מנהל התכנון החליטו לאשר לעיר קריית גת לספח שטחים בהיקף של כ-2,300 דונם, שיילקחו ברובם מהמועצה האזורית שפיר. המטרה: להפוך את העיר למטרופולין החמישי בישראל. רק שלמהלך הזה קם מתנגד מפתיע: רוביק דנילוביץ' שטוען שאין מקום לעוד מטרופולין בישראל.

נכון להיום היקף האוכלוסייה בקריית גת עומד על כ-60,000 תושבים, והמטרה להגיע ל-245,000 תושבים. כבר למעלה מחמש שנים שקריית גת מנסה לקדם את התכנית שתהפוך אותה למטרופולין החמישי בישראל, נכון להיום ללא הצלחה כאשר את עיקר ההתנגדות מובילה באר שבע שמצדה רשמה קפיצה אדירה, וטוענת כי אין מקום לשתי ערי מטרופולין בדרום.

"אני שמח. אני בעד פיתוחה של קריית גת וחשוב לי שהדברים ייאמרו לפרוטוקול", אמר ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ' . "אבל אני חושב שהשינויים שמובאים פה הם לא פרופורציונליים. כל מי שעוסק בתכנון, בטח כשמסתכל על מדינת ישראל בכלל ועל הנגב בפרט, רואה פה יישוב, רואה פה גידול לא פרופורציונלי של יישוב של פי 4 בתוכנית המתאר. אין לזה אח ורע. קחו את באר-שבע, עיר המטרופולין. בתוכנית המתאר שלה אין גדילה כזו. תיקחו את הנושא של שטחי התעסוקה וכל הדברים הנלווים. אלה כמויות אדירות שכרגע הניצול, יש היום היצע והניצול הוא מאוד מאוד מאוד נמוך".

רוביק דנילוביץ' (צילום: החדשות)
רובי דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע | צילום: החדשות

דנילוביץ' טוען בעיקר כי לא ניתן ליצור באופן מלאכותי עוד עיר מטרופולין בנגב, והסביר כי זה מפר את האיזון. "מטרופולין משמעותו למגנט תושבים, תעסוקה, מערכת בריאות, השכלה גבוהה. כל הדברים הנלווים. אנחנו משתדלים לעשות את זה כאן ואנחנו גאים ושמחים שהיישובים מסביבנו מתפתחים. אני בעד קידומה של קריית גת, היא חלק ממטרופולין באר שבע. צריך לחזק אותה, צריך לפתח אותה, אבל אני לא חושב שנכון לעשות את זה בהיקפים שאתם מציעים ואלה היקפים שהם באמת באמת באמת חסרי פרופורציה".

מי שתמכה בדבריו של ראש עיריית באר שבע היא ד"ר מירב אהרון גוטמן מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. היא טענה כי דווקא הרחבה של קריית גת תביא לבעיה כלכלית קשה לקריית גת, שגם ככה סובלת ממצוקה זו, והיא לא תוכל לתת שירות לתושבים.

"הבעיה הזאת מוכרת לא רק בהקשרים של תחבורה, אנחנו מדברים על לכסח את הדשא, על הסעה לילד עם צרכים מיוחדים. העירייה לא תוכל לעמוד בזה ויש כאן איזה שטח אפור בין התכנון לניהול של העיר. אני חושבת שכדאי לנו לראות אותו ולקחת אותו בחשבון כי אנחנו בעצם כורים איזשהו פח בפני התושבים של העיר הזאת".

אבירם דהרי (צילום: ללא)
אבירם דהרי. ראש עיריית קריית גת | צילום: ללא

הבעיה המרכזית של התוכנית הגרנדיוזית היא שאין למעשה שום דוגמה לעיר אחרת במדינת ישראל שגדלה פי 4 בטווחי תכנון של 20 או 30 שנה.

"אני חושבת שאנחנו טומנים לקריית גת מלכודת דבש", מסכימה גם ד"ר רותי פרום-אריכא האחראית על פיתוח ההתיישבות בכפר. "השטח הענק הזה שמופיע פה כשטח הפיתוח של העיר מבלבל את כולם. אין יעדים כאלה, גם לא לשנים כאלה ואני חושבת שאנחנו צריכים להחזיר את זה לפרופורציות".

ראש עיריית קריית גת, אבירם דהרי, כלל לא הבין מדוע נותנים לדנילוביץ' להשתתף בישיבות שלא קשורות לעירו. "ללא סביר שבאר שבע תגיע לוועדות התכנון כדי להחליט מה יבנו אצלנו. ראש העיר שלה לא יכול לקבל את העובדה שאנחנו לא מתחרים בו, כי אנחנו המרכז החדש של ישראל".

תגובת מנהל התכנון: "הוועדה שמעה את עמדת ראש העיר קריית-גת לפיה לצד הפיתוח עבור החברה החרדית, יש לתת גם מנת פיתוח דומה לציבור הכללי על מנת לייצר איזון נכון והמשך התפתחות של העיר. הוועדה השתכנעה שהדרך הנכונה לקידום ההליך הזה זה במסגרת הרחבת תחום המרקם העירוני כך שהוא יכלול גם את השטחים מצפון, מה שמכונה קריית-גת צפון וגם מדרום ויאפשר את קידום תוכנית המתאר הכוללנית".