חגית אלקסלסי תושבת באר שבע לא האמינה שזה קורה לה שוב ושוב: אלמונים הגיעו לקבר בנה בבית העלמין החדש בבאר שבע וגנבו את כדי החרס והקקטוסים שהיו בתוכם.

"זה כמו לעקור לי את הלב", אומרת אלקסלסי למאקו, "כל פעם גונבים משהו אחר. פעם את האדניות, הקקטוסים. זה נוראי. שמעתי שבכלל הגנבים גנבו פרגולות מקברים. קבר זה קודש קודשים, איך אנשים לא מתביישים לגנוב את הדברים שאנחנו שותלים או מניחים לזכר הבן שלנו? אין להם רגישות? זה שובר לי את הלב. קשה לעמוד בזה. אנשים בוזזים קברים וזה דבר נוראי. מישהו צריך לטפל בזה, לעשות לזה סוף".

בן שמעון אקסלסי ז"ל מת בגיל 26 ממחלת הסרטן. אמו חגית ובני המשפחה דואגים להגיע כל שבוע לקבר, לנקות אותו, לטפח את סביבתו ולהתייחד עם יקירם. אבל הגניבות לא ממש נותנות להם מנוח.

"מילא אם זה היה חד פעמי, אבל זה קורה כל הזמן. זה כאב נוראי. כל פעם אנחנו מופתעים מחדש ממה שגונבים", אומרת אלקסלסי בכאב, "שיתקינו מצלמות בבית העלמין ויתפסו את הגנבים".

גם קלאודיו בן סימון, אשר איבד את בנו יעקב ז"ל כאשר זה טבע למוות לפני כשלוש שנים בבריכה בעיר נתקל כמה פעמים בגניבות כדי חרס, קקטוסים.

" זה נוראי כל הגניבות הללו. פעם גנבו אדניות, פעם אגרטלים ואפילו גנבו פרחים כמה ימים לאחר שהנחתי על הקבר. לא מספיק שאיבדנו את היקר לנו מכל אז גם בוזזים לנו את הקבר של הבן וגונבים דברים ששתלנו לזכרו. גם קקטוסים עקרו מהאדמה", אומר בן סימון בעצב, "זה גניבות סדרתיות וכמו לתקוע לך סכין בלב. לא מספיק שאנחנו מתמודדים עם הטרגדיה שבה מת הבן שלנו ועם הכאב העצום אנחנו צריכים להתמודד גם עם הגניבות".

גניבת עציצים בבית קברות (צילום: שנעון איפרגן)
"כמו לתקוע סכין בלב" | צילום: שנעון איפרגן

בתוך כך מתברר, שקיימת תעשייה שלמה של מבתי העלמין גניבות בבאר שבע והנגב. רשת של גנבים פושטת בלילות על בתי העלמין בנגב  וגונבת מכל הבא ליד.המוצרים שנגנבים נמכרים בשווקים בסופי שבוע מבלי שהקונים יודעים כלל שמדובר בפריטים שנגנבו מקברים.

כך למשל קקטוס גנוב נמכר בעשרה שקלים או יותר- תלוי בגודלו, אדניות וכלי חרס ב-20-70 שקלים, אגרטלים ב-15 שקלים, ופרגולות שמפורקות מהקברים נמכרות ב-500 ועד 2,000 שקלים תלוי בגודל ובאיכות החומרים מהם היא עשויה. 

"אני בעצמי נתקלתי באדניות שנגנבו מהקבר של הבן שלי ונמכרו באחד השווקים בנגב", סיפר אב שאיבד את בנו לפני כמה שנים בנסיבות טרגיות, "עשיתי אפילו סימון מיוחד על האדניות בצבע אדום. זה היה כמו נעיצת סכין בלב. שאלתי את המוכר מי הביא לו את האדניות והוא אמר שרכש כמות גדולה של סחורה ואינו זוכר ממי".

בני המשפחות דורשים להציב במקום שמירה בבתי העלמין ולהתקין מצלמות אבטחה בניסיון להרתיע את הגנבים ולמגר את התופעה.

גורם במועצה הדתית בבאר שבע טוען כי תופעת הגניבות מוכרת והם מנסים לטפל בה ככול יכולתם.

"לא בטוח שמצלמות אבטחה יפתרו את בעיית הגניבות. אי אפשר לסגור את בית העלמין. אנשים באים כמעט בכל שעה להשתטח על קבר יקיריהם", הסביר הגורם, "ננסה לתגבר את האבטחה ולבקש את עזרת המשטרה".