"ברגע שיש ליהודי חמץ, הוא חייב לבער אותו בחצות היום", אומר הרב יצחק בצרי, מזרם המקובלים וממיייסדי ישיבת השלום בירושלים, "'לא ייראה לך חמץ ולא ייראה לך שאור בכל גבולך שבעת ימים'. אמרו חז"ל שאסור לאדם שיהיה לו חמץ אבל אם זה שייך לגוי אין בעיה ולכן ניתן היתר מכירה לגוי".

השנה סוף זמן מכירת חמץ הוא ביום שישי י"ד בניסן (15/4/2022).  

בתי אב רבים בישראל ובגולה מוכרים את החמץ, אך גם בעלי חנויות ומפעלים נדרשים למכור לעיתים כמויות גדולות של חמץ. הרב בצרי מסביר שבעלי מפעלים וחנויות זקוקים לתעודה מטעם הרבנות שהם אכן מכרו את החמץ, אחרת לא ניתן יהיה לקנות מהם. מפעלים שמספקים מזון לאזורים החרדיים מקפידים לייצר לאחר החג מקמח שנטחן לאחר הפסח, משום שחרדים רבים נזהרים לא לקנות חמץ שעבר עליו פסח.  

הרב בצרי מדגיש שהעדיפות הראשונה למכירת החמץ היא באמצעות הרב של הקהילה בבית הכנסת המקומי בקניין, הרב מתמנה כמעין שליח למכור את החמץ לגוי.  התנאי הוא שאם הגוי לא ישלם את הסכום עד תאריך מסוים נקנה ממנו את החמץ, וכך נקנה החמץ לאחר פסח.

"בגרמניה לפני כ-400 שנה במינץ, בתקופתו של הרב יאיר חיים בכרך, פטרו את המס ממכירת חמץ, כי לא ראו בזה כמכירה לכל דבר. אנחנו משתדלים שהמכירה לא תהיה טקסית אלא אמיתית, אך במציאות וודאי שהגוי לא קונה את החמץ ובסופו של דבר החמץ חוזר לאנשים לאחר צאת החג. לכן, חובה להקצות מקום בבית לחמץ, במכירה עלינו לציין בטופס ההרשאה היכן אנו שמים את החמץ, וזה פוטר את האנשים מבדיקת חמץ במקומות האלו. אם אדם יוצא לחופשה, הוא מוכר את כל החמץ בבית".

פיני גורליק, תושב הכפר חב"ד, מספר שבטופס שאותו ממלאים, מציינים היכן נמצא החמץ, כך שהגוי יוכל לבוא ולדרוש את החמץ שלו. "מה שנשאר בבית, סוגרים בארון, מכסים ומסמנים 'נמכר לגוי', כדי שלא ייכשלו בטעות וייגעו או ישתמשו בחמץ, וגם משום שהחמץ נחשב כשייך לאדם אחר – לגוי".  

חלק גדול מהמגזר הדתי מוכר דרך הרב, מסביר גורליק. ערב לפני פסח מגיעים כל חברי הקהילה לבית הרב ונותנים לו הרשאה למכור את החמץ שלהם. הרבנים בתורם מתארגנים, מוצאים גוי ומוכרים לו את החמץ. טפסי ההרשאה למכירת חמץ נשמרים אצל הרב, ובמוצאי החג הרב קונה את החמץ בחזרה.

"סיטואציות מעניינות יכולות לקרות כאשר אדם נוסע לחו"ל יש פערי זמן, החג שם יוצא לרוב מאוחר יותר, ומה גם שבגולה שומרים יומיים את חג הפסח ולא יום אחד כמו בישראל, במקרה כזה, אדם שנמצא בחו"ל לא יכול לקנות בחזרה את החמץ ומבקש מהרב שזה יישאר בבעלותו יום נוסף".  

מה שוויו של החמץ?
"לא יודעים כותבים סכום אסטרונומי שאותו הגוי לא באמת מתכוון לשלם אבל אם ירצה יש התחייבות חוזית. כשנגמר הפסח הרב מסכים לקנות חזרה את החמץ מהגוי ואם לא הוא אמור לשלם את הכסף".

לא מעוניינים במכירה בדרך המסורתית? יש שלל אפשרויות אחרות בשבילכם.

מכירת חמץ באמצעות הרבנות הראשית מכירת חמץ | הרבנות הראשית לישראל (www.gov.il)

מכירת חמץ באמצעות התנועה המסורתית: כבכל שנה התנועה המסורתית מציעה לציבור הרחב למכור חמץ באמצעות האינטרנט, על מנת להקל על הציבור ולצרף כמה שיותר אנשים לחגיגת חג הפסח כהלכתו. מטעם התנועה המסורתית מציינים כי "השימוש בכלים דיגיטליים מודרניים לא צריך לאיים על קיום היהדות, אלא להנגיש אותו לקהל היהודי הרחב" מכירת חמץ (masorti.org.il)

מכירת חמץ בית חב"ד מכירת חמץ - מכירת חמץ באינטרנט - בית חב"ד (hametz.co.il )

מכירת חמץ דרך הידברות מכירת חמץ אונליין, פסח 2022, דרך הידברות - הידברות (hidabroot.org)

מכירת חמץ דרך ארגון רבני צהר מכירת חמץ פסח תשפ״ב 2022 | דרך האינטרנט, חינם, וקל | מוכרים חמץ עם צהר (tzohar.org.il)