העולם ממשיך לשאת את עיניו לשבדיה - המדינה שיחידה שלא יישרה קו עולמי עם חוקי המאבק במגפת הקורונה. שוודיה לא הטילה עוצר על אזרחיה, לא כפתה בידודים, ולא עצרה את הכלכלה.

התוצאה נכון לאתמול (ג): 81,000 מקרים פעילים ו- 5,744 מקרי מוות. אך למרות הנתון הגבוה, נראה ששבדיה הצליחה לאחרונה לשטח לגמרי את העקומה למרות המדיניות השנויה במחלוקת שלה.

האסטרטגיה בשבדיה הייתה לאפשר חשיפה לנגיף במטרה לפתח חסינות בקרב האוכלוסייה, תוך כדי הגנה על הקבוצות בסיכון גבוה, בעיקר המבוגרים. בתי הספר ובתי העסק, בהם ברים ומסעדות, נשארו פתוחים לאורך כל ימי המגפה, ונאסרו רק התקהלויות של יותר מ-50 איש.

באפריל האחרון התראיין ד"ר אנדרס טנגל (Anders Tegnell), ראש תחום המחלות המדבקות ברשות הבריאות של שבדיה, ומי שקבע את האסטרטגיה השבדית ואמר כי: "בחלקים רבים במדינה, סביב שטוקהולם, הגענו להתייצבות במספר המקרים החדשים ואנחנו כבר רואים את ההשפעה של חסינות העדר - בתוך כמה שבועות אנחנו נראה עוד יותר את ההשפעה שלה".

המתנגדים של ד"ר טנדל נזעקו וקבעו כי מדובר למעשה בניסוי הגדול ביותר שנעשה בבני אדם ומתחו ביקורת על הגישה. "בשבדיה, האסטרטגיה הובילה למוות, צער וסבל", כתבו ב- USA Today . "נוסף על כך, אין שום אינדיקציה לכך שהמשק השבדי התקדם טוב יותר מאשר במדינות רבות אחרות. כרגע הצבנו דוגמא לשאר העולם כיצד לא להתמודד עם מחלה זיהומית קטלנית."

עם תחילת ההתפרצות נסגרו רק בתי ספר תיכוניים ואוניברסיטאות; מעונות יום ובתי ספר יסודיים היו פתוחים. עסקים נותרו פתוחים, אך צמצמו את שעות הקבלה, ומסעדות תפקדו בקיבולת מופחתת.

השבדים התבקשו לשמור על מרחק במרחב הציבורי, להימנע מנסיעות לא חיוניות ולעבוד מהבית במידת האפשר. נאסרה התקהלות של מעל 50 אנשים ועל אנשים מגיל 70 ומעלה הומלץ להתרחק ככל האפשר מאחרים.

למרות כל זה לעולם לא דרשו בשבדיה עטית מסיכות או הכניסו את כלל האוכלוסייה לסגר כפוי כי לא היה צורך בכך. ההנחיה הזו לא השתנתה גם כשהגרף טיפס למעלה והגיע לשיאו ביוני.

"השבדים שינו את התנהגותם במידה רבה במהלך המגיפה, שמרו על ריחוק חברתי ועבדו מהבית במידת האפשר, אמרה ד"ר מריה פורברג, מומחית למחלות זיהומיות בבית החולים האוניברסיטאי אומאה בצפון מזרח שוודיה. "במהלך החודשים מרץ עד תחילת יוני, כל החנויות היו ריקות כמעט. אנשים הפסיקו לסעוד עם חברים, ומשפחות הפסיקו להתראות. שטיפת ידיים, שימוש מופרז בחיטוי ידיים והשהייה בבית בסימן הראשון להתקררות הפכה לנורמלית החדשה מהר מאוד."

את הירידה הדרסטית והשתטחות העקומה מסבירים בשבדיה כ: "שילוב של צעדים שננקטו על ידי אנשים פרטיים, עסקים ומסע פרסום שהחלה הממשלה."

אפילו ללא צו נעילה קפדני, עסקים רבים אפשרו לעובדים לעבוד מהבית, ואוניברסיטאות מציעות קורסים למרחקים לסטודנטים. "אנשים לוקחים גם הם את ההיגיינה האישית ברצינות רבה יותר, מכיוון שפריטים כמו חומרי ניקוי ידיים וכפפות לשימוש חד פעמי נמכרים לרוב בבתי מרקחת ובחנויות מכולת", מציינת ד"ר פורברג.


חסינות שוב על הפרק

למרות שמומחים טוענים כי אין היו נתונים ברורים המוכיחים את קביעתו של טנגל כלפי חסינות העדר ברחבי בשבדיה, פורברג טוענת כי: "יש ככל הנראה חסינות לא ספציפית המגנה על חלקים מהאוכלוסייה מפני הקורונה".

במחקר שנערך על ידי מכון קרולינסקה ובית החולים האוניברסיטאי קרולינסקה שבשבדיה נמצא לאחרונה כי כ- 30 אחוזים מהאנשים שחלו במחלה, חלו באופן קל בלבד או לא הראו סימני מחלה כלל, למרות שהם נבדקו ולא נמצאו נוגדנים בדמם.

"הנתון הזה מראה שהחסינות העדר היא ככל הנראה גבוהה בהרבה ממה שהציעו מחקרים לפיתוח נוגדנים נגד המחלה", אמר האפידמיולוג מוז'ו דינג ל- MedPage Today. "אלה כמובן חדשות טובות מאוד מנקודת מבט של בריאות הציבור, מכיוון שהיא מראה שאנשים עם תוצאות בדיקת נוגדנים שליליים עדיין יכולים להיות חסינים מפני הנגיף ברמה התאית".

סטוקהולם, שוודיה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בשיא המשבר, עסקים לא נסגרו. סטוקהולם שבדיה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בא הקיץ הוא גורם נוסף שעשוי להסביר את הירידה, שהחלה בסוף יוני - לא ישירות בגלל מזג האוויר, אלא גורמים חברתיים הקשורים אליו. "אנשים נמצאים פשוט יותר זמן בחוץ, באוויר הפתוח", אומר פרופסור אנה ספורקלנד, פרופסור לאימונולוגיה באוניברסיטת אוסלו בנורבגיה. "בנוסף, שבדיה השתלטה על מקור ההדבקה העיקרי שלה: בתי אבות, שבמידה מסוימת יכולה להסביר גם את שיעורי התמותה הגבוהים יחסית שלהם ". כמחצית מ -5,730 מקרי המוות בשבדיה התרחשו בקרב אלה שבבתי אבות.

מסתכלים קדימה

על פי נתוני Business Insider, " המכון הלאומי למחקר כלכלי של שבדיה צופה שהתמ"ג של המדינה יירד ב -5.4 אחוזים בשנת 2020, לאחר שחזה עלייה של אחוז בדצמבר 2019 בעיקר סביב ירידה בתיירות ובייצוא. כמו כן עדכנו את נתון האבטלה בשבדיה מ- 0.3 אחוזים שחזו בדצמבר ל-9.6 אחוזים עד סוף 2021".
צעד נוסף, בעל פוטנציאל חיכוך רב הוא שנורבגיה השכנה עדיין דורשת מהשבדים להסגר במשך 10 ימים כשנכנסים לנורבגיה, ודנמרק עדיין לא פתחה מחדש את גבולותיה לשכנתה.

הנתונים הללו לא מבשרים טוב עבור הכלכלה השבדית. אם המטרה של הימנעות מהסגר הייתה לחסוך משבר כלכלי, הצלחתה הייתה מוגבלת.

ספרקלנד אמר כי עדיין "מוקדם מדי להסיק אם הגישה השבדית הייתה החכמה ביותר מכול", שכן נותר לראות אם נורבגיה ומדינות אחרות שכן הטילו סגר יימנעו מגל שני של זיהומים בסתיו. עם זאת היא מזהירה כי הבחירה להימנע מסגר עלולה להיות בעלת השלכות בריאותיות הרבה מעבר לזיהום המיידי.

"מה שלמדנו בחודשים אלה הוא שהקורנה לא נוגעת רק למוות, אלא גם לבריאות לקויה", אמרה בראיון. "לא מעט אנשים שנדבקים בזיהום לוקים בתסמינים ארוכי טווח, שעשויים למנוע מהם לחדש את חיי היומיום שלהם. איננו יודעים עדיין עד כמה חלק גדול מהאנשים הסובלים מהנגיף ייפול לקטגוריה הזו, אך זו בהחלט סיבה לדאגה".

לעןמתה ד"ר פורברג חושבת שהתנהלות של השבדים במשבר הוכיחה את עצמה. "אני גאה מאוד בדרך שבה השבדים הסתגלו למגבלות והתקנות ואני מאמין שסוכנות הבריאות הציבורית של שוודיה בחרה אסטרטגיה מספיק טובה למדינה שלנו."