בן ברננקי (צילום: עדי רם)
הכל בזכות הבנקים המרכזים, ואני אובייקטיבי. יו"ר הבנק המרכזי של ארצות הברית, ברננקי | צילום: עדי רם

"הכלכלה העולמית מתחילה לצאת מהמשבר החמור ביותר שפקד אותה מזה דורות. הנפילה עלולה היתה להיות קשה הרבה יותר אם הבנקים המרכזיים לא היו משתמשים בכוחם במלוא העוצמה בסתיו שעבר", אלו הם דברי הפתיחה של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי בסימפוזיון הכלכלי השנתי "ג'קסון הול".

כמדי שנה, גם השנה נערך בארה"ב הסימפוזיון הכלכלי "ג'קסון הול" בהשתתפות ראשי בנקים מרכזיים מאירופה, ארה"ב, יפן ומדינות מתועשות נוספות. גם השנה יגיע לסימפוזיון נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, אשר יצא כבר לארה"ב - רגע לפני החלטת הריבית החשובה שתתקבל ביום שני בישראל. פישר יישא דברים בנאום מרכזי בכנס שייפתח היום (ו') ויינעל מחר. את הסימפוזיון מארגן, כמיטב המסורת, בנק הפדרל ריזרב בקנזס סיטי.

כותרת הסימפוזיון השנה היא "יציבות פיננסית ומדיניות מאקרו-כלכלית". ראשי הבנקים המרכזיים החשובים בעולם, וביניהם יו"ר ה'פד' בן ברננקי, הנגיד האירופי ז'אן קלוד טרישה והנגיד הבריטי מארווין קינג, ידונו בניתוח המשבר הפיננסי העולמי ובסוגיות הנוגעות ליציבות פיננסית. מעניין יהיה לשמוע אילו דברים יאמרו השנה באשר למדיניות המוניטרית בה יש לנקוט, על רקע הסימנים להתאוששות הכלכלית העולמית והכרזת קרן המטבע הבינלאומית על סוף המיתון העולמי מוקדם יותר השבוע.

בנאומו סיכם ברננקי שנה "מן הגיהנום" והסביר כיצד הוא ועמיתיו בבנק המרכזי הצילו את העולם מאסון גדול עוד יותר. " העולם עבר את המשבר הפיננסי הקשה ביותר מאז השפל הגדול ולמרות זאת, התוצאות היו יכולות להיות חמורות בהרבה והשפל היה עלול להיות עמוק בהרבה וממושך בהרבה, אם ה'פד', הבנקים המרכזיים ברחבי העולם והממשלות השונות לא היו פועלים בשיתוף פעולה ובאופן אגרסיבי בספטמבר ואוקטובר 2008".

ברננקי כמעט ולא התייחס למסלול העתידי של ארה"ב או של הכלכלות העולמיות האחרות, מלבד הערות שכבר נאמרו על ידו במסגרת ועדת השוק הפתוח כי "נראה כי הכלכלה מתייצבת", הוא גם לא אמר דבר ביחס לאופן בו מתכוון ה'פד' להפסיק את תמיכתו במוסדות הפיננסיים, אך נראה כי מועד זה עדיין מצוי בעתיד הרחוק.

"למרות שנמנענו ממשבר חמור עוד יותר, עדיין עומדים בפנינו אתגרים קשים בעתיד, ובהם הבטחה להתאוששות כלכלית מתמשכת ובנייה מחדש של מבנה המוסדות הפיננסים על מנת שנוכל להבטיח כי אנו יכולים להימנע ממשבר דומה בעתיד. ההתאוששות צפויה להיות איטית יחסית בהתחלה, ושיעור האבטלה עתיד לרדת רק באופן הדרגתי מרמתו הגבוהה הנוכחית" הוסיף יו"ר הפדרל ריזרב.

מלבד ראשי בנקים מרכזיים של מדינות מתועשות, בסימפוזיון ישתתפו גם ראשי מוסדות פיננסיים בינלאומיים ובכירים מעולם האקדמיה. משם יגיע פישר לכנס הכלכלי של מוסד אספן, אשר יעסוק השנה בשינוי ושגשוג בכלכלת העולם. אחד הנושאים העיקריים שיעלו בכנס הוא הפקת הלקחים מהמשבר הכלכלי והשלכותיו על הכלכלה העולמית. פישר ישמש מדיין מרכזי במושב שנושאו "תיאום גלובלי של קווי מדיניות - המצב העכשווי". בין המשתתפים בכנס ניתן למנות את מנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית ונשיא הבנק העולמי.

משבר האשראי זרע הרס בשווקים הפיננסים ובכלכלה העולמית מאז הגיח לאוויר העולם בקיץ 2007. לפי ההערכות, המוסדות הפיננסים ברחבי העולם מחקו כ-1.6 טריליון דולר בשל חשיפתם לני"ע רעילים כגון אג"ח מגובי משכנתאות. לצורך ההשוואה, יש לזכור כי בתחילת המשבר ההערכות הרשמיות היו נמוכות בהרבה: ה'פד' עצמו העריך עם פרוץ משבר הסאב-פריים כי המחיקות יסתכמו בפחות מ-150 מיליארד דולר. כמעט שנה לאחר פרוץ המשבר, במאי 2008, העריכה סוכנות הדירוג סטנדרט אנד פורס (S&P) כי המחיקות יסתכמו בכ-275 מיליארד דולר. אולם קריסת ליהמן ברדרס והחרפת המשבר בספטמבר 2008 טרפו את הקלפים והבנקים המרכזיים ברחבי העולם, בייחוד בארה"ב, נאלצו להזרים טריליוני דולרים לשווקים כדי להגביר את הנזילות ולחזיר את היציבות על כנה.

השלכות ההתערבות המאסיבית של ה'פד' כבר מורגשות בשוק המט"ח. אינדקס הדולר נחלש ב-17% מאז ה-17 במארס, יום לפני שה'פד' השיק את תכנית רכישת האג"ח הממשלתיות ב-300 מיליארד דולר. כלכלנים רבים, ובהם חתן פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ, חוששים כי הדולר ימשיך להיחלש בשל הדפסות הדולרים המאסיביות של ה'פד' והממשל האמריקני.