שוק המטבעות הדיגיטליים רתח ביממה האחרונה. הביטקוין שמחירו נכון לכתיבת שורות אלו עומד על 43,400 דולר, השלים עלייה של כ-14 אחוז בעשרים וארבע השעות האחרונות, ובכך מחק את הירידות בשבוע האחרון כמעט לחלוטין.

אסף אלמליח, אנליסט קריפטו-פיננסי בכיר בבית ההשקעות Proxibit, עושה קישור ישיר בין העלייה החדה  במחיר הביטקוין והזינוק בפעילות במטבע למלחמה באוקראינה ולסנקציות הכלכליות של המערב על רוסיה. בנוסף, משקיעים ברחבי העולם צופים שהמחירים ימשיכו לעלות בטווח הקרוב, וקונים עוד מטבעות.

לדברי רועי קצירי, מנהל אתר investing.com ישראל, מנתוני חברות מחקר בתחום המטבעות הדיגיטליים על הבלוקצ'יין והעברות הכספים במסחר במטבעות אלה, ניתן לראות צניחה של כ-14% בערך מטבעות אלה ביום חמישי האחרון, עם פלישת רוסיה לאוקראינה. "ואולם, לקראת יום שישי עלו מחזורי המסחר של רובל/קריפטו ב-260%, כש-1.3 מיליארד רובל (כ-13 מיליון דולר) הוחלפו ביום אחד במטבעות קריפטו ובראשם ביטקוין," אומר קצירי.

אלמליח מדגיש כי מדובר בשיא של תשעה חודשים. "בזהירות הנדרשת, אפשר לומר שעליית הערך הזו יכולה להצביע על התייחסות גוברת של משקיעים רוסיים, אוליגרכים ומשקיעים כבדים, אל הביטקוין כנכס לשמירת ערך, במיוחד במצבי משבר; ערכו של הרובל הרוסי שפחת בקרוב ל - 40% ביום המסחר האחרון, מצביע על מה שידוע לרבים ברחבי העולם:  בנקודת זמן של חוסר ודאות ובשילוב של אינפלציה גואה הכסף מאבד את כוחו – ונראה שהמשקיעים הרוסים פונים לאלטרנטיבות שישמרו על ערך כספם".

גם האוקראינים משקיעים בקריפטו

קצירי מוסיף, כי נרשמה גם תנועה גדולה מאוד של משקיעים אוקראינים לכיוון הקריפטו. "ראינו בסוף השבוע רכישת מטבעות קריפטו באמצעות המטבע האוקראיני הריבניה בהיקף של כ-150 מיליון הריבניה שזה שווה לכ-5 מיליוני דולרים. מדובר בציבור גדול שהעדיף להעביר את הכספים שלו מהבנקים וההשקעות לשוק הקריפטו, מחשש לקריסת המטבע המקומי".

השניים מציינים שממשלת אוקראינה בעצמה רותמת את כוחם של המטבעות הדיגיטליים ופרסמה בחשבון הטוויטר הרשמי של המדינה מודעה ובה כתובות ארנקים אלקטרוניים אליהם ניתן להעביר תרומות במטבע הביטקוין. עד כה גייסה המדינה כ-13 מיליון דולר.

רוסים בתור לכספומטים בסנט פטרסבורג, תחילת המבצע באוקראינה  (צילום: רויטרס)
תור לכספומט בסנט פטרסבורג | צילום: רויטרס

עוד הם מציינים, שגם המטבעות הדיגיטלים "היציבים", מטבעות מכווני מטרה להיות שווים לדולר בכל רגע נתון, רשמו תנועה גדולה. קצירי מסביר, כי בשל הגבלות על רכישה ישירה של ביטקוין או אטריום, והאפשרות להיכנס לשוק הקריפטו בקלות וללא הגבלות באמצעות המטבעות היציבים (תת'ר, לונה ועוד), רבים רוכשים את מטבעות הקריפטו  כמו ביטקוין או אתריום, דרך רכישה ראשונה של מטבעות יציבים: "ראינו ש-83% מהרכישות האחרונות של הקריפטו נעשו באמצעות 'סטייבל קוינס'," מציין קצירי.

"יכול להיות שלא מעט אנשים שם אומרים עכשיו לעצמם: 'אני הולך להיות פליט, לעבור מאוקראינה לפולין או הונגריה ולא בטוח שתהיה לי גישה לכסף שלי בבנק. אולי עדיף שאעביר הכל למזומן או קריפטו'", מוסיף אלי מיזרוח, מנכ"ל בית ההשקעות בקריפטו סילבר קסטל.

האם רוסיה תשתמש בקריפטו כדי לעקוף את הניתוק מ- ?SWIFT

לגבי המצב ברוסיה, מיזרוח סבור שלאור הסנקציות וניתוקה מהמסלקה הבינלאומית ה-SWIFT, הרוסים ינסו להקדים הגבלות על משיכת כסף מחשבונות הבנק. יש לציין, כי הבורסה הרוסית נסגרה אתמול לאור קריסת המטבע המקומי הרובל, מה שהוביל להכפלת הריבית במדינה.

מנכ"ל סילבר קסטל אף מרחיק בניתוח הדברים: "ככל הידוע, ממשלת רוסיה עצמה מחזיקה כמות גדולה מאוד של קריפטו, בעיקר ביטקוין. כך שאם אכן ינתקו אותה ממערכת התשלומים העולמית, ייתכן שתנסה להתמודד עם זה דרך מסחר בקריפטו. רוסיה אחראית כיום לכ-11% מסך כריית הביטקוין בעולם, מקום שלישי בדירוג העולמי. פוטין התייחס לנושא הזה לפני כשבועיים, דיבר על הסדרה ורגולציה ואמר שלרוסיה יש 'יתרונות מיוחדים' בתחום זה, של כריית ביטקוין משטחה. זה מאוד משמעותי, בעיקר על רקע התגבשות הסנקציות על רוסיה והחיפוש אחר עוד דרך לסחור עם העולם לא דרך המערכת הבנקאית".

קצירי מציין כי ניתן להניח, שחלק מהנכסים של בכירים בממשלת רוסיה, אם לא של פוטין עצמו, הם במטבעות דיגיטליים: "אין הוכחה לכך, כי הם לא דיווחו על כך. אבל מאוד הגיוני שתהיה לממשלת רוסיה, או לפחות לחברים בה, מוטיבציה לעקוף את הסנקציות הפיננסיות של המערב באמצעות הקריפטו, גם אם באופן לא רשמי".

"הסנקציות עשויות לגרום לפוטין ללכת בכוח רב יותר על המסחר בקריפטו", מסכם מיזרוח. "זה מה שקרה באיראן ב-2018, לאחר שהוטלו סנקציות על המדינה. שם זה התחיל אצל הציבור, עדיין היה לא חוקי, אבל אז הממשלה האיראנית אישרה את זה והתחילה לקחת עמלה מהכורים. בדרך כלל, מדינות או ארגונים תחת סנקציות הולכים חזק על קריפטו, בעיקר על ביטקוין. ראינו את זה בצפון קוריאה, אפילו בחמאס בעזה - ועכשיו נראה את זה כנראה גם ברוסיה".