רק בשעה 19:00 שלשום, כעשר שעות לאחר ש–200 אלף משקי בית נותקו מרשת החשמל, פנתה הנהלת חברת החשמל לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה בטענה כי ועד העובדים משבש את תפקוד החברה במשבר, וביקשה מנשיא בית הדין, השופט אלכס קוגן, שיורה לראשי הוועד לחדול מכך.

הנהלת החברה לא שיתפה את הרגולטורים שלה במתרחש — אף שעיצומי הוועד התחילו כבר בשעות הבוקר. היא דיווחה על הפנייה לבית הדין רק לקראת 20:00 ולא פירסמה את העילות לעתירה הדחופה שהגישה לבית הדין.

עוד ב-mako כסף:

עצמאי, הכתבה הזו יכולה להציל את העתיד שלך
מה עושים אחרי שנפתח לכם תיק בהוצאה לפועל?
הביטוחים שלא ידעתם שאתם צריכים

מהפרטים על נסיבות הפנייה הדחופה לבית הדין אפשר אולי ללמוד על הסיבה לבחירת ההנהלה להצניע את המתרחש, תוך שהיא מחפה על התנהלות ועד העובדים: תיאור השיבושים בחברה שיקף אובדן שליטה מוחלט בניהוג מהלכיה — גם לאחר שהכריזה בעצמה על מצב חירום.

כך, עולה כי ועד חברת החשמל הורה לעובדים במטות החירום שהקימה ההנהלה לסיים את משמרתם ב–17:00 ולעזוב את המקום. לכאורה, נותרו המטות מיותמים החל משלשום בשעות אחר הצהריים, אף ש–150 אלף משקי בית היו מנותקים באותה עת מחשמל וקראו לעזרה.

כמו כן, אסר הוועד על ניוד עובדי תחזוקה בין מחוזות שונים. הוא לא איפשר לעובדים מובטלים באשדוד, למשל, לנסוע לרעננה כדי לסייע לחבריהם שקרסו תחת עומס התקלות בשרון. נוסף על כך, מנע הוועד מעובדי תחזוקה לסייע בחיבור חשמל לבתים, היות שזו לכאורה לא ליבת תפקידם.

שוב נראה הפסקות חשמל ממושכות? (צילום: חברת החשמל)
עובדי חברת החשמל עובדים בזמן הסערה | צילום: חברת החשמל

לטענת מנהלי החברה, הוועד מנע גם תגבור של משגיחי רשת — עובדים שנדרשים לפקח על קווי המתח ולנטר במהירות פגיעות בהם — חרף העובדה כי יותר מ–300 קווי מתח ניזוקו בשל פגעי מזג האוויר. כך, בשעות הלילה אמור היה לפקח על כל אזור משגיח אחד בלבד, ועוד בתורנות בית.

נוסף על כך, הורה הוועד לעובדי חברת החשמל שלא להיענות להוראות בדבר שינוי שעות משמרת, אלא להתייצב בשעות הבוקר לעבודה ולסיים אותה אחר הצהריים. באופן כזה, נמנעה מהחברה היכולת להגיב לתקלות בחשמל בשעות הערב והלילה — וזו הסיבה העיקרית לעיכוב בטיפול בתקלות.

"הגיעה קבוצת עובדים בבוקר ואמרו להם ללכת הביתה ולחזור בלילה. למה שהם יעשו את זה? יש להם יום עבודה, אז שיעבדו לפי יום העבודה שלהם", נימק את ההוראה יו"ר הוועד, דוד (מיקו) צרפתי, בדיון שנערך בבית הדין שלשום לאחר חצות. "לא אמרנו לעובדים לא לעשות — אלא רק לעבוד רגיל, לפי השעות שלהם".

"תמיד יספרו סיפורים שהמדינה מתמוטטת"

בעוד שחברת החשמל אינה מצליחה להתמודד עם היקף הפגיעות ברשת החשמל — וגם לא עם השביתה האיטלקית שפרצה — היא נדרשה להכריז על מצב חירום. במצב כזה, רשאי ספק שירות חיוני להסתייע בכל משאב פנוי, לרבות שכירת כלי רכב כבדים על נהגיהם, במטרה לחדש את אספקת החשמל כסדרה.

אלא שבמקביל לעיצומים שהנהיג בין שורות החברה, דאג ועד העובדים לסכל גם את האפשרות להסתייע בעובדים חיצוניים. בכך מנע הוועד מחברות פרטיות לסייע לחברת החשמל, אף שהתבקשו לסייע באספקת מנופים ובמות הרמה.

נזקי מזג האוויר בהרצליה (צילום: מוטי מילרוד, TheMarker)
נזקי מזג האוויר בהרצליה | צילום: מוטי מילרוד, TheMarker

בדיון שנערך שלשום בבית הדין לעבודה בחיפה טענו עורכי הדין של ועד העובדים כי "עיצומים זה כאשר עובד מסרב לעשות את עבודתו, או שלא מבצע אותה בדרך כלשהי, אך העובדים ביצעו את העבודה שלהם".

לתהייה מדוע מנע הוועד הענקת סיוע חיצוני השיב כי זו הוראה ישנה, שייתכן כי במקרה נותרה על כנה גם בזמן המשבר: "אין כרגע שום הוראות. יכול להיות שזה נשאר מהשגרה, וזלג לכמה שעות בבוקר".

כשהתבקש צרפתי להתייחס לעת החירום השיב: "אנחנו במצב חירום כל השנה. תמיד יספרו סיפורים שבעוד רגע המדינה מתמוטטת בגלל צרפתי. כל האחריות על הראש שלי — וכל העוולות שהחברה והמדינה עושות נעלמות כאן".

באי כוחה של חברת החשמל לא רוו נחת מהדברים. "כל הטענות שאנחנו שומעים מהוועד הן לא יותר מהיתממות ותירוצים שונים. גם אם יש סכסוך עבודה פתוח, זה לא מקים שום עילה לנקיטת צעדים ארגוניים חד־צדדים, כשיש מאות אלפי לקוחות מנותקים מחשמל", טענו בפני בית הדין. המשנה למנכ"ל חברת החשמל, יצחק בלמס, סיכם: "החברה הכריזה על מצב חירום, אך ארגון העובדים בחר לתרגם אותו אחרת".

33 אלף משקי בית עדיין מנותקים

בדיון שקיימה אתמול ועדת הרפורמות בכנסת, בנוגע לתיקוני חוק משק החשמל, הודה יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון טל, באובדן השליטה על ועד העובדים וביקש להתנצל בפני לקוחות החברה.

"מרגע שהכרזנו על מצב חירום ב–12 בצהריים — כולם מחויבים לו, אך משהו נסדק בדבר הזה", העיד רון טל. "העובדים לא הסכימו להעביר צוותים ממחוז למחוז, ולא איפשרו לקבלנים לתגבר אותנו בציוד הרמה, מה שמקובל בעתות חירום", תיאר. "אני חושב שארגון העובדים טעה. לא נכון לנקוט עיצום כלשהו במצב מהסוג הזה. מרגע שמוכרז מצב חירום — כולם מתגייסים".

צרפתי, שרק לפני שבועיים איים כי "אם מישהו חושב שבסופה הקרובה יהיה מי שיחלץ אתכם - אתם טועים" — נשמע אתמול אחרת. "אני מסכים שבשעת חירום אין מקום לעיצומים", אמר אתמול צרפתי בכנסת, אך טען כי הנקודה החשובה אינה יחסי העבודה בחברה, אלא העובדה שהחברה "קורסת" כלשונו, בהיעדר רפורמה.

בחסות בית הדין בחיפה הגיעו אתמול בשעת לילה מאוחרת הצדדים לסיכום שלפיו עיצומי הוועד יופסקו ל–72 שעות — כל עוד מוכרז מצב חירום.

חרף הצהרות חברת החשמל הראשוניות שלשום, שלפיהן מרבית משקי הבית המנותקים מחשמל יחוברו חזרה לרשת עד למחרת בבוקר, וחרף התחזיות המאוחרות יותר שלפיהן יחוברו אלה עד לשעות הצהריים — או עד לשעות אחר הצהריים — הרי שנכון לאתמול בערב היו 33 אלף משקי בית מנותקים מחשמל, רובם בערים רעננה ונתניה — מבלי שהחברה היתה מסוגלת לנפק צפי לתיקונן הסופי של התקלות.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הסיפור על פקיד היערות והפסקת החשמל הגדולה
"היטל הצפיפות": המס שהחדש שדוחף האוצר