בניין Lehman Brothers (צילום: רויטרס)
בניין Lehman Brothers בניו יורק | צילום: רויטרס

קריסת ליהמן ברדרס וושינגטון מיוצ'ואל הביאה את בנק לאומי להפסד רבעוני של 84 מיליון שקל, כך עולה מדו"חות הבנק אשר פרסם את תוצאותיו הכספיות לפני דקות אחדות. הבנק מציין גם את הרעת המצב במשק הישראלי כגורם שהשפיע על תוצאותיו הכספיות.

לשם השוואה, ברבעון המקביל רשמה הקבוצה הבנקאית רווח של 1.01 מיליארד שקל. בחתך מתחילת השנה, הקבוצה אומנם רשמה ירידה של 55.1% בשורה התחתונה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - אך היא עדיין מציינת רווח של 1.275 מיליארד שקל, לעומת הפסד בחתך המקביל אצל המתחרה הגדול - בנק הפועלים .

יחס הלימות ההון הוא הגבוה במערכת הבנקאית (נכון למועד זה, בו טרם התפרסמו תוצאות שניים מהבנקים), ועמד על 12.1%. הונו העצמי של לאומי עומד נכון לסוף ספטמבר על 19.6 מיליארד שקל, כמו בסוף 2007. שווי שוק של הבנק בבורסה בתל-אביב עם נעילת המסחר אתמול עמד על 12.97 מיליארד שקל, כך שמניית הבנק נסחרת במכפיל 0.66 על ההון העצמי בלבד.

השפעות המשבר העולמי באות לידי ביטוי גם בהיקף ההפרשה לחובות מסופקים; אלו זינקו פי 6.27 ל-495 מיליון שקל ברבעון. בחתך של תשעת החודשים ההאחרונים, חלה עלייה עצומה בשיעור ההפרשה, אשר זינקה ל-0.68% מתוך כלל תיק האשראי לעומת 0.087% בלבד. שיעור זה גבוה מההפרשה בבנק הפועלים, ומלמד על מדיניות הפרשה שמרנית יחסית ביחס אליו. תיק האשראי גדל מאז סוף 2007 ב-4.5% ל-207.5 מיליארד שקל.

הבנק רשם הפרשה (זמנית) לקרן הון של 14 מיליון דולר בגין ני"ע מגובי נכסים והפסד של 55 מיליון דולר בגינם ברבעון. הבנק מחק גם 110 מיליון שקל בגין ההשקעה בחוזי החלף עתידיים המגינים מפני חדלות-פירעון (CDS).

מבחינה של תיק ניירות-הערך הזמינים למכירה של לאומי ניתן ללמוד על ירידת ערך של מרבית האחזקות הריאליות (בסוגריים - שיעור האחזקה): מגדל (9.85%), אפריקה נכסים (4.3%), HOT (כ-14.96%), בזק (4.23%) וטאואר סמיקונדקטור . לעומתם, נרשמה דווקא עליה בערך האחזקה בבנק אגוד.

במסגרת הדו"חות דיווח לאומי על היקף החשיפה שלו לשוק האג"ח הקונצרניות הישראלי, הן במסגרת תיק ניירות-הערך הזמינים למכירה ובתיק למסחר. 52 מיליון שקל רשם הבנק כהפרשה מההשקה באגרות חוב קונצרניות בתיק ני"ע הזמין למכירה - 24 מיליון שקל מתוכם נובעים מירידת ערך הגבוהה מ-20%.