טימותי גייטנר שר האוצר (צילום: Alex Wong, GettyImages IL)
גייטנר סייע בניהול המשבר הפיננסי הנוכחי והיה בין האנשים שגיבשו את חבילת החילוץ הפיננסית | צילום: Alex Wong, GettyImages IL

הנשיא הנבחר ברק אובמה הציג הערב (ב') את הצוות הכלכלי המוביל של ממשלו וקרא לקונגרס החדש, שייכנס לתפקידו ב-20 בינואר 2009, להעביר חבילת תמריצים חדשה "באופן מיידי" לאחר השבעתו.

ככל הזכור, זו הפעם הראשונה מזה שנות דור, קרוב לוודאי יותר, שנשיא נבחר בארה"ב מציג באופן רשמי את הנבחרת הכלכלית שלו כחודשייים לפני כניסתו לבית הלבן. הצעד יוצא הדופן הוא מאמץ להרגיע את השווקים הפיננסיים שמתמודדים עם זרם מתמיד של חדשות שחורות.וליצור תחושה של המשכיות ושקיפות.

אובמה הכריז, שהאומה ניצבת לפני "משבר כלכלי בעל ממדים היסטוריים" ואמר, כי האנשים שבחר להנהגה הכלכלית של ארצו בתקופה כה קשה הם "מנהיגים שחולקים את אמונתי הבסיסית שלפיה וול סטריט לא יוכל לשגשג אם מיין סטריט לא ישגשג".

כצפוי, טימותי גייטנר, ראש זרוע פדרל ריזרב בניו-יורק ושלעבר בכיר במשרד האוצר, יהיה שר האוצר בממשל אובמה. גייטנר סייע בניהול המשבר הפיננסי הנוכחי והיה בין האנשים שגיבשו את חבילת החילוץ הפיננסית. בלילה שקדם למסיבת העתונאים, היה גייטנר אד השחקנים הראשים בעיצוב חבילת החילוץ לסיטי.

לרי סאמרס, שהיה שר אוצר בממשלו של ביל קלינטון, יהיה ראש המועצה הלאומית הכלכלית, גוף של הבית הלבן שמופקד על עיצוב קווי המיתאר של התכנית הכלכלית לפי קווי הממשל החדש. הוא היה גם הכלכלן הראשי של הבנק העולמי ומרצה לכלכלה בהארווארד. לאחר שעזב את ממשל קלינטון, כיהן סאמרס כנשיא הארווארד, והסתבך בפליטת פה שהתפרשה כהטלת ספק בכישורים אינטלקטואליים של נשים.

כריסטינה רומר, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי נבחרה לכהן כיו"ר מועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן. היא ידועה בחוגים כלכליים כמומחית לתנאים שמחוללים מיתון כלכלי.

בבחירת צוות בעל ניסיון רב בניהול משברים פיננסיים הדגיש אובמה את נחישותו להפגין לפני משקיעים אמריקניים וזרים שבכוונתו לנהל מדיניות אגרסיבית למילוי חלל המנהיגות שנוצר בתקופה שבין בחירת נשיא חדש לבין השבעתו. רק לפני כשבוע נמנע אובמה במודגש מלדרוך על יבלות הממשל היוצא בהדגישו, כי בכל תקופה נתונה "יש בארה"ב רק נשיא אחד". הדקדוקים האלה נעלמו עתה כלא היו.

אובמה התחייב, שהצוות הכלכלי שלו יתחיל לעבוד "היום" על המלצות כיצד לסייע למעמד הבינוני ולשווקים הפיננסיים. בכך ביקש נשיא הנבחר ליצור רושם של המשכיות ושל תיאום, כדי שממשלו יוכל לתפקד כהלכה כבר בדקה הראשונה לאחר ההשבעה.

אובמה אמר, כי "רוב המומחים מאמינים שאנו עלולים לאבד מיליוני מקומות עבודה בשנה הבאה" וכי העם האמריקני "יידרש להקריב קרבנות", שאת טיבם לא פירט.
הנשיא הנבחר נמנע מלומר מה יהיה גודל חבילת התמריצים הכלכלית שהוא דורש מהקונגרס הבא להעבירה, אך אמר, "היא תהיה יקרה". לפי הערכות בוושנגטון, ינוע גודל החבילה בין 500 מיליארד ל-700 מיליארד דולר.

"קרוב לוודאי שמצבה של הכלכלה האמריקנית יוחמר לפני שהוא ישתפר", אמר אובמה. אך הוא הביע ביטחון שהאומה תשרוד את המשבר "מפני שהצלחנו לעשות זאת בעבר".

אובמה מתח ביקורת על מנהלי שלוש יצרניות הרכב הגדולות וציין שהוא הופתע כאשר המנהלים הופיעו לפני הקונגרס לבקש הלוואות גישור בלי שתהיה בידם תכנית הבראה. אך הוא אמר, כי כאשר יראה את התכנית "נהיה מסוגלים לגבש חבילת הצלה".

לא נניח לתעשיות הרב "פשוט להיעלם", אך הן אינן יכולות לקבל "צק פתוח", אמר הנשיא הנבחר.
תקופת בין השמשות בוושינגטון קיבלה הערב המחשה ויזואלית ברורה. בעוד שאובמה דיבר לפני עשרות עיתונאים במטהו בשיקאגו, הופיע הנשיא היוצא, ג'ורג' בוש, במשרד האוצר, כדי לדווח לאומה על מאמציו לשתף פעולה עם הנשיא הנכנס. בוש היה כמעט לבדו. התקשורת הבינה, שלבוש אין עוד מה לומר.

דברי בוש בתמצית: ממשלי ידווח למטה אובמה על כל ההחלטות החשובות, ושר האוצר היוצא, הנרי פולסון, עובד בשת"פ הדוק עם מטה אובמה.