החוק על הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל עורר סערה גדולה. למרות זאת, רובנו הכלל לא מבינים מה הוא אומר. זאת בדיוק הסיבה שהחלטנו לטרוח ולהסביר לכם אותו.

90% מקרקעות המדינה שייכות למנהל מקרקעי ישראל. הבתים של רובנו, למעשה, הם לא באמת שלנו. אנחנו חוכרים אותם מהמנהל לתקופות קצובות בזמן, מעין טריק ישראלי שכזה. לפי הרפורמה, 800,000 דירות ובתים פרטיים יעברו מהמנהל לתושבים.

דבר זה אמור להקל על כל הבירוקרטיה שאנחנו נדרשים הל בכל פעם שאנחנו רוצים להוסיף חדר לדירה או לסגור מרפסת. עד עכשיו, מכיוון שהדירה, כאמור, היא לא באמת שלנו, היינו צריכים לקבל אישור מהמנהל על כל שיפוץ שכזה. לאחר הרפורמה יוכל כל אדם לחסוך לעצמו את הבירוקרטיה.

עד כאן הכל טוב. אז מה בעצם הבעיה? "הקרקעות והשטחים הפתוחים יעברו לידים של בעלי הון, שיעשו בהם כרצונם", אומרת ציפי הראל איסר, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין. "מרבית הקרקעות הן פנויות מבתים, וכל מטרת הרפורמה היא לשחרר אותן לשוק הפרטי".

החשש הוא מהשתלטות של בעלי הון על הקרקעות, והפיכת התושבים משועבדים לאותם בעלי קרקעות, ממש כמו בימי הביניים. בינתיים, כל צד גייס לעצמו צידוקים, אפילו פסוקים מהתנ"ך. בשבוע הבא תעלה הרפורמה לדיון נוסף בכנסת, שעשוי לשנות את פני המדינה לצמיתות.

.