בהתאוששותם העסקית של חדרי הכושר והסטודיו. בתחילת השבוע הוחזרו לפעילות חדרי הכושר והסטודיו. פתיחת חדרי הכושר במתקנים מסוג קאנטרי קלאבים אילצה את המרכזים לפתוח את שעריהם ללא הפעלת בריכות השחייה. הדבר גרם לגל הקפאות תשלומים, בשל העובדה שהבריכה לא פועלת והמנויים מסרבים לשלם על שירות חלקי וחסר. התמהמהות בפתיחת הבריכות לשימוש המנויים תביא לגל של ביטולי מנויים שלא יהיה ניתן לעצור אותו. פתיחה עם מגבלות מתאימות של הבריכות תסייע באופן מהותי להתאוששות הענף.

בנוסף לכך, פתיחת הבריכות חשובה אף לשם התאוששותם של בתי המלון. פתיחת בריכות השחייה לפעילות משפיעה השפעה אדירה על פתיחת ענף המלונות. נושא פתיחת בריכות השחייה באופן כללי מהווה צוואר הבקבוק לשחרור של ענף המלונות לפעילות, הרי פתיחת הבריכות היא תנאי הכרחי להתנעת ענף המלונות.

בריכה (צילום: מלון סוויטות רמון)
זה לא כל כך נעים לראות בריכה סגורה. | צילום: מלון סוויטות רמון

על מנת לפתוח את הבריכות ארגון מנהלי בריכות שחיה ומרכזי ספורט ונופש בישראל מציע מתווה סדור למשרד האוצר ומשרד הכלכלה והתעשייה:

התו הסגול של הבריכות: ככה זה הולך לעבוד

החזרת בריכות השחיה לפעילות באמצעות אימוץ "תו סגול" שיאפשר פתיחה מיידית של הבריכות תוך שמירה על בריאות הציבור. לטענת הארגון פתיחה חלקית במגבלות מחמירות תביא לקריסת הענף תוך זמן קצר מאוד בשל אי כדאיות כלכלית. "חשוב לציין כי ככל שיקבעו הגבלות על מספר המנויים לשימוש בבריכות - לא תהיה כדאיות כלכלית לפתוח את הבריכות. אין מקום להשוות בין המודל של פתיחת הבריכות לשחיה תחרותית למודל פתיחת הבריכות העממיות הציבוריות. המגבלות אשר הושתו על השחיה התחרותית וההישגית לא עולות בקנה אחד עם הצרכים של ענף הבריכות העממי אשר פועל בסביבה עסקית ותחרותית ולכן צריכה להיות כדאיות כלכלית כדי שהבריכות תיפתחנה גם לספורט התחרותי. ובכלל – הבריכות הציבוריות משרתות את רוב השחיינים התחרותיים ומשכך – רוב הבריכות בהן משתמשות אגודות השחייה לא נפתחו. ככל שנדע מראש את התנאים והמגבלות לפתיחת הבריכות, כך נוכל להיערך מראש ולהיות מוכנים לפתיחה מיידית ומהירה כמתבקש. החזרה לפעילות כרוכה בהחזרת עובדים מחל"ת, השקעה אדירה של משאבים להכשרת התשתית והיערכות עסקית לקראת חזרת לקוחותינו למתקנים". 

את המתווה אותו הגישו בארגון, בנו על פי תכניות הפעולה ליציאה של גרמניה, הולנד, וארגון הבריכות של האיחוד האירופי. התו הסגול אותו הם מציעים מבוסס על שני פרמטרים מרכזיים: ריווח ושמירה על ריחוק חברתי והצגת שתי פעימות הדרגתיות לפתיחת הבריכות. התקן הקבוע בחוק באשר למספר המקסימום של השוהים בבריכה בכל נקודת זמן הינו אדם אחד ל- 3 מ"ר. לדבריהם זהו המדד החשוב ביותר שאמור לשמש כאמת מידה למספר המשתמשים בבריכה. בהתאם לכך המתווה המדובר מציע כי בפעימה ראשונה התקן יחמיר מעבר לתקן הקיים ויעמוד על  1:4, כלומר תוספת מגבלה של 33 אחוז, ואילו בפעימה השנייה המדד יעמוד על 1:3, זאת עם יתר המגבלות המצוינות במתווה המוצע הכוללות הצהרת בריאות של האדם הנכנס לבריכה, מינוי אדם אחראי בנושא, שיבוץ עובדים לפי קפסולות, הנחיות ושילוט בנוגע לחבישת מסכה של הנוכחים, הנגשת חומרי חיטוי כגון אלכוג'ל ברחבי הבריכה ועוד. 

היכנסו עכשיו וחתמו על העצומה לפתיחת בריכות השחיה.