אוניברסיטת תל אביב (צילום: עודד קרני)
אוניברסיטת תל אביב. באוצר כועסים | צילום: עודד קרני

"האוניברסיטאות משלמות לעורכי דין מיליוני שקלים כדי להתמודד מול אגף השכר בטיעונים הטיפשיים שלהן לחופש אקדמי", כך אמר הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, בראיון מיוחד ל"גלובס" לפני חודש. "הן עדיין עושות כבשלהן, משלמות מה שהן רוצות למי שהן רוצות ולא מעבירות לנו נתונים".

במשרד האוצר סבורים כי האוניברסיטאות הביאו על עצמן את האסון הכלכלי. לטענת לוין, אין בכלל בעיה של כסף באוניברסיטאות. הכסף נמצא - אלא שהוא מנוהל בצורה בלתי אחראית ומיועד לממן הסכמי שכר בלתי חוקיים.

משבר האמון בין הצדדים נוצר אחרי חריגות השכר שגילו הממונים על השכר בשנים האחרונות באוניברסיטאות. "הן מציגות את המצוקה שלהן כתוצאה של היעדר תרומות, ואינן מטפלות בחריגות השכר. הן מחלקות דרגות 46 לבעלי תפקידים זוטרים אף שדרגה 46 ניתנת למשנה למנכ"ל, ולא מספרות איך בשנות ה-90' הן חילקו תוספות שכר אחוזיות אסטרונומיות בלי אישור", טוען לוין.

אחרי שבנק ישראל הצליח במידה מסוימת להשתחרר מפיקוח האוצר, אגף הממונה על השכר מרכז כעת את רוב כוחו ומאמציו באוניברסיטאות.

דרוש רענון

"בעיה נוספת היא שאין התחדשות במערכת. לא פלא שקמים כל הגופים הפרטיים שמתחרים באוניברסיטאות. כשגוף לא מתחדש, זו התוצאה", אומר לוין.

שר האוצר יובל שטייניץ התייחס לעניין לפני כמה ימים: "האוניברסיטה חייבת להשתנות ומבפנים. פרופסורים בני 60-70 מסרסים דוקטורים מבריקים ומלאי מוטיבציה בני 40. נדרשת רפורמה מבנית עמוקה אשר מעניקה תמריצים למצוינות - דבר שלא קיים היום".

כבר בשבוע הבא צפויים העימותים בין האוניברסיטאות לאגף התקציבים להתחדש. ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, החליט מעל ראשו של שר האוצר דאז רוני בר-און, ובניגוד מוחלט לעמדת האוצר, להעניק לאוניברסיטאות מענק חד-פעמי בסך 515 מיליון שקלים. האוניברסיטאות שואפות להפוך אותו למענק של קבע, אך באגף התקציבים לא מוכנים לשמוע על כך ועל התקציבים הללו יתנהל קרב של ממש.