קידוח נפט (צילום: David McNew, GettyImages IL)
הביקוש ירד מחשש שארה"ב תכנס למיתון. נפט | צילום: David McNew, GettyImages IL

הערב נרשמה מפולת במחירו של הנפט ובמחירי הסחורות. שערו של החוזה העתידי על הנפט הגולמי למסירה בדצמבר צנח הערב ב-5.43 דולר או 7.5% ונקבע בסיום המסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק בשפל בו לא היה מזה 16 חודשים - 66.75 דולר לחבית.

חששות המשקיעים מירידת הביקושים לנפט בשל ההערכות הגוברות כי ארה"ב תיכנס למיתון חריף, בשילוב עם העלייה בהיצע הנפט הובילו הערב לירידה החדה במחירו וזאת על אף האפשרות הממשית שקרטל אופ"ק יחליט על צימצום תפוקת הנפט.

הערב פורסם דו"ח המלאים השבועי לפיו עלו המלאים של הנפט הגולמי בארה"ב בשיעור חד יותר מהציפיות המוקדמות. המלאים עלו ב-3.182 מיליון חביות לעומת צפי לעלייה של 2.65 מיליון חביות. מלאי הדלקים עלה ב-2.709 מיליון חביות לעומת צפי לעלייה של 2.7 מיליון חביות.לאחר פרסום הנתונים שהצביעו על גידול במלאים החריפו הירידות במחירו של הנפט. על רקע הירידה במחירה של חבית נפט, רושמות הערב ירידות חדות גם מניותיהן של יצרניות הנפט המובילות.

מניית אקסון מובייל ושברון הכבידו הערב על מדד הדאו ג'ונס. מדד הנפט שנסחר בבורסת AMEX ה-XOI נופל ב-8% ומדד שרותי הנפט של פילדלפיה ה-$OSX נסוג ב-7% לאחר פרסום הדו"ח שהצביע על עלייה בהיצעים.

עוד בסקטור הסחורות: ענקית הכרייה BHP בילטון הזהירה מפני ירידה בביקושים לפלדה בסין, אך למרות זאת החליטה להגדיל את תפוקת הפלדה ב-15% ברבעון האחרון.

מחיר החוזים העתידיים על הנפט למסירה בדצמבר נפל ב-7.5% ונקבע ב-66.75 דולר לחבית בסיום המסחר בבורסת הסחורות של ניו-יורק [לאתר חוזים עתידיים].

המפולת הערב לא פסחה גם על הסחורות השונות הנסחרות בבורסות בניו יורק, כאשר מחירו של החוזה העתידי למסירה בדצמבר על הזהב צלל ב-4.3%, או 32.8 דולר ל-735.2 דולר לאונקייה שזו רמתו הנמוכה ביותר השנה. בתישעה מתוך עשרת ימי המסחר האחרונים נרשמה ירידה במחירה של המתכת האצילה.

את הירידה החדה ביותר מבין המתכות הסחירות רשמה הערב הנחושת שמחירה נפל ב-7.1% ל-1.8655 דולר לאונקייה. הנחושת נפלה ב-39% עד כה השנה. נציין כי מתכת זו משמשת בעיקר בשוק הרכב והבנייה והיא נחשבת לברומטר כלכלי חשוב.

ירידות שערים חדות היו גם מנת חלקן של מניות מגזר הדשנים, למרות שהאשלג והדשנים אינם נחשבים לסחורות קלאסיות שנסחרות במסגרת בורסה, עדיין הן משוייכות לתחום חומרי הגלם ומושפעות מהתנודה בעיקר בשעריהן של הסחורות החקלאיות, כגון תירס, סויה ואורז. והערב בשל הירידה במחירי הסחורות החקלאיות והחשש מפני האטה בביקוש לדשנים נרשמה ירידה חדה במניות המובילות את הענף בו לוקחת חלק חשוב גם כי"ל הישראלית. מניות פוטאש , מוזאיק ואגריום נסחרו הערב בירידות חדות בהמשך לירידות שמאפיינות אותן בתקופה האחרונה.

באשר למשבר האוצר של ארה"ב, אמר אמש (ג') כי הוא מתכוון לפעול בנחישות ולעשות את כל מה שנדרש כדי לטפל במשבר הפיננסי שעלול לדחוף את ארה"ב למיתון מתמשך. ממשל בוש מעריך כי יעבור עוד זמן לא קצר עד אשר הכלכלה תתאושש מהמשבר הפיננסי החמור.

גארי סטרן, ראש ה'פד' של מיניאפוליס, מספק תחזית ברורה יותר כשהוא מעריך כי ארה"ב תציג קצב צמיחה איטי מזה של 1990-91, שימשך בין שנה לשלוש שנים.

נזכיר כי אתמול, ה'פד' הודיע על כוונתו לרכוש 600 מיליארד דולר באג"ח קונצרניות מקרנות השקעות, וקרן המטבע הבינלאומית (IMF) מסרה כי בכוונתה להעניק חבילות חילוץ למדינות שנפגעו קשות מהמשבר הכלכלי, כמו איסלנד, פקיסטן וקרואטיה.

בבריטניה, מרווין קינג, יו"ר הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) העריך היום כי בריטניה נמצאת כבר עכשיו במיתון.

"נראה כי בריטניה החלה להיכנס למיתון. זה לא הזמן להזניח את ההתחייבויות שלנו לחיזוק הייציבות הפיננסית".

ברקע, תאילנד הציעה למדינות אסיה להקים קרן של 350 מיליארד דולר השווים ל-10% מעתודות המט"ח שלהן, במטרה לעזור למערכת הפיננסית ולהן עליה מפני המיתון הכלכלי בעולם.