כשחברה אחת משיגה לעצמה כוח כמעט בלתי מוגבל ובהחלט חסר תקדים, וכשהמנכ"ל והמייסד שלה הוא האיש הכי עשיר בעולם (ובהיסטוריה המודרנית) – יש אנשים שעושים הכל כדי לנצל את זה לטובתם. במילים אחרות: הונאות וניסיונות עוקץ בחברה כל כך עצומה הם כנראה בלתי נמנעים.

ואכן, לאחרונה התפרסם שתעשייה קטנה של יזמים המתמתחים בעבריינות רשת, התחילה לעקוץ את אמזון במאות אלפי דולרים. השיטה: לנצל את מדיניות ההחזרות וההחלפות הסופר ידידותית לצרכן של חברת הענק, כך על פי מסמכים רשמיים שהוגשו לבית המשפט הפדרלי בארה"ב, אחרי שהוגשו כבר שתי תביעות נגד העוקצים חסרי הבושה.

ניסיונות הונאה כנגד החברה אינם דבר חדש. בטח כשזה מגיע לחברות ענק תמיד יהיו מי שינסו לנצל את המצב. אבל האירועים האחרונים מצביעים על כך שהעושר הבלתי נתפס וההולך וממשיך לצמוח של ענקית המכירות – הופך את הרצון להביא עליה סיבוב להרבה יותר אטרקטיבי ומזמין. בטח לאור העובדה שעקיצות כאלה במאות אלפי דולרים הם אך טיפה זעירה בים עצום ובלתי נדלה של רווח תאגידי.

לאחרונה הוגש בית המשפט בטלהסי פלורידה כתב אישום נגד ג'וזף סידס, תחת הסעיפים של הונאה באמצעות תקשורת אלקטרונית, הונאת דואר וקשירת קשר לבצע הונאת דואר. הנאשם בן ה-24 מבוקה ראטון, שטען בבית המשפט לחוסר אשמה, הואשם בכך שהוא המאסטר מיינד מאחורי מזימה להונות את אמזון. השיטה: השגת פיצוי עבור פריטים שהוזמנו מאמזון, ונטען עליהם שהם פגומים, שבורים או שלא הגיעו בכלל ליעד, כך פורסם במגזין VICE.

צוות אמזון מתכונן לחג המולד, 2010 (צילום: Matt Cardy, GettyImages IL)
מחסני אמזון | צילום: Matt Cardy, GettyImages IL

הסוכנים הפדרליים שחקרו את המקרה, טוענים שסידס הונה את אמזון בסכום כולל של 230 אלף דולר (כמיליון שקל) בהזמנות שביצע על מוצרי אלקטרוניקה הכוללים בין היתר קונסולות משחקים, אביזרים שונים, מצלמת גו פרו ועוד. את הרכישות הוא ביצע תחת שמות בדויים וכתובות מייל שונות. הוא גם שינה את הכתובת למשלוח מהזמנה להזמנה כדי לא לעורר חשד. סידס ממש עבד בזה: הוא יצר 501 חשבונות אמזון מזוייפים ששימשו לביצוע 821 (!) בקשות מוצלחות לפיצוי והחזר עבור הסחורה הפגומה או הנעדרת, וזאת מתוך לא פחות מ-1,200 הזמנות בין האחד למרץ 2016 עד ה-15 ביוני של אותה שנה, כך על פי כתב האישום. הספק נאה לכל הדעות.

ניצול עולם המכירות המודרני

והוא לא היחיד. התביעה נגד סידס הגיעה אחרי תביעה נוספת שהוגשה נגד ארין וליה פיינן, זוג מאינדיאנה. בשנה שעברה בני הזוג הודו שביצעו עוקץ אמזוני דרמטי, ושילשלו לכיסם 1.2 מיליון דולר (קרוב לחמישה מיליון שקל) לאחר שהשיגו במרמה 2,700 אייטמים שנשלחו שוב לאחר שהם טענו שלא קיבלו את ההזמנה או שהסחורה פגומה. גם הם התמקדו במוצרי אלקטרוניקה. גם ארין וגם ליה נשפטו ל-5 שנים בכלא. סידס, לעומתן, צפוי לזכות ב-20 שנה מאחורי הסורגים על כל אחד מסעיפי האשמה.

מה שהסקאמרים האלה עושים, מסבירים המומחים, הוא פשוט לנצל את עולם המכירות המודרני כדי לעשות כסף קל. "בעבר כל מה שיכולת לעשות היה לגנוב מוצרים מחנות כלבו ואז ללכת לחנות כלבו אחרת השייכת לאותה רשת ולהחזיר את המוצר שם", אומר מייקל בנזה, מומחה למשפט פלילי באוניברסיטת קייס ווסטרן ל-VICE "זה אותו סוג של הונאה – העבריינים פשוט עושים את הזה היום באופן דיגיטלי במקום פיזי". בנזה מוסיף שהפשעים האלה בדרך כלל עוברים מתחת לרדאר עד שההחזרות מתחילות להצטבר.

"עבור רוב האנשים 230 אלף דולר הוא סכום גבוה של כסף, אבל בשביל אמזון, זה ממש לא משנה ובטח לא משפיע על מחיר המנייה שלה", הוא מציין. "אבל אם כמות גדולה מאוד של לקוחות יעשו את זה לחברה, אז זה כבר ממש אובדן משמעותי של כסף עבורה. אני מניח שבמקרים האלה אמזון התערבה כדי להעביר מסר לעבריינים פוטנציאליים".

הפשע המאורגן מגיע

כן, אמזון החליטה ממש לא לשתוק וסיפקה לחוקרים הפדרליים מידע שנכרה מעסקאות שהיא הצליחה לקשר לסידס (ב-VICE מציינים שבדוברות אמזון סירבו להגיב לסיפור, אבל החוקרים ציינו שהם קיבלו "עזרה מאמזון.קום"). "אפילו אם היו לו חשבונות מייל מזוייפים ומספר רב של כתובות למשלוח, אמזון פיתחה שיטות לאיסוף מידע כך שעדיין הצליחו לשים עליו יד", אומר בנזה. "משהו שהוא עשה היה טריגר לחקירה של אמזון את העניין, והם הצליחו לעקוב אחריו".

על פי כתב האישום, סידס הקים שלל כתובות אימייל, והוא השתמש בגיפט קארד, כרטיסי אשראי משולמים מראש וכרטיסי דביט כדי לשלם על הסחורה, הכל כדי להסתיר את זהותו (גם עורך דינו סרב להגיב). הוא גם דאג להשתמש בשירותי משלוח של UPS והדואר האמריקאי, כדי לשלוח את החבילות לכתובות שונות באזורו, שם הוא והמסייעים שלו אספו את המוצרים. לעיתים הם נאספו ישירות מחנויות של UPS. אחרי שהמוצרים היקרים נאספו, סידס מכר אותם באיביי,קרייגליסט ובאתר Gameflip – אתר מכירות אונליין של גיימרים.

על פי רוד סוטו, מנהל חברת אבטחה ברשת, אמר ששיטת ההחזרות אונליין היא אחת ההונאות המשמעותיות והצומחת במהרה באינטרנט. "יש קבוצות עבריינים מתוחכמות שרוכשות תוכנות בדארק ווב המאפשרות להם ליצור באופן אוטומטי פרופילים מזוייפים שגם רוכשים אייטמים ספציפיים", הוא אומר. "הרבה יותר קל לתפוס בן אדם אחד, אבל כש-30 אנשים מבצעים הזמנות בזמנים שונים ולכתובות שונות ומדינות שונות – הרבה יותר קשה לאתר אותם". 

אבל עושה רושם שסייבר קריים די משתלם בסופו של דבר. מתברר שפחות מחמישה אחוז מהמקרים מגיעים לכדי כתב אישום. "אנחנו מתחילים לראות ארגוני פשע שמתשמשים בבינה מלאכותית כדי לעקוף כל מיני תוכנות אנליטיקה ואלגורתמים שאמזון הציבה כדי לאתר פעילות של עוקץ", מסביר סוטו.

ועדיין, הונאות מסוג זה בקושי מורגשות אצל ענקית כמו אמזון, שעדכנה על רווח של 2.5 מיליארד דולר רק במחצית השנייה של 2018. בסופו של יום, החברה מצפה להפסדים מינוריים בדמות הונאות כאלה, או שימוש לרעה במדיניות ההחזרים הליברלית שלהם. את הכסף הגדול הם עושים פחות מווליום עצום של מכירות, ומשירותי הווב ווהסטרימינג של החברה. רגע לפני שהם מתחילים את הפעילות שלהם בארץ הקודש, כולנו תקווה שאף צרכן ישראלי לא ינצל אותם לרעה.