בוש ג'ורג , נשיא ארצות הברית בביקור בוירג'יניה בנוגע למשבר הכלכלי (צילום: חדשות)
שומר על הקפיטליזם הישן. בוש | צילום: חדשות

הנשיא ג'ורג' בוש הודיע אמש (מוצ"ש), כי ארה"ב תארח ועידת פסגה גלובלית למיפוי דרכים לפתרון המשבר הכלכלי הבינלאומי, אך הזהיר את האיחוד האירופי, כי ארה"ב מחויבת "לשמר את יסודות הקפיטליזם הדמוקרטי". הדברים נאמרו בקמפ דייוויד, כתום פגישה בין בוש לבין נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ונשיא האיחוד, חוסה מנואל בארוסו.

דברי בוש משקפים את ליבת המחלוקת שמסתמנת בין ארה"ב לבין האיחוד האירופי, וכנראה מדינות נוספות, לגבי אופי הארכיטקטורה הפיננסית הגלובלית החדשה, שעל עצם נחיצותה איש אינו חולק.

הכרזת בוש על חשיבות "הקפיטליזם הדמוקרטי" היא מענה לשורת התבטאויות שהשמיע סארקוזי קודם צאתו לוושינגטון. הוא קרא לכנס פסגה של שמונה המדינות המתועשות כדי "לייסד מחדש את השיטה הקפיטליסטית" ולכונן מערכת פיקוח בינלאומית על בנקים ומוסדות פיננסיים אחרים.

בוש הרחיב את היזמה האירופית. במקום להסתפק בכינוס מנהיגי שמונה המתועשות, הוא קורא לכנס ועידה בינלאומית רחבה של "מדינות מפותחות ומתפתחות". הנשיא לא נקב בשם המדינות שיוזמנו, אך לדברי פקידים בכירים בבית הלבן, שמצוטטים הבוקר בוושינגטון פוסט ובניו יורק טיימס, הודו, סין, ברזיל, סעודיה, קוריאה הדרומית ואוסטרליה יהיו קרוב לוודאי בין המשתתפות בוועידה, יחד שמונה המתועשות ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה, רוסיה ויפן.

לפי פרשנות בטיימס, הצהרת בוש בקמפ דייוויד מצטיירת כמאמץ של הממשל להוציא מידי סארקוזי את ניהול סדר היום הפיננסי של העולם. קודם הפגישה עם בוש, הצליח סארקוזי לגבש הסכם עם מזכ"ל או"ם, באן קי-מון, שלפיו או"ם יעניק חסות לוועידה בינלאומית על המשבר הפיננסי בדצמבר. אבל לדברי פקיד בכיר בבית הלבן, ועידה כזו כבר אינה רלוונטית.

"אנו מעריכים את הצעתו של המזכ"ל, אך ארה"ב התחייבה לארח את הפסגה", אמר הפקיד. לדבריו, "אירופה דוחפת בחוזקה להעלות רעיונות מסוימים על סדר היום, אך יש הרבה מדינות חשובות מאוד בעולם שיש להן מה לומר בנושא זה, ולהן יש השקפות משלהן, וגם לנו יש השקפות משלנו".

לפי הודעה משותפת שפורסמה כתום הפגישה בקמפ דייוויד, הפסגה שארה"ב מציעה לארח תהיה חוליה ראשונה בשרשרת של כמה פגישות, שיתמודדו עם האתגרים שניצבים מול הכלכלה הגלובלית.

מטרת הפסגה הראשונה תהיה "לבחון את ההתקדמות" של מאמצים לפתרון המשבר הנוכחי, ו"לנסות להשיג הסכם על העקרונות לרפורמות שנחוצות כדי למנוע הישנות המשבר".

ניקולא סרקוזי (צילום: רויטרס)
התחיל בניו יורק, יסתיים בניו יורק. סרקוזי על המשבר | צילום: רויטרס

אך מעבר להסכמה העקרונית על הצורך בשת"פ בינלאומי כדי לשים קץ למשבר, הדגיש בוש את החשיבות שמייחס ממשלו לשימור מה שניתן לכנות "הגרסה האמריקנית" של השיטה הקפיטליסטית.
"בד בבד עם עשיית השינוים הרגולטוריים הנחוצים למניעת הישנותו של המשבר, חיוני הדבר שנשמר את יסודות הקפיטליזם הדמוקרטי, מחויבות לשווקים חופשיים, יזמה חופשית, וסחר חופשי", אמר בוש. "אנו חייבים להתנגד לפיתוי המסוכן של בדלנות כלכלית; במקום זאת אנו חייבים להמשיך במדיניות של של שווקים פתוחים, שירימו את רמת המחיה ויאפשרו למיליוני אנשים ברחבי תבל להימלט מחרפת העוני".

לפי הערכות בוושינגטון, אם הוועידה אכן תיערך לאחר הבחירות בארה"ב, הנשיא הנבחר יוזמן להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות.

תגובת סרקוזי: "מכיוון שהמשבר החל בניו-יורק, אולי נוכל למצוא לו פתרון בניו-יורק".