ג'ורג' בוש (צילום: רויטרס)
על הממשל לדאוג לבריאותה הכלכלית של אמריקה. בוש | צילום: רויטרס

הקונגרס האמריקני אישר במוצ"ש את תוכנית החילוץ הפיננסית של שר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון, בעלות של כ-700 מיליארד דולר.

משרד האוצר האמריקני ינהל את התוכנית לשחרור אג"ח מגובי המשכנתאות, כשה'פד' ישמש כיועץ למהלך. פקידי משרד האוצר האמריקני עובדים על מסמך שיקבל את הסכמת הקונגרס הסנאט וייעלה להצבעה בשבוע הבא.

לפי "ניו-יורק טיימס", יו"ר הפדרל ריזרזב, בן ברננקי, הזהיר את חברי הקונגרס שאי אישור התוכנית עלול להוביל מיידית לכניסה של הכלכלה האמריקנית ל"מיתון עמוק וממושך". מכאן, הדרך לאישור התוכנית כבר הייתה קצרה.

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ושר האוצר הנרי פולסון, השתתפו בסוף השבוע האחרון בשתי מסיבות עיתונאים נפרדות, בהן נאם כל אחד בפני האומה האמריקנית. בנאומים פירטו השניים את התוכנית הממשלתית להצלת המגזר הפיננסי בארה"ב, ולבלימת המשבר העולמי.

המהלך ממשיך את ההחלטה שהתקבלה שלשום (ה') לפיה האוצר האמריקני והפדרל ריזרב מאחדים כוחות בכדי לסייע למגזר הפיננסי לצאת ממשבר האשראי. פולסון אמר, כי המגזר הפיננסי אינו זקוק ל"פלסטר" שיטפל באופן נקודתי בבעיות שגרמו למשבר, אלא דרושה תוכנית מקיפה וכוללת ליציאה מהמשבר. לדבריו, "יינקטו צעדים טקטיים מרחיקי לכת כדי להחזיר ולהבטיח את הביטחון של הציבור בכלכלה שלו, וביכולתו להישען על המוסדות הפיננסיים, בחיי היומיום הצרכניים".

נשיא ארה"ב בוש ציין כי זהו רגע מכריע לכלכלה האמריקנית, ועל הממשל לסייע בכדי להימנע מהמשך המשבר. "עד כה המדיניות היתה שהפדרל ריזרב לא מתערב, אלא אם ההתערבות ממש הכרחית - וזהו הזמן כעת", מסר בוש. "אנו נמצאים בפני אתגרים חסרי תקדים, ולפיכך יינקטו צעדים חסרי תקדים. הסיכון בחוסר מעשה גדול יותר מהסיכון שבהתערבות ממשלתית".

בוש מסר כי "על הממשל להגן ולדאוג לבריאותה של הכלכלה האמריקנית, ולשם כך עלינו לטפל בשורש הבעיה". הכוונה היא לשוק המשכנתאות, ויותר בדיוק, לחובות באג"ח מגובי המשכנתא (MBS), שיושבים על כתפיו של המגזר הפיננסי, ומקשים על פעילותו.

שר האוצר פולסון אמר בתשובה לשאלה של אחד העיתונאים: "נשקיע מאות מיליארדי דולר בתוכנית הסיוע למגזר, ובמיוחד בשוק המשכנתאות, שבעצם התחיל את המשבר הנוכחי".

על-פי דברי בוש ופולסון, התוכנית תתמקד בשוק המשכנתאות הרעוע. "עלינו להסיר מכתפי המגזר את העול שמשרה החוב של אג"ח מגובי משכנתא (MBS)", מסר פולסון. על-פי התוכנית, שתי ענקיות המשכנתאות שהולאמו לאחרונה, פאני מיי ופרדי מאק, ירכשו במאות מיליארדי דולר את החובות של המגזר הפיננסי באג"ח מגובי משכנתא, וירכזו את כל "החוב הרע" שבאג"ח מגובי המשכנתא תחת קורת גג אחת. כל זאת, כדי להקל על החברות הפיננסיות, ולאפשר להן להמשיך ולהעניק אשראי לציבור האמריקני, שנפגע אף הוא מהמשבר.

בוש וגם פולסון הדגישו כי התוכנית דורשת השקעה ענקית מכספי משלמי המיסים ("מאות מיליארדים"), אך לדבריהם, "בטווח הארוך, הכל בסוף יחזור בחזרה לציבור ולרווחתו".

הנשיא בוש התייחס גם לאג"ח הממשלתיות שנמצאות בעין הסערה בימים אלו. על-פי התוכנית, יוענק מעין "ביטוח" ממשלתי לאגרות חוב האלו, ותוגבר הנזילות שלהן, בסיוע הממשל. בכך, לדברי בוש, "כל דולר שהשקיע ציבור המשקיעים באג"ח ממשלתי, יהיה ניתן למשוך בחזרה".

בוש ופולסון כיוונו בדבריהם, כאמור, גם לטווח הרחוק, לזמנים שלאחר תום המשבר הנוכחי. לדבריהם, הממשל מתכנן חקיקה לפיקוח על המגזר הפיננסי, קרי: על מתן ההלוואות לציבור - כדי שמצב כמו המשבר הנוכחי לא יחזור בעתיד.