חייבים שעומדים בפני המעקלים של ההוצאה לפועל מצאים את עצמם חסרי אונים. אלא שתושב הצפון, שנפגע מדרכי הפעולה האגרסיביות של המעקלים הצליח להפוך את היוצרות ולקבל פיצוי בשווי גבוה הרבה יותר מהחוב שלו.

המקרה התרחש לפני כחמש שנים באחד הישובים בצפון הארץ. המרכז לגביית קנסות ואגרות ביקשה מקבלן הוצאה לפועל העובד עמה לבצע עיקול בביתו של ק', בעל חברה לעבודות עץ, נשוי ואב לשלושה ילדים, בגלל חוב של 7,074 שקל.

בשעת אחת לפנות נשמעו דפיקות רמות על דלת ביתו של ק'. הוא ובני משפחתו התעוררו בבהלה. כשהציץ בעינית הדלת הבחין בחמישה גברים. הוא פתח את הדלת הבית והחמישה הציגו את עצמם כמעקלים שנשלחו מטעם המרכז לגביית קנסות לעקל רכוש בבית עקב חוב שלא שילם. אלא שבכל הסיפור הייתה בעיה קטנה אחת: ק' כבר שילם את החוב. הוא ניסה להציג בפני המעקלים את שובר התשלום, אבל גילה שזה לא ממש מועיל.

"הצגתי בפניהם את שוברי התשלום אבל המעקלים טענו שזה לא מעניין אותם ושהם קיבלו הוראה לעקל לי רכוש מהבית", הוא תיאר את מה שהתרחש בסלון ביתו. "הרגשתי שאונסים אותי לשלם את החוב אז שילמתי בכרטיס אשראי והם עזבו את המקום. זה היה מעשה בריוני".

יום למחרת ק' התקשר למרכז לגביית חובות ונאמר לו שהוא אכן שילם את מלוא החוב. הנציג אמר לו שאין לו מושג מדוע נשלחו המעקלים לביתו.

ק', הגיש תביעת נזיקין ולשון הרע לבית משפט השלום בקריות נגד המרכז לגביית חובות על הנזקים שנגרמו לו ולבני משפחתו ודרש פיצוי של 47 אלף שקל, כולל החוב שכבר שילם.

פרקליטות מחוז חיפה, שייצגה את המרכז לגביית חובות, הגישה כתב הגנה בו נטען התובע שילם את חלקו בחוב באיחור ומאחר ולא עמד בתשלומים במועד עליו היה לשלם את יתרת החוב מיד.

המדינה טוענת, כי ק', לא התייחס להתראות בנוגע לעיקול רכושו עקב אי תשלום החוב ולכן היא שכרה חברת הוצאה לפועל ושלחה אליו מעקלים הביתה. "פעלנו באופן זהיר ומידתי",  טענה הפרקליטות בכתב ההגנה".

הרשם הבכיר נדים מורני קיבל את התביעה באופן חלקי וחייב את המרכז לגביית חובות וחברת ההוצאה לפועל לשלם ל-ק' פיצוי של 22 אלף שקל.

"מדובר במדינה מול אזרח פשוט וחובתה של המדינה לפעול כלפי אזרחיה בהגינות וברגישות ולא באופן דורסני ובלתי סביר", הדגיש הרשם בפסק הדין, "לאור כל האמור  בית המשפט קובע שההליכים שננקטו בוצעו באופן בלתי חוקי ולכל הפחות באופן בלתי סביר ובלתי ראוי ולא הוגן ודינם בטלות".