זמירה חג'ייווה
זמירה חג'ייווה

הממלכה אולי נסערת ונרגשת מההודעה על ההריון של הדוכסית מסאסקס, כולל חשיפה של הבטן המלכותית, אבל תמיד שומרים שם מקום לרכילות עסיסית על מיליארדרים שסרחו. וכשאלה משתמשים בהון שלהם לרעה, זה בדרך כלל די מכוער.

זה מה שקרה לזמירה חג'ייווה, אשתו של בנקאי בשם זהנג'יר חג'ייב, המנהל לשעבר של הבנק הגדול ביותר אזרבייג'ן, שהשיג את הונו באופן מפוקפק, שלא לומר לא חוקי. לאחרונה התברר שהגברת השתמשה ב-35 (!) כרטיסי אשראי שהנפיק הבנק שבעלה ניהל, על מנת לעשות בהם שימוש מופרך למדי. חג'ייווה, 55, גיהצה סכום של 16מיליון פאונד (76.5 מיליון שקלים) בבית הכלבו הבריטי היוקרתי הרודס, כך נחשף כעת אחרי שהמקרה הגיע לבית המשפט בבריטניה, שם מנסים בעלי חוב של בני הזוג לשים יד על כמה שיותר מההון שנותר.

חג'ייווה בזבזה את הסכום המגוחך הזה במשך עשור, מה שאומר שמדי שנה היא הוציאה 1.6 מיליון פאונד או 7.6 מיליון שקלים, רק על דברים בהרודס, שידוע בתור החנות היוקרתית והאקסטרווגנטית ביותר בממלכה. הכלבו אגב, נמצא בשכנות ממש לביתה של חג'ייווה, מה שאומר שהיא לא הייתה צריכה להתאמץ במיוחד.

חג'ייווה ובעלה נהנו מכל הפריבילגיות השמורות למליארדרים בחוג הסילון – כולל מטוס הגולף סטרים הפרטי שעמו עשו גיחות ברחבי העולם. אבל בעוד שהוא מעולם לא הרוויח יותר מ-54 אלף פאונד לשנה בבנק (250 אלף שקל), בני הזוג הצליחו לצבור הון עתק, שעימו רכשו שני בתי יוקרה צמודים באחד האזורים היקרים ביותר בלונדון ב-2009. הסכום: 11.5 מיליון פאונד במזומן (54 מיליון שקל). לאחר מכן הם הוסיפו גם מגרש גולף פרטי בעלות של 10.5 מיליון. בית נוסף בבעלותה של חג'ייווה במרכז לונדון נקנה דרך חברה עם משכנתה של 7.5 מיליון פאונד, כך על פי הדיווח בדיילי מייל.

אבל אימפריית המיליארדים הפיננסית הזו קרסה כשחג'ייב נעצר במולדתו אזרבייג'ן ב-2015, והואשם במעילה של למעלה מ-100 מיליון פאונד מהבנק. משפטו לא איחר להגיע, והוא כרגע מרצה את עונשו – 15 שנות מאסר על מעילה והונאה.

לרכוש קרטייה בלי למצמץ

בין פריטי הלאקשרי שחג'יייווה רכשה מכסף שאינו שלה במהלך עשר השנים הללו, אפשר למצוא תכשיטים של קרטייה ובושרון בעשרות אלפי פאונדים, בגדי מעצבים, תיקים, נעליים ואינסוף גיהוצים נוספים, ללא מצמוץ.

עוד לפני שנשפט ונכלא, חג'ייב נחשב לבנקאי מקצועי ומוערך מאוד בארצו, עד כדי כך שקיבל את מדליית המלכה ויקטוריה הנחשבת, ובתואר הבנקאי הטוב ביותר בזמן משבר, על תפקידו בניהול והובלת אזרבייג'ן בזמן המשבר הכלכלי של 2008. ב-2011, הונו העצמי הוערך ב-55 מיליון פאונד, כך גילו מסמכי בית המשפט.

לאחר שבעלה נעצר והושלך לכלא, ונדרש להחזיר 28 מיליון פאונד מכספי המעילה, זמירה ברחה מאזרבייג'ן לבריטניה, והיא כעת עדיין ברשימת המבוקשים במדינה. היא ביקשה מקלט בלונדון, בזמן שיועציה הכלכליים ניסו להקים חברות קש שונות כדי להצליח לשמור על כמה שיותר מהמיליונים מהממשל במדינתה. אבל חקיקה חדשה בבריטניה נגד השחיתות, שנחקקה במיוחד עבור גנגסטרים ופוליטיקאים מושחתים, טרוריסטים ומלביני כספים – הגיעה גם אליה והפכה אותה ליעד מבוקש אצל הרשויות הבריטיות.

ה-National crime agency הבריטית מאמינה שההון שבזבזה זמירה נגנב על ידי בעלה מהבנק בו עבד, מה שהופך אותה לשותפה לעבירה ומועמדת להישפט על סמך החוק החדש. הצוותים בסוכנות הפשעים הארצית דורשים שהיא תסביר איך היא יכלה להרשות לעצמה את אורח החיים הזה, וכרגע היא נופלת תחת ההגדרה שלUnexplained Wealth Order – עושר ממקור בלתי מוסבר, כך על פי הסעיף בחוק החדש, שמאפשר לרשויות לתפוס ולהחרים כספים ממקור לא ברור. היא, כמובן, מכחישה שנכסיה הם תולדה של פשע, ושעושרה הוא בזכות כשרונו של בעלה בהשקעות. במקביל, היא כמובן נוקטת בשיטת ביבי בתיק 3000 ומודיעה שכל הנכסים והרכישות הגדולות היו באחריות בעלה והיא לא ידעה מכלום.

זמירה לא מתכוונת לתת לרשויות בבריטניה להחרים את כל רכושה במסגרת החוק החדש, והיא נאבקת בהם באמצעות סוללת עורכי דין מהיקרים שיש בממלכה, כולל שורה של צווי איסור פרסום שניסתה להוציא כדי למנוע מבית המשפט להוציא את שמה לתקשורת. השופטים סירבו לבקשתה לאנונימיות, וייתכן שבסופו של יום, היא גם תהפוך לאדם הראשון שיורשע בשימוש בחוק העושר הלא מוסבר. בקרוב בישראל?