שר החינוך, נפתלי בנט, חתם בשבוע שעבר על תקנות המחדשות מתן מענק הבטחת הכנסה, בסכום של 1,040 שקל בחודש, לכ-10,000 אברכים ממשפחות המוגדרות נזקקות. המענק הופסק בינואר 2015 בעקבות החלטת בג"ץ. העלות השנתית של המענק למדינה מוערכת ב-120 מיליון שקל, והוא יינתן רטרואקטיבית מתחילת 2016.

במקביל להחלטת בנט, האוצר הפיץ ביום חמישי האחרון תזכיר חוק להבטחת הכנסה לאברכים - תלמידי ישיבה בעלי משפחה. באוצר מתכוונים לקדם בקרוב את הצעת החוק בממשלה ובכנסת. במהלכים שקדמו לגיבוש תזכיר החוק היו מעורבים לשכת רה"מ, שר האוצר משה כחלון, צוות מקצועי באוצר ואנשי סיעת יהדות התורה. במו"מ הקואליציוני בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליהדות התורה לפני יותר משנה, החרדים התעקשו על חקיקת חוק למתן מענק לאברכים נזקקים - בטענה שממשלה חדשה עשויה לבטל את המענק בהחלטה פשוטה יחסית.

עוד ב-mako כסף:

בעבר פסל בג"ץ פעמיים מתן הבטחת הכנסה לאברכים, בעקבות פנייה של הסתדרות הסטודנטים, שטענה לקיפוח סטודנטים נזקקים. המהלך של בנט מתעלם מסטודנטים - אבל תזכיר החוק של האוצר, שאושר בידי היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, קובע כי הוא יינתן גם לסטודנטים. את המענק לאברכים, שעליו החליט בנט בשבוע שעבר, ישלם משרד החינוך מתקציבו. המענק ישולם רטרואקטיבית מתחילת 2016.

בהסכם הקואליציוני בין הליכוד ליהדות התורה נקבע שהממשלה תקדם חוק עוקף בג"ץ בעניין זה - ואף שחלפה כשנה החוק לא קודם. ב-25 במאי, עם פתיחת מושב הקיץ הנוכחי של הכנסת, אישרה הכנסת בקריאה טרומית ברוב של 46 נגד 31, הצעת חוק של יו"ר ועדת הכספים משה גפני להבטחת הכנסה לאברכים וסטודנטים. מאז הצעת החוק לא קודמה.

בהתאם למהלך של בנט, אברכים יוכלו לקבל את המענק החודשי אם הם לומדים 40 שעות בשבוע לפחות בכולל - אם יש להם שלושה ילדים קטנים לפחות, אם לאברך ולאשתו אין דירה נוספת מעבר לדירת המגורים שלהם וגם אין להם קרקע שערכה גבוה מ-36 אלף שקל, אם לאברך ולאשתו אין עסק או מניות בחברה, אם אין להם רכב, ובתנאי שהכנסתם המשותפת אינה גבוהה מ-14.4 אלף שקל בשנה, שהם 1,200 שקל בחודש בממוצע. הסיוע יינתן לתקופה מרבית של חמש שנים רצופות.

בתזכיר הצעת החוק שהפיץ משרד החינוך ביום חמישי להבטחת הכנסה לאברכים, הודגש כי הצעת החוק "מיישמת את החלטת הממשלה מ-22 בנובמבר 2015, שעניינה הפעלת קרן הסיוע ללומדי תורה והגדלת קרן הסיוע לסטודנטים". עוד נכתב בתזכיר כי "ההסדר המוצע בהצעת החוק נועד להפעיל מערך סיוע כלכלי ללומדי תורה נזקקים, מתוך הכרה בכך שלימודי התורה מהווים ערך מרכזי עבור העם היהודי". בתזכיר מודגש כי הסכום המרבי שיקבל אברך יהיה 1,040 שקל בחודש.

בתזכיר החוק מדובר גם על סיוע לסטודנטים נזקקים, כדי לעמוד במבחן בג"ץ, באמצעות קרן סיוע מיוחדת. ההערכה היא שהאוצר מתכוון לסייע לעד 5,000 סטודנטים נשואים בעלי ילד אחד לפחות.

המהלך של בנט ותזכיר החוק של האוצר באים לאחר אישור של תוספת אחרת, בסכום של 155 מיליון שקל, לישיבות החרדיות. גם תוספת זו היא בהתאם להסכם הקואליציוני שעליו חתמו כל המפלגות החברות בממשלה.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
האם יונהג סוף שבוע ארוך בישראל?
המנצחים והמפסידים מיציאת בריטניה מהאיחוד