מפגין יצירתי בוול סטריט (צילום: רויטרס)
האנשים הממוצעים ישלמו יותר מיסים בגלל העשירים. כעס במזרח גרמניה | צילום: רויטרס

שני עשורים לאחר נפילת חומת ברלין, אבי הקומוניזם, קארל מארקס, חוזר לאופנה במזרח גרמניה. זאת הודות למשבר הכלכלי העולמי. לאחר ששנים רבות הוא נשכח מלב כל, הפך חיבורו הקלאסי של מארקס משנת 1867, "הקפיטל", להיות רב המכר של הוצאת ספרי האקדמיה קארל-דייץ-פראלג.

"אף אחד לא שיער שיהיה אי פעם שוב ביקוש לספרים האלה", אומר יורן שויטרומפף, יו"ר הוצאת הספרים, לאחר שמכר 1,500 עותקים של "הקפיטל" עד השנה. לשם השוואה, מאז שנות התשעים נמכרו רק כחמישה עשר עותקים מהספר.

"אפילו בנקאים ומנהלים קוראים עכשיו את הספר, בניסיון להבין מה הם עשו לציבור. מארקס הוא בהחלט הדבר החם כרגע", אומר שויטטרומפף.

הפופולאריות המחודשת של מארקס במזרח גרמניה משקפת את הדחייה של ערכי הקפיטליזם. המזרח גרמנים, שחיו תחת משטר קומוניסטי עד 1989, סובלים כעת מאחוזים גבוהים של אבטלה ועוני.

קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ילידת מזרח גרמניה בעצמה, הזרימה השבוע 500 מיליארד יורו לבנקים בגרמניה, במטרה למנוע את החרפת המשבר. צעד זה עורר כעס בקרב המזרח גרמנים, שראו בו כמתן פרס לבנקאים על התנהלות כושלת.

בסקר שנערך במזרח גרמניה נמצא כי 52% מהתושבים מאמינים כי כלכלת שוק חופשי היא "לא ראויה". 43% מהנשאלים אמרו כי הם מעדיפים סוציאליזם על פני קפיטליזם. "למדנו בבית הספר על זוועות הקפיטליזם. קארל מארקס צדק", טוען תומאס פיוויט, פועל בן 46 ממזרח ברלין.

"היו לי חיים טובים לפני נפילת החומה. ללא דאגות הקשורות בכסף או בדברים חומריים. אז הייתה לך עבודה גם אם לא רצית", הוא מוסיף, "הרעיון הקומוניסטי לא היה רע בכלל".

הקפיטליזם גרוע יותר

שיעור האבטלה במזרח גרמניה עומד על 14%. במערב גרמניה, לשם השוואה, שיעור האבטלה הוא רק 7%. גרמניה מאוחדת כבר כמעט 20 שנה, אך עדיין ישנם פערים בין מזרח למערב. פועל במערב גרמניה מרוויח בממוצע יותר מאותו פועל במזרח גרמניה. המון מפעלים במזרח המדינה נקנו על ידי מתחרים מהאזורים המערביים ונסגרו.

"חשבתי שקומוניזם היה דבר גרוע, אבל הקפיטליזם גרוע יותר ממנו", פוסק הרמן הייבל, נפח בן 76 ממזרח ברלין שיצא לגמלאות. "השוק החופשי הוא ברוטאלי. הקפיטליסטים רוצים לסחוט עוד ועוד, כמה שיותר".

התקוות מהשוק החופשי היו גבוהות לפני מספר שנים, כשנבחר הקאנצלר הלמוט קוהל. אך בעוד איזורים מסוימים במזרח גרמניה, כמו מזרח ברלין וליפציג, זכו לשגשוג, אזורים אחרים במזרח גרמניה סבלו מהגירה שלילית ומאבטלה.

הספר "הקפיטל" (צילום: Hulton Archive, GettyImages IL)
הפך להיות רב מכר. "הקפיטל" של מארקס | צילום: Hulton Archive, GettyImages IL

מפלגת השמאל בגרמניה, ה-SED, ניצלה את התסכול מהקפיטליזם והפכה למפלגה הפופולארית ביותר במזרח גרמניה עם 30% תמיכה. "השיטה הקפיטליסטית לא מתאימה לנו", אומרת מוניקה וובר, פקידה בת 46. "חלוקת העושר אינה צודקת. האנשים הממוצעים, כמוני, הולכים לשלם עכשיו הרבה יותר מיסים בגלל חמדנות של בעלי הון".

כמו רבים במזרח גרמניה, גם ראלף וולף שמח כשנפלה חומת ברלין. הוא ציפה לעתיד טוב יותר בחסות הקפיטליזם, אך האופוריה התחלפה מהר באכזבה. "כבר אחרי מספר שבועות הבנתי שמהות הקפיטליזם היא ניצול", חושף וולף. "בקומוניזם לא היה שפע חומרי, אך הוא היה אנושי יותר".

אך לא כולם מבקרים את הקפיטליזם. אסטריד גרבר בת ה-42 עבדה כתופרת בכירה במזרח ברלין לפני שהחברה בה עבדה נסגרה. "זאת הייתה עבודה חלומית", היא מספרת. במשך 7 שנים היא לא מצאה עבודה, עד שפתחה דוכן עיתונים. את הדוכן נאצלה לסגור משום שהיא נאלצה לעבוד בו כ-90 שעות בשבוע, מה שהוביל להתפוררות משפחתה.

"לקפיטליזם יש את היתרונות שלו, אך כך גם לקומוניזם", פוסקת גרבר. "אני לא יכולה להגיד שאחד טוב יותר מהשני".