האם מחאת הדיור ההמונית מלפני עשור חוזרת? זה לא נראה כך, לפחות לפי כמות המשתתפים בהפגנה הראשונה שהתקיימה במוצ"ש האחרון בשדרות רוטשילד בתל אביב, שאנחנו בספק אם שמעתם עליה. להפגנה הגיעו כמה עשרות בודדים, וזאת למרות שדפני ליף, מהדמויות הבולטות במחאת 2011, נשאה דברים בהפגנה.

המארגנים לא מתייאשים ומבטיחים, שמדובר בהתחלה בלבד. הם בטוחים כי לאור תכניות הדיור המוצעות בממשלה, נראה מחאות גדולות בהרבה, ואולי גם אוהלים. התקווה היא שבהפגנה המתוכננת בשדרות רוטשילד למוצאי שבת הקרוב,  יגיעו יותר משתתפים.

המארגנים העומדים מאחורי מחאת הדיור 2021 הם בעיקר שניים: טדי נויבריט (60), מנהל דף הפייסבוק "המחאה הגדולה-יחד נוריד את מחירי הדיור", אותו הקים כבר מספר שנים ,ויש לו כבר כ-110 אלף עוקבים, ועו"ד אלון קנינגר (31), מנהל דף הפייסבוק "מחיר מופחת" (תכנית הדיור של שר הבינוי והשיכון לשעבר יעקב ליצמן), ומנהל תחום הדיור ב"פורום הצעירים". השניים – טדי שנלחם בעיקר במשקיעים, ואלון, שמביא אתו את הצעירים למאבק, שילבו כוחות ומובילים את פעילות המחאה שהחלה כאמור בשבת האחרונה.

לנוכח ההיענות הדלה אתם חושבים שהצעירים של היום אדישים יותר לעובדה שאין ביכולתם לקנות דירה?

נויבריט: "מרגיעים את הזוגות הצעירים עם תכניות דיור כמו "מחיר למשתכן", למרות שכבר הפסיקו אותה. מה גם שמתוך 220 אלף נרשמים 50 אלף זכו. אבל עשרות אלפי הצעירים שכן זכו במחיר למשתכן בהנחה של 30 אחוזים, מחכים עכשיו לעשות את האקזיט ולהרוויח. להם אין להם עכשיו עניין שהמחירים ירדו".

קנינגר :"לדעתי זה מייאוש; הצעירים כבר משוכנעים שלא ניתן להוזיל את מחירי הדיור בישראל. כולם מקטרים בשיחות סלון, בטוקבקים; זה דור הסמארטפונים שמעדיפים להתלונן בצ'אטים ובווטסאפ ולא יודעים לצאת לרחוב. אנחנו רוצים להוציא את הציבור מהאדישות, כי אנחנו משוכנעים שאפשר לשנות את המצב".

קורונה שוק הנדלן הישראלי - בניינים (צילום: סאלי פאראג)
"בישראל צריך 160 משכורות לרכישת דירה לעומת 80 בעולם המערבי" | צילום: סאלי פאראג

לדברי נויבריט, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו הבטיח למפגינים ברוטשילד ב-2011 כי יקדם תכנית "סופרטנקר לנדל"ן", בעיקר בתחום הבירוקרטיה, כדי להביא להוזלת מחירי הדיור: "אבל בפועל, בעשור האחרון עלו מחירי הדירות בממוצע ב-70 אחוזים. גם בשנה האחרונה, שנת הקורונה, בגלל מדיניות ממשלתית של הורדת מס רכישה, הפחתת ריבית ודחיית תשלום משכנתאות, המחירים עלו ב-8 אחוזים. יש בעיית דיור בישראל - בישראל צריך 160 משכורות לרכישת דירה לעומת 80 בעולם המערבי".

אולי הציבור לא רוצה שמחירי הדירות שבבעלותו ירד?
נויבריט: "מי שהפסיק להיאבק טועה בגדול, ומדובר לא רק בצעירים. הורדת מחירי הדיור חשובה גם לנו ההורים. גם מי שיש לו דירה אבל יש לו שלושה ילדים, יודע שהם יראו אולי דירה משלהם אולי על סף הפנסיה. אז רבים מהצעירים קונים דירות באמצעות משכנתא ענקית, ותוך 5-7 שנים הם נכנסים למערבולת של חובות ולשבר גדול. זה קורה להמון משפחות".

האוצר אומנם יזם בחוק ההסדרים חובת דיווח של כל בעלי הדירות על הכנסתם משכירות, גם אם ההכנסה נמוכה מהרף המחייב תשלום מס אלא שהשר גדעון סער עצר את זה בטענה שמנע בכך עליית מחירי השכירות. מצד שני הוא מסייע לקידום הון שחור, שמושקע בדירות והמחירים עולים.

אחרי כן בא שר הבינוי והשיכון זאב אלקין עם תכנית "מחיר מטרה החדשה", שבבסיסה הנחה של 20 אחוזים ממחיר הדירה בשוק החפשי, אבל לטענת השניים היא רצופה בבעיות.

על פי התוכנית שיעור ההנחה יעמוד על 20 אחוזים, אך סכום ההנחה עבור כל יחידת דיור לא יעלה על מגבלה בסך 300 אלף שקלים. אלא שהנתון הזה מהווה למעשה את הבעיה העיקרית: על אף שמאז 2014 מחירי הדיור עלו בעשרות אחוזים- ההנחות לזכאים נשארו כפי שהיו בשנת 2014. 

 "היו לנו ציפיות מתכנית מחיר מטרה של אלקין, אבל הסתבר שממש עבדו עלינו הצעירים", אומר קנינגר. "לקחו את תוכנית משנת 2014 עם ההנחות של 300 אלף שקלים- שהיו אז  20 אחוזים ממחיר דירה בשוק, והצניחו אותה ל-2021. הבעיה היא ש- 300 אלף שקלים עכשיו זה רק 12 אחוזים ממחיר דירה. זו בדיחה. זו התכנית הגרועה ביותר שאי פעם הייתה בישראל. מחיר למשתכן הייתה תכנית רצינית הרבה יותר.

"הצעירים שכחו שקרקע המדינה היא משאב לאומי, בדיוק כמו מים. דמיינו לכם שהמדינה הייתה מוכרת קוב' מים מהברז למרבה במחיר, ורק מעטים היו יכולים לשלם, זה בדיוק מה קורה בדיור. הצעירים צרכים להבין שדירה למגורים במחיר הוגן זה דבר בסיסי, אנחנו לא מבקשים טובות, דיור בר השגה הוא זכות ולא פריבלגיה".

"ההנחה היא בלוף גדול", טוען נויבריט, "כי הקבלנים ממילא מוכרים בשלב הפרי סייל בהנחות שמגיעות גם ל-25 אחוזים ועוד מצ'פרים את הקונים בשדרוגים בדירה. הפרי סייל חשוב להם כדי לקבל ליווי בנקאי לפרויקט. בתכנית של אלקין הקבלנים לא צריכים אפילו להתאמץ להשיג קונים בפרי סייל – הם פשוט מקבלים רשימת זוכים. זו עבודה בעיניים. גם מי הזוגות הצעירים שעובדים במרכז ילכו לגור בעפולה?

אבל צריך לתמרץ את הקבלנים לבנות דירות, כי יש מחסור, לא?

נויבריט: "אין מחסור בדירות – זה הבלוף הגדול. על פי הלמ"ס יש 183 אלף דירות ריקות, כולל כ-40 אלף בסביבת תל אביב. למה זה לא מתבטא בנתוני ביקוש והיצע? 44 אלף איש הלכו לעולמם בשנה האחרונה, רובם בעלי דירות. לפחות חצי מהדירות האלו חוזרות לשוק, אבל רבות נשארות ריקות חודשים רבים ואף שנים, כי היורשים רבים ביניהם והם חסרי מוטיבציה לפעול. דירות לא חסרות - מה שחסר זה לכוון אותן לחסרי דיור ולא למשקיעים. מיליון אנשים מחפשים היום דירות, כי קראו שמחירי הדירות עולים, ושיש מחסור בדירות,  אבל רבים מהם משקיעים ומשפרי דיור ולא זוגות צעירים. זה מזין את עליית המחירים.

לטענתו, המס על המשקיעים צריך להיות 35 אחוזים כדי שישפיע על מי שיש לו כסף לקנות נדל"ן להשקעה; ככה זה בקנדה, בסין ובאוסטרליה. "משקיע לא מוסיף דירה לשוק אלא מתחרה בזוג צעיר, שבסוף גר בשכירות אצל אותו משקיע כי יש לו יותר כסף. למה צריך לתת למשקיע משכנתא שהמדינה מסבסדת?"

כל שבוע הפגנה

על פי מחקרים בעולם, 25 אחוזים מההוצאה המשפחתית החדשנית היא על דיור; בישראל נותנים משכנתאות של עד 50 אחוזים מההכנסה הפנויה; מה אומר שהצעירים משעבדים עצמם לדירה.

"הפכנו לדור שקונים דירת 4 חדרים כדירה ראשונה עם 90 אחוזים משכנתא ובגיל 30 כבר רוצים 5 חדרים; אז אם את דירת ה- 4 חדרים קנו ב-1.8 מיליון שקלים עם 90 אחוזי משכנתא, ועכשיו יצטרכו להוסיף עוד 600 אלף שקלים כדי לרכוש דירת 5 חדרים ב-2.4 מיליון שקלים- הם הולכים ומסתבכים עם ההלוואות", מדגים נויבריט.

"הייתה לנו תקווה שהממשלה החדשה תשנה את המדיניות אבל לא שינו – פועלים באתה דרך. לא אוספים מידע על בעלי הדירות, ומזניחים את השוכרים. באירופה 50 אחוזים-60 אחוזים משוק הדירות הוא שוק שכירות מופקחת. בישראל רק 2 אחוזים - בדיור הציבורי".

מה לדעתכם צריך לעשות?

נויבריט: "אריק שרון בנה 90 אלף דירות בשנה לקליטת העליה מברית המועצות דאז; למה לא לבנות 100 אלף דירות קטנות להשכרה בשנה, שיושכרו במחיר מפוקח על ידי המדינה, שיכולה לשם כך לוותר לקבלנים על מחיר הקרקע. זה גם לא פוגע בשוק המגורים למשפרי דיור. בנוסף צריך לקשור מחירי הדירות לשכר הממוצע. זוג צריך לעבוד פי 4 מדור לפניו כדי לקנות דירה; מסתבכים בהלוואות, מגיעים לגירושין, עוברים לשכירות ולוקחים הלוואות גם כדי לשלם את השכירות. שניהם עובדים, אבל יש נתק בין השכר הממוצע למחיר דירה ממוצע".

קנינגר: "בנוסף למאבק הציבורי הכללי, אנחנו פועלים גם במישור הפוליטי: קיימנו פגישה עם מפלגה כדולה כדי לדון בתכנית אלקין בוועדת הכספים; הסתבר לנו שחברי כנסת לא מכירים את התכנית, לא מבינים אותה שזו בושה".

מה הציפיות שלכם מהמחאה בעצם?

נויבריט: יש לי 3 מטרות: הראשונה היא לפגוע במשקיעים באמצעות מס רכישה גבוה משמעתית וחובת דיווח למס הכנסה. השנייה: תכנית משופרת לזוגות צעירים, והשלישית: לבנות דירות להשכרה במחירים מפוקחים במאסות".

קנינגר: "תכנית דיור משמעותית וגדולה לזוגות צעירים; תכנית משמעותיות לשכירות ארוכת טווח במחירים מפוקחים; הדרת המשקיעים מהשוק שמקפיצים את המחירים למקומות בלתי סבירים. לקשור את מחיר הדירה לשכר הממוצע ולא למחיר השוק באזור; להפסיק את שיטת ההגרלות ולעבור לשיטת ההרשמה – יש אנשים שרשומים 6 שנים למחיר למשתכן ומחכים להגרלה, ויש שרשומים 6 דקות, אבל שניהם ישתתפו בהגרלה. לתת אפשרות בחירה כבר בשלב ההרשמה באיזו דירה מעוניינים – 3 חדרים, 4 חדרים. גם בתל אביב, הרצליה ורמת השרון – גם הקרקעות בערים אלו שייכות לצעירי ישראל".

המטרה של השניים היא שכל שבוע תהיה הפגנה בתל אביב ובנוסף גם מול בתיהם של אלקין, ליברמן ובנט," אומר נויבריט, ו קנינגר מוסיף:" נוציא את הציבור לרחובות לטובת המאבק במחירי הדיור; מאמינים שיש סיכוי גם לחזור למחאת האוהלים. לשם אנחנו הולכים. ברגע שהצעירים יבינו שזאת הדרך לשנות כול הם יצטרפו, רק צריך לגרום להם להאמין".