ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אמש במסיבת עיתונאים על חלוקת מענקים של בין 750 ל-3,000 שקל לאזרחי ישראל ברקע משבר הקורונה: "הכסף הזה יעודד את הצריכה ואת העבודה ויניע יותר מהר את הכלכלה", אמר ראש הממשלה. מומחים ביקרו את התכנית, אבל יש מי שהחליט להביע את הביקורת בפועל.

דנה אורן-ינאי, חברת מועצת העיר הרצליה מטעם הרשימה הקהילתית "דרך חדשה", החליטה לדאוג שהכספים יעברו מי שיש לו מספיק, למי שזקוק לכסף יותר מכולם.

"התכנית גורמת לזה שמעט מדי כסף מגיע למי שזקוק לו כאוויר לנשימה, ולמשפחות חזקות מגיע מענק שהן יכולות גם בלעדי", היא אומרת. "לכן, החלטנו ב'דרך חדשה', לסייע לתושבי הרצליה ולתקן את התכנית הכלכלית הזו בכלי האזרחי של ערבות הדדית. אנחנו נאסוף שמות של תושבות ותושבי הרצליה שרוצים להעביר הלאה את סכום המענק או חלק ממנו, ושמות של אלו שזקוקות וזקוקים לו להישרדותם המידית. את ההעברה נעשה באופן אנונימי ומכבד".

לדבריה, התכנית של ראש הממשלה ושר האוצר עוררה זעם דווקא באוכלוסייה שלא זקוקה למענק. "המענק הזה הוא לא הוגן, הוא לא חברתי. הוא פשוט מקומם ואנחנו מוכנים לתרום את הכסף. יש צורך לעשות איזון חברתי, ברגע שאתה נותן לכולם רק החזקים שורדים, צריך להרים את אלו שהקורונה פגעה בהם".

איך תעשו זאת?
"יהיה צוות מתנדבים שיענה לשיחות טלפון, ישגיחו ויפקחו עורכי דין ורואי חשבון ונגייס הרבה מאוד כספים, כבר משעות הבוקר פנו אנשים רבים, שהסכום המצטבר עומד על כמות מאות אלפי שקלים, להערכתי כ-250 אלף שקלים לפחות".

דנה אורן-ינאי (צילום: תמי שלף, באדיבות המצולמת)
דנה אורן-ינאי. "יש צורך לעשות איזון חברתי" | צילום: תמי שלף, באדיבות המצולמת

אורן-ינאי לא לבדה. רון קשת, תושב שוהם, מנהל מרכז הפרישה בלשכת סוכני הביטוח פרסם וידאו בפייסבוק שבו הוא קורא לתרום את הכסף. "אני מגיע מהתחום הכלכלי ואני מכיר לא מעט אנשים שמעוניינים לתרום, כבר מהבוקר גייסתי כ-50 חמישים אלף שקלים ויש עוד אנשים רבים שישתתפו ויתרמו גם. עבורי 1,500 שקלים זה לא המון כסף, אבל עבור משפחה אחרת זו יכולה להיות עגלת הסופר שלהם במשך חודש שלם. אני רוצה לתרום למשפחות של עצמאים שעדיין לא חזרו לעבודה, מתחומים של תיירות, בידור, אנשי הבמה, הפרילנסרים הקטנים, שמרוויחים את עמל יום והנם כבר ארבעה חודשים בלי עבודה ואין להם שום אופק".

לא במפתיע, קשת לא תומך במהלך האחרון שמנסה להתניע את הכלכלה. "דברים נעשו בלחץ ולא בחשיבה. אין כאן שום  חשיבה שהיא עמוקה. זה  לקחת ולפזר כסף מהשמיים ולתת לכולם. תודה לאל אני לא זקוק לזה, אבל יש שכבות אוכלוסייה שלמות שכן זקוקות לזה. שישה מיליארד זה המון כסף ולפזר את זה בצורה כזו זה חבל".

גם העצמאים, שזקוקים לכסף כעת יותר מתמיד, הם בין אלה שמתכוונים לתרום את כספי המענק. "בעלי עצמאי, הוא עובד כדי-ג'יי אבל כבר ארבעה חודשים שהוא לא עובד ולמרות הכול החלטתי לתת מעשר. חשוב מאוד לשמור על האנושיות ולדעת לתת גם בימים הקשים", אומרת יעל לוגסי, מכפר סבא, אמא לשני בנים שעובדת בחברת היי טק.

"ברגע שראיתי את הנאום של נתניהו אמרתי לבעלי שנכון, אני צריכה את הכסף ברמה האישית אבל אני חושבת שיותר נכון לתרום ולחלק גם לאחרים ואז חשבתי על מעשר. פרסמתי פוסט שבו אני קוראת לאנשים לבוא ולתרום רק חלק מהכסף. מה שקורה כרגע נראה לי כמו חלוקת כספים בצורה לא מבוקרת וכולנו בסופו של דבר נשלם את המחיר עם ריבית".

מהצד השני של המשוואה ישנם האנשים שעבורם כל שקל הוא ברכה. ענת מהשרון אמנם עובדת אך אומרת בשיחת טלפון כי היא מתקשה מאוד לסיים את החודש. "הלוואי ויכולתי לתת. לצערי אני מחכה למענק כמו אוויר לנשימה. אני לא יודעת איך לשרוד ואני בעיקר לא רואה את זה מסתיים בקרוב".

"כואב לי לשמוע שאנשים אומרים שהם לא צריכים את הכסף. אני נלחם ולא יודע איך לשרוד", אומר שחר מהמרכז, אבא לאחת שלא עובד כבר מספר חודשים. "עברתי תאונת דרכים זמן קצר לפני הקורונה ומאז אני מושבת. אני לא מקבל כסף ולא יודע איך לגמור את החודש. אני צריך את הכסף בשביל לחיות, בשביל אוכל ותרופות ואם מישהו לא רוצה את הכסף ורוצה לתרום, אז חשוב לי לומר שיש אנשים שכן צריכים ואני אחד מהם. לצערי זה המצב. תקופה ארוכה לא אמרתי לאף אחד כלום והתביישתי אבל אני אשמח לקבל, אני אשמח לעזרה".