פרי גליל: חשש למאות עובדים (תמונת AVI: חדשות)
המפעל בידים של בנק לאומי. בלניקוב | תמונת AVI: חדשות

כשהכדור הנקרא פרי גליל נמצא בידיים של הבנקים הנושים, עם 3 קבוצות המתמודדות על רכישת המפעל, דיבר הבוקר רינו צרור בגלי צה"ל עם רם בלניקוב, ראש אגף התקציבים באוצר.

לא תדברו עם בנק לאומי?
"בנק לאומי הוא נושה. אנחנו לא ניכנס לנעלי בנק לאומי כל עוד יש אנשים שמעוניינים לקנות את המפעל.

בנק לאומי הוא נושה, אבל הוא יכול להיות נושה רך, נושה סימפטי. אפשר לעשות עם רוצים.
"צריך לתת לתהליכים למצות את עצמם".

אתם לא פועלים ישירות בדברים האלה?
"לא כרגע... יש אפשרות שהמפעל הזה באופן תפעולי ידע לסדר את עצמו, יידע להחזיק את עצמו".

עד כמה הסכסוך עם בנק ישראל מפריע למהלך העניינים?
"הייתה פה היסחפות גדולה. אין סכסוך עם בנק ישראל, יש חילוקי דיעות".

אתה בעצמך השתתפת בישיבה בו בכירים באוצר דיברו סרה בנגיד בנק ישראל, אבל לא שמעתי אותך אחר-כך.
"אני לעולם לא השתתפתי בישיבה בה אנשים דיברו באופן ישיבה בה דיברו סרה בנגיד בנק ישראל. אני לא בטוח שהיתה ישיבה כזו. היחס צריך להיות של כבוד הדדי - יש יחסי עבודה פוריים עם בנק ישראל; מידי פעם דברים יוצאים מפרופורציות".

לדבריו, משרד האוצר פוגש את נציגי ההסתדרות והתעשיינים במשק ולהערכתו במסגרת הצגת הממשלה החדשה תוצג תוכנית מקיפה להתמודדות עם האתגרים הכלכליים עימם ניצב המשק.

בחזרה לסוגיית פרי גליל, בגלי צה"ל מציינים כי נכון לשעה זו הבנקים מסרבים להצעת הקבוצות המתמודדות כיוון שהצעתם כוללת ויתור גדול מידי על החוב. זאת, למרות שיש תחושה של התגמשות אפשרית על פי הדברים המנשבים מההסתדרות. יתכן והקבוצות ישפרו את ההצעה שלהם, ויאפשרו לבנקים לרדגת מהעץ - כאשר בשלב זה, כאמור, הממשלה לא תיתן יד.

מוטי חזיזה, יו"ר ועד העובדים פרי גליל, ציין בגלי צה"ל כי הארכה המשפטית אמורה להסתיים ביום חמישי הבא, אז ייתן ביהמ"ש את הפסיקה הסופית בעניין כינוס המפעל. "אני מאוד מקווה שישקול טוב-טוב מה הוא הולך להחליט, כי זה או לחיים או למוות. בדיון השבוע, ברגע שהם ראו כל דמעה שהזילו העובדים - הם הבינו בדיוק מה עובר פה על כל אחד מהם".

לדבריו, חבר הכנסת משה כחלון, שביקר אתמול במפעל, "אמר לי את הדברים הכי נרגשים ששמעתי אי-פעם מחבר כנסת": 'ראיתי בדיוק את הכאב שחשתם. הוא מזדהה עם הכאב שאנו חשים, והוא חש את הכאב על עצמו' ".

חזיזה הוסיף: "המציאות היא עגומה ובעצם מה אנחנו רוצים? הם לא מבינים באיזה מעמד אנחנו חיים - אנחנו עובדים בשביל 4,000 שקל לחודש, אנשים עובדים פה 8-10 שעות בחודש. כואב לי שאנחנו צריכים לעשות את כל זה על מנת שמישהו יואיל בטובו במשרד האוצר לעזור. העובדים במדינת ישראל הפכו להיות כמו נייר שמנפנפים בו".

ח"כ משה כחלון ("הליכוד"), יו"ר ועדת הכלכלה לשעבר, סיפר כי "הגעתי לפרי-כגליל יחד עם שלושה ח"כ נוספים. זה סיפור לא קל לראות את עובדי הייצור המגיעים בשעות הבוקר המוקדמות ומתיישבים ליד פסי הייצור בתנאים-לא תנאים. ראיתי את הגאווה של העובדים, שמסבירים איך מפעל החיים הזה הולך להיסגר והעיניים שלהם כבויות".

בהכירי קצת את עבודתך, אני מניח שעשית כמה טלפונים.
"מסתבר שזה נושא של הבנקים. מוטי צודק - מערכת הכלכלה לא צריכה להיות מנוהלת בבתי משפט, העתיד של העובדים לא צריך להיות מנוהל שם. דיברתי עם גליה מאור, מנכ"ל בנק לאומי. הרושם שלי שהם מנסים למצוא פיתרון.

הגב' מאור אמרה לך את זה?
"כן, ראיתי אצלה רגישות שמעוררת כבוד".

האם הגב' מאור החביאה איזו הבטחה? איזו הגנה על העובדים? לא תתעקש יותר מידי על הקונים?
"ביום ראשון הקרוב הם צריכים לקבל את ההצעות הטובות ביותר, וביום חמישי - כאמור - ביהמ"ש יכריע. הבנתי שהם מוכנים לוותר מעט. אפשר יהיה להגיע להסכמה. כשאתה שומע את הסירוב המפורש של עובדי האוצר להעביר כספים ולהיכנס לעובי הקורה... כמו כל דבר יקבל במדינה זה יגיע מאוחר מידי וקצת מידי"

הצעת לנתניהו לבנות כוח משימה לטיפול בבעיות מעין אלה, אם אני מבין נכון.
"נכון. כל המבנים האחרים - רשתות ביטחון, אג"חים - אבל בסוף יש אנשים. הדברים האלו לא צריכים להיסגר בבימ"ש. שופט בעל אופי אחד יכול להחליט אחד ואחד בעל אופי אחר יחליט אחרת".