שר האוצר נלחם במשבר הכלכלי  (צילום: רויטרס)
מעודד השקעות בסיכון גבוה. בר און | צילום: רויטרס

אפשר וצריך להתחיל בברכה על כך שמשרד האוצר נטל סוף סוף את המושכות, מפגין אחריות ופועל. עד עד היום נפל עול המשבר כולו על כתפיו השחוחות של סטנלי פישר, גם כשהעניינים היו רחוקים מאד מליבת האחריות של הבנק המרכזי.

הבה נבחן את עיקרי תוכנית ההתערבות של האוצר בשוק ההון, כלומר את החלקים שפורסמו ממנה - שימו לב כך שהיא טרם פורסמה במלואה, על כל פרטיה ונספחיה.

החלק הטוב: מחזירים את הוודאות

בתוכנית מופיעות הצעות המחזקות את הוודאות, מגדילות את הנזילות ומפנות כסף לכיוונים מחזקי צמיחה. אפשר לשבח את הצעד החכם להעניק "ערבות מדינה בסך 6 מיליארד שקלים לגיוס הון למערכת הבנקאית לצרכי הרחבת אשראי, כדברי הודעת האוצר.

שילוב חיזוק הוודאות בקרב המשקיעים, גמישות בהזרמת נזילות לבנקים על בסיס צורך בלבד, חיזוק יציבות המערכת הבנקאית בעיני הלקוחות, בעלי המניות והאג"ח. וכל זאת בלי להוציא שקל מקופת המדינה אלא על ידי מתן ערבויות בלבד.

החלק הרע: זורעים משבר סאב פריים

הקמת קרנות המתוכננת, יוצרת מציאות מסוכנת שבה יהיה ניהול פיננסי ללא אחריות של מקבלי החלטות ההשקעה. "המדינה תיקח סיכון ראשון על הפסדי הקרן (במידה ויהיו כאלה) ותתחלק באופן מוגבל ברווחים", מתחייב האוצר. ובכך מנתק את הקשר בין הזכות לקבלת החלטות לאחריות הנובעת.

ניתוק זה הוא זרע כשל השוק שהצמיח את משבר הסאב-פריים, ומדאיג לראות אותו מופיע בישראל, כיוון שזו גישה שעד כה נמענו ממנה, והיום ברור כשמש לאן היא עלולה להוביל.

הממונה על הקרן רואה לנגד עיניו מציאות כזו: אם ארוויח אהיה זכאי לחלק מהרווחים, ואם אפסיד המדינה תספוג את ההפסד. לכן כדאי לי להשקיע במניות ואג"ח בסיכון גבוה, בעלות סיכון לפשיטת רגל, כי לאלה יש סיכוי להרוויח מאות אחוזים אם וכאשר יצליחו לשרוד.

הצעה זו, לפחות במבנה הנוכחי שלה, היא ביזבוז של של כספי ציבור שסביר שיעלמו יחד עם החברות בהן יושקעו כתוצאה מעידוד למדיניות השקעות חסרת אחריות.

החלק החסר: באוצר עשו חצי עבודה

בתוכנית האוצר חסרים סעיפים: למשל, דווקא לתחום הגמל והפנסיה אין התייחסות והלא זה האפיק שהכי דחוף לתת לו פיתרון מהיר. זהו הקש שעלול לשבור את גב הגמל ולמרות מתעלמים ממנו לחלוטין.

כבר לפני חודש התרעתי על הרגישות הנושא והצעתי כיצד להחזיר את הוודאות באופן מהיר, זול ופשוט יחסית. היום החוסכים בהיסטריה שלא לצורך וכל יום שעובר ללא התייחסות לנושא מעמיק את הבור שאליו נופל המשק.

המשבר בתחום פוגע דרמטית גם במאמצים שנעשים בכל שאר התחומים: הוא גורם לצניחת מחירי האג"ח ומונע גילגול חובות של החברות המנפיקות, מוריד את מחירי המניות, סוגר את אפיקי האשראי, מצמצם את הנזילות ומקטין את הבטחונות הזמינים למתן הלוואות חוץ בנקאיות.

משרד האוצר חייב להודיע מיד שהכספים שבקופות הגמל וקרנות הפנסיה מבטיחים תשואה מינימלית בשיעור 2% בשנה למשך חמש השנים הקרובות.

מי שיפדה לפני-כן לא יהיה זכאי לביטוח. הבטחת תשואה תרגיע במהירות את כל החוסכים, תעצור את גל הפדיונות האדיר ותתרום לייציבות המשק יותר מכל צעד אחר. 2% תשואה לשנה היא חצי מהתשואה הנמוכה ביותר שהושגה בחמש השנים והאחרונות בקופות הגמל. כך שבעוד חמש שנים הסיכוי שהאוצר יאלץ לממש את הביטוח ולהוציא כסף נמוך ביותר.