תמיד חלמתם להגיע לאולימפיאדה? דמיינתם את עצמכם מקבלים מדליית זהב לקול מחיאות הכפיים? אם אתם קוראים את הכתבה הזו עכשיו וזה עדיין לא קרה, כנראה שהסיכוי שלכם לזכות בתהילה הספציפית הזו לא גדול במיוחד, אבל אולי הילדים שלכם יוכלו להגיע למעמד הזה. אז איך הופכים לספורטאים אולימפיים, ואולי אפילו חשוב יותר – כמה זה יעלה?  

ההישגים הספורטיביים של הספורטאים הישראליים הם אחד ממוקדי המורל הלאומיים שלנו, ודי להיזכר בשתי מדליות הארד של אלכס שטילוב באליפות העולם, בעשרות המדליות של לינוי אשרם וכמובן ביעל ארד, אריק זאבי ואחרים, כדי להבין כמה הספורטאים האלו חשובים בישראל. אך למרות החשיבות הרבה, יש כמה תקרות זכוכית שלא כולם יכולים לעבור, כשהגבוהה ביותר קשורה כמובן לכסף. בישראל המתעמלים הם "הספורטאים של כולנו" רק אחרי ההוצאות העצומות שהם נדרשים להוציא בעצמם, בעוד שתחום הספורט לא זוכה לתקציבים גבוהים במיוחד. כדי להגיע להיות ספורטאי אולימפי נדרשות הוצאות רבות, שרובן, לפחות עד גיל הנערות (12 אצל בנות ו-15 אצל בנים), על חשבון המתעמלים, ואם יש לכם מזל – גם על חשבון הרשויות המקומיות שקלטו את הפוטנציאל של המתעמל הספציפי. 

החל מגיל הבגרות איגוד ההתעמלות נכנס לתמונה, ומעניק למתעמלים מעטפת משומנת של הטבות כדי לאפשר להם את כל התנאים שנדרשים כדי להגיע למעמד הנעלה הזה. אך כדי לייצר אלופים אולימפיים דרושים תקציבים ומשאבים מגיל צעיר מאוד. עוד לפני שאותם ספורטאים נכנסים תחת חסותו של איגוד ההתעמלות, הם גדלים באגודה שמשקיעה משאבים רבים בפיתוחם, אך רוב המימון מגיע מהשקעה עצמית של ההורים. ההתחלה של כל אחד היא מחוג ספורט רגיל, שממומן כמובן על ידי ההורים, ואם מתגלה אצל הילד פוטנציאל והוא מתחיל להשתתף בתחרויות, האגודות השונות ואף הרשויות המקומיות עשויות לעזור במימון חלקי. בגיל שמונה מתחילות התחרויות בחו"ל, וגם אז רוב ההוצאות הן על חשבון ההורים. אם אתם מחפשים מוצא שיאפשר גם לילד שלכם להגיע לרמות הגבוהות ביותר, העיניים צריכות להיות נשואות למשרד הספורט. אולי משם תגיע התמיכה שהספורטאים הצעירים ראויים לה.

שגיא מוקי (צילום: Kiyoshi Ota/Getty Images)
שגיא מוקי | צילום: Kiyoshi Ota/Getty Images

כמה עולה להגיע לאולימפיאדה?

יש לציין שהמספרים שלפניכם מתייחסים לספורטאים מצטיינים, שמקדישים את כל זמנם ומרצם לאימונים – שעות אימון ארוכות בכל יום, כ-5 ימים בשבוע.

מתקן אימונים: המקום שבו ילדיכם יתאמנו יעלה לכם כמאה אלף שקל בשנה.

מאמנים אישיים: ילד שמגיע להישגים גבוהים צריך מאמן אישי שילווה אותו באימונים ובתחרויות. עלות מאמן אישי כולל עוזר מאמן היא כ-400 אלף שקל בשנה.

כוח אדם מקצועי נוסף: סוגי ספורט מסוימים, כמו התעמלות אומנותית לדוגמה, דורשים כוח אדם נוסף, כמו כוראוגרפים, מה שמוסיף עלות של כמאה אלף שקל בשנה.

טיסות ושהייה בחו"ל, מחנות אימונים ותחרויות: בגיל שמונה מתחילים הילדים לנסוע לתחרויות בחו"ל. עלות הנסיעות, כולל צוות המאמנים שמלווה אותם וההשתתפות בתחרויות היא כ-300 אלף שקל בשנה.

ציוד ותלבושות מקצועיים: הוצאה זו ייחודית להתעמלות אומנותית שמצריכה תלבושות וציוד מיוחדים – כ-60 אלף שקל בשנה.

יש כמובן הוצאות נוספות שמשתנות ממתעמל למתעמל וקשורות לענף הספורט שהוא בחר, למשל מעטפת רפואית, ייעוץ מנטלי, אנשי צוות שמתאמים ומטפלים בלוגיסטיקה ובניירת של כל האופרציה סביב המתעמלים ועוד. אם וכאשר ילדיכם יגיעו לאיגוד ההתעמלות, הם כבר יקבלו החזר הוצאות של כמאה אלף שקל בשנה ומלגות על סך 4000-8000 שקל בחודש, אך הדרך לשם היא כאמור ארוכה.

אז מתברר שהאולימפיאדה היא לא לכל אחד, ומעבר ליכולות ספורטיביות, השקעה, מחויבות ורצון צריך גם כסף – בחישוב מהיר, כמיליון שקלים לשנה. לאיגוד הספורט אין את היכולת כמובן להשקיע בכל ספורטאי, ואלה שעברו את הסינון יזכו למימון מהם בגיל הבגרות, אך עד אז דרושה השקעה עצומה מצד ההורים והרשויות המקומיות, משהו שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו.

_OBJ