בריחתם של מעל מיליון פליטים אוקראינים לגבול עם רומניה, מולדובה ופולין, גרמו לפריחתה של תעשיית ההסעות. בראש התעשייה הזו עומדים בין השאר ישראלים לשעבר, ויהודים המתגוררים ברומניה ומולדובה, ומרוויחים מידי יום עשרות אלפי יורו.

"הייתי מצפה שאותם אנשים יחוסו על הפליטים ויתנדבו להסיע אותם לכל מקום אשר ירצו, אבל לצערי קמה לה תעשייה שחורה של נהגי הסעות שעושים מזה הרבה מאוד כסף, ומנצלים את מצוקתם של אותם אנשים כדי להרוויח כסף", טוען גל (שם בדוי), ישראלי המתגורר במולדובה ונחשף בימים האחרונים לקיומה של התופעה.

מידי יום מגיעים אותם נהגי הסעות לקישינב ולנקודות נוספות לאורך הגבול עם אוקראינה ומסיעים את הפליטים, שלחוצים להיכנס דרך מעברי הגבול לרומניה ולהימלט מהדי המלחמה. אלו גובים מכל פליט מחיר שנע בין שניים לשלושה יורו לקילומטר.

כך למשל פליטים שנסעו עם חברי רשת ההסעות מקישינב במולדובה לבוקרשט שילמו בין 800 ל-1,000 יורו (ארבעה אנשים לרוב משפחה אחת). מדובר על נסיעה שש שעות ורבע. אחרים גובים מחיר שנע בין 133 יורו ל-170 יורו לשעת נסיעה.

פנינו ל-ר' אחד המסיעים המתגוררים ברומניה, והצגנו עצמינו כמשפחה שיצאה מאוקראינה ונמצאת בקישינב, וביקשנו לברר את המחיר עבור הסעה לבוקרשט כדי שמשם נוכל לטוס לישראל : "המחיר הוא 133 יורו לשעה או 800 יורו לנסיעה של שש ורבע שעות מקישינב לבוקרשט. זה המחיר שלנו. אחרים לוקחים גם יותר מ-1,000 יורו. כדאי לך לסגור את הנסיעה עבור המשפחה כי אנחנו עמוסים", הסביר ר'.

"מדובר בהמון כסף עבור אותם פליטים, ולרוב אין להם אותו. הם מוכרים תכשיטים, או כל דבר אחר שיש להם, על מנת לממן את הנסיעות הללו. הם מעדיפים למכור הכל כדי לא לחכות שבועות וימים ארוכים במעברי הגבול. הם לחוצים להתחיל חיים חדשים במדינות אחרות ומוכנים לשלם כמעט כל מחיר", ציין גל בשיחה עם כתב 'מאקו'.