למרות ההסברים המלומדים על כך שהחסכונות הפנסיוניים לא ייפגעו לטווח הארוך – מי שיצא לפנסיה לאחרונה או עתיד לצאת לפנסיה בעתיד הקרוב, ירגיש היטב את הפגיעה בכיס. לראשונה בשוק הפנסיוני בישראל נרשמו תשואות שליליות בקרנות הפנסיה –  10% בממוצע בחודש מרץ. בפוליסות משתתפות ברווחים, כמו ביטוחי מנהלים של חברות הביטוח, נרשמה ירידה גדולה אף יותר.

"מי שמקבל קצבה מפוליסת ביטוח מנהלים שנרכשה לפני 1990 לא ייפגע בכלל, כי יש בה תשואה מובטחת של המדינה", מסביר רון קשת, מתכנן פרישה. "מי שהפוליסה שלו משנת 91 ואילך יקבל בחודש אפריל קצבה פחותה ב-10%, מאחר שהקצבה משתנה בהתאם לתשואה בחודש הקודם".

באותו האופן, קרנות הפנסיה הוותיקות בהן ניתן היה לחסוך עד שנת 1995 לא יושפע ומהירידה בתשואות – אך קרנות הפנסיה החדשות (1995 ומעלה) מושקעות באג"ח מדינה (30% או 60% ובשוק ההון (70% או 30% בהתאם), ולכן הקצבה תקטן בכמה אחוזים בחודש אפריל.

מה קורה עם מי שאמור לפרוש לפנסיה בימים אלה?

"מי שאמור לפרוש לפנסיה בימים אלה מפסיד יותר מכולם, כי הכסף שצבר ירד ביותר מ-10% מתחילת השנה, והקצבה בהתאם", מסביר קשת. לדבריו, חשוב לזכור כי יציאה לפנסיה מוקדמת מורידה 6% מהקצבה עבור כל שנה לפני שנת הפרישה – והמצב מחמיר לנוכח המשבר הנוכחי.

"אם הקצבה שמגיעה לפורש בגיל 67 היא 10,000 שקלים, והוא רוצה לפרוש בגיל 63, למשל, הוא מפסיד 24% מהקצבה ויקבל רק 7,600 שקלים. בימים אלה הוא יפסיד 10%-15% נוספים הירידה בתשואות. מעבר לכך, בפרישה מוקדמת אף משלמים מס מהשקל הראשון, לעומת פטור ממס על 4,800 שקלים למי שיצא לפנסיה בגיל פרישה".

כמו כן, רבים בציבור העובדים והמעסיקים לא יודעים שעובדים מעל גיל 60 יכולים להמשיך לעבוד ולקבל קצבה חלקית. כך, הם יכולים לבקש לעבור לחצי משרה בהסכמת המעסיק, ולקבל גם קצבת פנסיה חלקית. זה עשוי להיות פתרון הולם עבור עובדים מבוגרים שפוטרו על ידי המעסיקים עקב המשבר וגילם המתקדם.

אפשר לדחות את הפרישה לעוד כמה חודשים כדי לא להפסיד?

קשת: "בעיקרון לא, אך זה תלוי במעסיק. חשוב במיוחד להתייעץ עם מתכנן פרישה מקצועי לפני הפרישה; ישנה חשיבות עליונה בבחירת מסלול הקצב  למי שירצה להגן על בני משפחתו. בחירה שגויה עלולה במקרים קיצוניים לגרום לאובדן מוחלט או כמעט מוחלט של הסכום שהצטבר".

קופות הגמל הפסידו בחודש מרץ כ-18% בממוצע

לפי הערכות אתר Funder, ההפסדים של קופות הגמל בחודש מרץ 2020 מסתכמים בכ-25 מיליארד שקלים. גם קרנות ההשתלמות ירדו במרץ 2020 והפסידו כ-25 מיליארד שקלים, עם ירידה של כ-8.64% בממוצע. בסך הכל יסתכם ההפסד בקרנות הגמל וההשתלמות בלא פחות מ-50 מיליארד שקלים. יחד עם זאת, אודי אלוני, מנכ"ל משותף ב-Funder, בטוח שהבורסות יתקנו עצמן בתום המשבר – ואיתן גם קרנות ההשתלמות.

לפי מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש, קופות הגמל הכלליות רשמו תשואה שלילית ממוצעת של כ-9.3% (בין 8.0% ל-11.0%) כתוצאה מירידות השערים בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים. קופות הגמל המנייתיות השיגו תשואה שלילית של כ-17.9% בממוצע (בין 14.0% ל-21.0%). בקופות הגמל המדדיות נרשמה תשואה שלילית ממוצעת של כ-5.9% (בין 5.0% ל-8.0%), ובקופות הגמל השקליות נרשמה תשואה שלילית ממוצעת "צנועה של 3.2% בלבד (בין 3.0% ל-3.5%).