דיירים בבתים משותפים תובעים מחברת "yes" 124 מיליון שקל במסגרת תביעה ייצוגית. לטענתם, החברה השתמשה במוני החשמל שלהם מבלי לבקש את רשותם וכך העלתה את צריכת החשמל הכללית, מבלי להעניק פיצוי.

למעשה, התביעה המקורית הוגשה לפני כשנה וחצי על ידי עורכי הדין אייל פלטק ויוסי חובב והתייחסה רק לדיירים מצפון הארץ. לאחרונה היא אוחדה עם תביעה ייצוגית נוספת שהגיש עורך הדין יוחי גבע בשמו של דייר מירושלים שגם אצלו התגלתה צריכת חשמל גבוהה בעקבות התקנת צלחות של חברת הלוויין.

עוד ב-mako כסף:

על פי שתי התביעות שאוחדו החברה מתקינה צלחות על גבי גג הבית המשותף ומשתמשת במגברים המחוברים לשקעי החשמל בבניינים, כך שבפועל הדבר גרם לעלייה בצריכת החשמל המשותפת של הדיירים. בכתב התביעה נטען כי בעוד ש"yes" דורשת מהמנויים שלה לא לחבר ציוד לרשת התקשורת והחשמל ללא רשותה, היא מתחברת לרשת חשמל כללית ללא אישור של ועד הבניין או כלל הדיירים, ולא נושאת בעלות של המהלך הזה.

על פי חישוב שערכו התובעים החברה, שהחלה לפעול משנת ,2000 צרכה חשמל מבתים משותפים ללא רשות בסכום הנאמד בכמה עשרות מיליוני שקלים. התובעים מעריכים ש"yes" השתמשה בחשמל ללא רשות של כ-900 אלף דיירים.

כך למשל אחד התובעים, מאיר אריה לויטנר, תושב ירושלים טוען, כי הוא חבר בוועד בית של בניין ברחוב יחיאל שטיינברג והיה עד לפני כשנתיים לקוח  של "yes". לדבריו, הוא גילה שמעבר לתשלום החודשי ששילם לחברה הוא נדרש לשלם יחד עם הדיירים (אלה שהיו מנויים של החברה ואלא שלא) עבור החשמל שצרך המגבר של החברה ואשר חובר לחשמל בחדר המדרגות. לטענתו, גם כאשר הפסיק להיות מנוי של החברה עדיין נדרש לשלם על החשמל.

במקרה אחר, הרב ד"ר שמואל אינגבר, תושב הישוב נשר, המתגורר בבניין מגורים לא ידע שחברת "yes" התקינה שנאים המחוברים למערכת החשמל בבניין ושהחברה צורכת חשמל על חשבון הדיירים. לדבריו, הוא ודייר נוסף התקינו מונה שמטרתו לגלות את צריכת החשמל של yes בבניין והתברר להם שהיא גבוהה יחסית.

"אף אחד לא ידע ש'yes' משתמשת בחשמל של הבניין", מספר דייר אחר ל-mako. "לא ידענו שהיא התקינה שנאים בארונות החשמל המחוברים לשקעים. אף אחד בחברה לא ביקש את רשותנו. גילינו את זה לגמרי במקרה. גיליתי שגם דיירים שלא מנויים לyes' משלמים עבור צריכת החשמל".

חשבון חשמל (צילום: Yonatan Dvorin, ארץ נהדרת feed)
מה העלות האמיתית? | צילום: Yonatan Dvorin, ארץ נהדרת feed

לכתב התביעה  צורפה חוות דעת שחברת הלוויין הזמינה ממהנדס לגבי צריכת חשמל של מערכות החברה המותקנות בבניינים משותפים. מהדוח עולה שעל אף שחלקה של החברה בשימוש החשמל בבניינים הוא שקלים בודדים, היא אפילו אינה טורחת לשלם על כך. חוות הדעת הוגשה לבית משפט בעקבות תביעה שדייר הגיש נגדה.

בכתבה ההגנה שהוגש לתביעה דחתה yes את טענות התובעים. לטענתה, הבקשה של התובעים להתקין צלחת אישית לכל דייר מנוגדת לחוק, ואינה מיטיבה עם מנויי החברה.

"החובה לחבר את מערכת הקליטה לחשמל הציבורי בבניין ולא לחשמל פרטי של דירה מסוימת מתחייבת מן השכל הישר, שכן חיבור מתקן ציבורי כגון מערכת הקליטה לחשמל פרטי כך שרק הדיירים אשר משתמשים במתקן יחוברו  אליו, איננו מעשי", נכתב בכתב ההגנה.

לטענת החברה, חיבור מערכת קליטה אל מקור חשמל אחר אינו בטיחותי ואף מסוכן ביותר. החברה ציינה, כי הוצאות החשמל בבניינים בהם מותקנות צלחות החברה היא זניחה והם אלה שמרוויחים מכך שכן הם זוכים לרמת בטיחות גבוהה.

החברה ציינה, כי לא הטעתה את הדיירים. גם כאשר נודעה להם "האמת" הם לא ביקשו לנתק את מערכת הקליטה ממערכת החשמל, דבר המעיד על כך שלא הייתה שום הטעייה. בנוסף לכך, הבדיקה שערכו התובעים לגבי צריכת החשמל בבניינים נעשתה על ידי אנשים שרובם אינם חשמלאים.

אין זו הפעם הראשונה שמוגשת תביעה נגד חברת הלוויין בנושא חיבור לחשמל. לפני כחמש תושב עפולה תבע את yes"" בבית המשפט לתביעות קטנות בטענה שהיא אינה משלמת את חלקה בחשבון החשמל של הבניין. השופט קבע שעל אף העלות הזניחה, לאורך זמן מצטברת הוצאה גדולה, וחייב את החברה לשלם לתובע 1,200 שקל.

בתביעה שתנהלה בירושלים נגד "yes" בבית המשפט לתביעות קטנות חייב השופט את חברת הלוויין לשלם לדיירת 3,000 שקל על שימוש בחשמל במשך כשלוש שנים ללא רשות.

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il