מרוקו סוערת: העיתונאי הסעודי פאהיד אל-שמרי טען כי מקור 60% מההכנסות של מרוקו נובעות מצעירות שעובדות בזנות במדינות המפרץ ובאירופה - ושולחות כסף לבני משפחותיהן במדינה. בעקבות איומים שקיבל על חייו, לצד גינויים מצד הממשל המרוקאי, פרסם העיתונאי סרטון התנצלות.

בסרטון הראשון שהעלה לרשת תקף אל-שמרי בחריפות את תעשיות התיירות של מרוקו, ירדן ומצרים, והביע השתאות על כך שמרוקו לא קרסה כלכלית בצל משבר הקורונה. להערכתו, ההכנסות של רבאט מזנות מגיעות ל-8 מיליארד דולר בשנה, ולא ייתכן שהיא מתקיימת רק מתיירות – כי אז הייתה "ענייה כמו יוון".

"אם יוון לא הייתה מתקיימת רק מתיירות, היא הייתה אחת המדינות העשירות בעולם. מרוקו לעומת מתבססת על עסקי הזנות, שמכניסים לקופתה מיליארדי דולרים", אמר בסרטון שעורר סערה במדינה.

בכירים בממשל המרוקאי גינו את אל שמרי בעקבות דבריו, ורואים בהם "פגיעה בכבוד אזרחי המדינה והמלך". בעקבות הסרטון שנפוץ ברשת הוא קיבל איומים על חייו, שהובילו אותו לטעון כי "התבלבל ולא התכוון לפגוע באזרחי מרוקו". עוד הוסיף שהתכוון למדינות שהיו בעבר "תחת שליטה של שבטים טורקיים ומנוגוליים". במרוקו סירבו לקבל את התנצלותו של אל שמרי ובכירי השלטון מתכננים להגיש נגדו תביעה.

מינרלים ושירותים פיננסיים: על מה נשענת כלכלת מרוקו?

לפי אתר החדשות המרוקאי בשפה האנגלית Morocco World News, שסיקר את הפרשה בהרחבה, תיירות אכן מהווה מרכיב חשוב בתוצר הלאומי של מרוקו – אך התעשייה של המדינה מגוונת ורבת תחומים.

כך, שירותים פיננסיים וטכנולוגיים וענפים כמו טלקומוניקציה, פרסום והמדיה מהווים 56% מהתוצר של המדינה. בנוסף, מרוקו משקיעה גם בתעשיית הרכב והאווירונאוטיקה ובענף החקלאות, כשהאחרון מהווה 10% מהתוצר הלאומי של המדינה ושומר על ארבעה מיליון בני אדם במעגל התעסוקה.

מרוקו היא גם מדינה עשירה במינרלים ופוספטים. בחודש שעבר הכריז שר התעשייה של מרוקו, עזיז רבא, כי המדינה כרתה 35 מיליון טונות של מינרלים בשנת 2017. ההשקעות בתחום המינרלי הניבו 14 מיליארד דירהאם (1.4 מיליארד דולר), וברשות מרוקו תוכנית חומש מפורטת לפיתוח התחום.

גם תעשיית הרכב במדינה הולכת ומתפתחת עם השנים, עם השקעות מצד חברות ענק מכו רנו. לפי דו"ח Oxford Business Group, תעשיית הרכב והאווירונאוטיקה של המדינה היוותה 25% מהתוצר של מרוקו – וצפויה להמשיך ולהתרחב בחמישה אחוזים נוספים עד 2022.