"נכון לעכשיו אפשר לומר שהצלחנו להשתלט על מגיפת הקורונה בגרמניה, אבל זה עשוי להיות רגעי - הנגיף עדיין קיים ברחבי המדינה ויכולות להיות התפרצויות", כך הצהיר השר הגרמני הבכיר הלגה בראון, בראיון ל"בילד", בשבוע שעבר.

בראון התייחס לסגר שהוטל בסוף יוני על מאות אלפי בני אדם באזור במדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה, אחרי התפרצות משמעותית שבה אובחנו כ-1,500 חולי קורונה - כולם עובדים בבית מטבחיים עצום שפועל באזור.

בגרמניה הורו לכל 6,500 עובדי המפעל ובני משפחותיהם להיכנס לבידוד, ועל פי בראון, האסטרטגיה של איתור מהיר ובידוד הדוק של מוקדי התפרצות - כמו מתחמי מגורים במוקדי ערים או במשחטות בשר שהפכו למוקד מרכזי של ההתפרצויות באירופה - עובד.

בגרמניה יש כיום 6,938 חולים, מהם רק 237 מוגדרים כחולים קשים ולפי הגרף של ארגון הבריאות העולמי שומרים על מצב יציב. למרות זאת, כלי התקשורת הזהירו מתחילתה של התפרצות מחודשת, בעיקר בקרב מגורים צפופים של עובדים זמניים בתחום החקלאות אך גם בעקבות פתיחת הגבולות לכניסה ויציאת אזרחים ותיירים.

 

אחת הפעולות שנקטה הממשלה למעקב ומניעת התפרצות מחודשת היא הקמת "מרכזי בדיקה לקורונה" בשדות תעופה, שבהם ייבדקו גם תיירים מ"מדינות אדומות" (כמו רוב המדינות מחוץ לאיחוד האירופי, כולל ישראל), אך בעיקר כדי לנטר אזרחים גרמנים ששבים ממדינות אירופיות בסיכון, כמו ספרד.

מרכזי בדיקה כאלה כבר החלו לפעול בסוף השבוע בשדות התעופה בדיסלדורף, בדורטמונד ובקלן. הבדיקה תיעשה באופן וולונטרי, בשלב זה, והחלופה מבחינת רבים מהנכנסים תהיה בידוד של שבועיים, מה שאמור לדרבן אותם לבצע אותה.

ובינתיים דווח כי באוגוסט הרשויות בגרמניה מתכננות ניסוי ענק שמטרתו לבדוק את סיכויי קיום קונצרטים המוניים, מופעים והתכנסויות בחללים סגורים בעידן הקורונה. בימים אלה מגויסים כ-4,000 חובבי מוזיקה גרמנים לשמש כקהל בהופעה של הזמר טים בנדזקו, שמתוכננת להתקיים באולם סגור בלייפציג ב-22 באוגוסט.

המדענים מתכננים לבחון את פוטנציאל ההתפשטות של הנגיף בחללים סגורים. מהלך הניסוי כולל ניטור אספקטים שונים במהלך ההתקהלות, כולל טיפות רוק באוויר, אופי והיקף המגע בין הנוכחים, איתור משטחים מסוכנים ועוד.

כובע לשמירת מרחק בסניף ברגר קינג בגרמניה (צילום:  יח"צ ברגר קינג גרמניה)
הפחתת מע"מ למסעדות ובתי קפה | צילום: יח"צ ברגר קינג גרמניה

מצטיינים גם בכלכלה

למזלה של גרמניה, אחת המדינות החזקות באיחוד האירופי, היא נכנסה למשבר עם עודף תקציבי מה שאומר שהיא אינה צפויה להיכנס למשבר כלכלי אלא רק למיתון.

כבר בתחילת יוני, גיבשה הממשלה חבילת סיוע בשווי 130 מיליארד אירו למשק, והפכה את גרמניה למדינה הראשונה שמעודדת את הצריכה כדי להקטין את המיתון. בנוסף, הממשלה הרחיבה את מערכת התמיכה הכספית הקיימת כדי לסייע לחברות להחזיק עובדים על ידי הפחתת שעות עבודה מחד וכיסוי חלק מההפסד של העובד מאידך.

בנוסף, בעלי עסקים קטנים ולעצמאים קיבלו מענקים והותרה דחיית מס ללא ריבית. הממשלה הוסיפה מענקים נוספים לחברות קטנות; סובסידיות והשקעות בטכנולוגיה ירוקה ודיגיטציה.

צעד נוסף שיזמה גרמניה הוא הפחתה זמנית של מס ערך מוסף בכ-3% למשך החצי-שנה הקרובה. הפחתה זו, אך שהיא עולה למשק הגרמני כ-20 מיליארד אירו בחצי השנה הקרובה התבררה כיעילה. בסקר שנערך, שלישי מהגרמנים דיווחו כי הם מתכוונים לבצע רכישות של מוצרי חשמל ומוצרים נוספים ולנצל את הורדת המחירים.
במקביל העניקה הממשלה הנחה משמעותית (הורדת המע"מ מ- 19 אחוזים ל- 7 אחוזים בלבד עבור מסעדות ובתי קפה על מנת להגדיל שורת הרווח המצומצמת שלהם.