אוליגרכים רוסים מנסים למכור כמה מיצירות האמנות היקרות שלהם לגלריות אירופאיות, מכיוון שהם חוששים שהיצירות עלולות להיות מוחרמות כחלק מהסנקציות נגדם.

"כשישה אוליגרכים רוסים מנסים למכור בשקט יצירות מרכזיות של פיקאסו, וורהול, ג'ף קונס, מודיליאני, קנדינסקי, דמיאן הירסט ובסקיאט בטווח של 30 עד 100 מיליון דולר", מדווח מקור אנונימי ל-Page Six. "הם מחפשים מכירה מהירה מכיוון שהם חוששים שהאוספים ייתפסו".

עם זאת, המקור הוסיף כי יהיה קשה לאוליגרכים להיפטר מהיצירות שכן הגלריות לא ששות לעשות עסקים. "כשרשימת הסנקציות משתנה מהיום למחר, והאדם שאתה עושה איתו עסקה עכשיו עשוי להיות ברשימת סנקציות מחר, רק משוגע יסכים להיות מעורב בדבר כזה", אמר מומחה לאומנות לבלומברג. "אתה לא הולך לקבל שליח שיעזור להעביר את היצירה, אתה לא הולך לקבל עורך דין שיעזור בעסקה; אף חברת ביטוח לא תתערב. אתה כנראה יכול לקחת מיניוואן ולהסיע את היצירה בעצמך, אבל זה בערך הכל".

האוליגרכים בלחץ, ובצדק

המיליארדרים הרוסיים הפכו בשנים האחרונות לשחקנים חזקים מאוד בעולם האומנות העולמי, והם מחזיקים את יצירותיהם סגורות לרוב ב"נמלים חופשיים"- המחסנים שבהם עשירי העל שומרים חפצי ערך ללא מס ובאופן אנונימי.
נמלים חופשיים כמו אלו שבשוויץ נהפכים למחסנים המועדפים עליהם. בדומה למקלטי המס הפופולריים, הם מציעים ביטחון וסודיות, מיעוט רגולציה, יכולת להסתתר מאחורי נציגים ולהתחמק ממגוון מסים. הדבר הזה אפשרי מכיוון שהסחורות בנמלים החופשיים למעשה נמצאות במעבר, גם אם הנמלים האלה הם מקום מושבן הקבוע.

כעת, בהחלטה דרמטית עבור המדינה שהיא מעוז הניטרליות העולמי, הודיע שלשום (ב') נשיא שוויץ איגנציו קאסיס כי המתקפה הרוסית על אוקראינה "איננה קבילה מוסרית או פוליטית" וכי מדינתו תאמץ את הסנקציות שקבע האיחוד האירופי, כולל הקפאת נכסים של רוסים וסגירת המרחב האווירי לתעופה ממדינה זו.

האולגירכים שמאחסנים את יציאות האומנות בלחץ, וכעת שוקלים מה לעשות- האם להחזיר את היצירות לרוסיה או להסתכן ולנסות להציע אותם לגלריות אירופאיות.

אבל לא רק על יצירות האומנות מוטלות הסנקציות. דיווחים מראים כי פטר אולגוביץ' אוון, העומד בראש הבנק המסחרי הגדול ביותר ברוסיה, עזב את מועצת המנהלים של האקדמיה המלכותית של לונדון, בעוד ולדימיר פוטנין פרש מהגוגנהיים, במטרה ללחוץ על המעגל הפנימי של ולדימיר פוטין לסיים את המלחמה.