רוני בר-און (צילום: חדשות)
נחוש להפעיל את כל הכלים העומדים לרשותו, מלבד התערבות ישירה. בר-און | צילום: חדשות

"אין מקום להפעלת כלי התערבות בשווקים הפיננסיים"- כך אמר הבוקר שר האוצר, רוני בר-און, בדיון שקיימה ועדת הכספים של הכנסת בנושא האג"ח הקונצרני. "כאשר נחליט שצריך להפעיל כלים ממשלתיים - נעשה זאת ללא היסוס", הוסיף בר-און. לדבריו, האוצר נאלץ להתמודד באחרונה עם לחצים להתערבותו. "בתחום הפיננסי אסור להתאהב בכלי פעולה כלשהו מבלי לשקול את השלכותיו על שוק ההון, את יכולת המימון ואת ההשלכות החברתיות הנגזרות ממימון כלי כזה או אחר", הוסיף.

שר האוצר סיפר לחברי הוועדה כי בקרוב יציג חבילה של צעדים בתחום הריאלי. "אנחנו בעיצומו של גיבוש חבילת צעדים בתחום הריאלי. אנו יודעים שהמשבר לא יפסח על הכלכלה המקומית ושקיימת האטה ממשית בצמיחה של המשק. אני נחוש להפעיל את כל הכלים העומדים לרשותי, תוך התעלמות מוחלטת מההתרחשויות הפוליטיות. אנחנו ננהיג מדיניות אחראית שרואה את טובת כלל הציבור ולא נכנעת ללחצים פוליטיים וסקטוריאליים, ונוביל צעדים מדודים להבטחת הצמיחה במשק".

בר-און שב ואמר כי אין שינוי בהיקף המשיכות של הציבור מהמכשירים הפנסיוניים בהשוואה לתקופות אחרות. "לעומת זאת, קיימות משיכות מתוך הכסף הנזיל של קופות הגמל, מאותם כספים שנצברו במשטר המס הקודם, שאפשר משיכה לאחר תקופה חיסכון של 15 שנה, גם אם האדם לא הגיע לגיל הפרישה", הסביר בר-און.

מהנתונים שהציג השר עולה כי המשיכות מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגיע בספטמבר ל-150-200 מיליון שקל ביום. בר-און אמר כי בשבועות האחרונים התמתנו המשיכות ממכשירים אלה ועמדו על 100-150 מיליון שקל בממוצע ביום. הוא הדגיש כי טרם פרץ המשבר עמד היקף המשיכות על ממוצע של כ-100 מיליון שקל ביום. בר און הדגיש כי מדובר במשיכות של כספים נזילים ממסלולי החיסכון לטווח קצר, ולא במסלולי החיסכון לטווח ארוך המיועדים לגיל הפרישה.

באשר לתשואות השליליות של קופות הגמל, אמר שר האוצר: "אנחנו חייבים להיות ערים לעובדה שהכספים שהושקעו בחיסכון ארוך הטווח השיגו תשואות מצוינות לאורך העשור האחרון. כיום, בעקבות הירידות בשוקי ההון, נצברות תשואות שליליות במכשירי חיסכון אלה. ואולם אין זה נכון לקבל החלטות פעולה בקשר למכשירים אלה על סמך תשואות גרועות בחודש, או אפילו ברבעון, ואפילו בשנה. מדובר במכשירים שנועדו לשמש את רובנו עוד שנים רבות". הוא העריך כי התשואה השלילית המצטברת מתחילת השנה ועד סוף אוקטובר 2008 בקופות הגמל והפנסיה תעמוד על 12%-15%.