רוסיה הודיעה היום (ד) כי החיסון שהיא מפתחת יהיה מוכן לשימוש ב-15 באוגוסט אחרי מאמצים רבים שהיא משקיעה בשבועות האחרונים וכי הממשל צפוי לרשום אותו בין ה 10-12 באוגוסט.

מדינות רבות ברחבי העולם מנסות לאתר חיסון לנגיף הקורונה, וביניהן חברת התרופות והביוטכנולוגיה האמריקנית "מודרנה" אשר הודיעה כי היא נכנסה לשלב השלישי של הניסוי הקליני על חיסון לקורונה ואף תמחרה את החיסון בכ- 60 דולרים למנה.

מנגד, המכון הממשלתי גמלאיה במוסקבה שאמון על מציאת תרופה לקורונה אך עוד לא צלח את השלב השני של הניסוי כבר השווה בין מציאת החיסון לבין שיגור הספוטניק- הלווין הרוסי שעקף בשנייה האחרונה את ארצות הבית. "זהו רגע 'ספוטניק'", אמר ראש הקרן קיריל דמיטרייב. "האמריקנים הופתעו מה'ספוטניק'. אותו דבר יקרה עם החיסון הזה. רוסיה תגיע לשם קודם".

נכון לעכשיו, מעצמת העל בעולם נמצאת במקום הרביעי בעולם במספר הנדבקים בקורונה אבל רק במקום ה- 11 במספר המתים, הרבה אחרי ארה"ב, אנגליה וצרפת.

בעוד שהרשויות מדווחות על "הצלחה", מומחים טוענים שהנתונים מעוותים ואינם משקפים את המספרים האמיתיים. הפרדוקס בין מספר החולים הגבוה לעומת מספר המתים, כ- 830,000 חולים לעומת כ- 14,000 נפטרים בלבד, הוביל להאשמות מצד מבקרים וכלי תקשורת במערב לפיהן הרשויות ברוסיה סילפו את הנתונים למען מטרה פוליטית - הקטנת היקף ההתפרצות.

הגרפים שמפרסם איגוד הבריאות העולמי תומך בטענות הללו. בעוד מספר הנדבקים היומי שומר על קו קבוע ואף נמצא במגמת ירידה, בשבועות האחרונים לא ניתן לקבוע בבירור מה קורה עם גרף המתים, ואף רואים בימים האחרונים שהוא נמצא במגמת עלייה.

מהנתונים הרשמיים שפורסמו על ידי ממשלת רוסיה נראה כי מספר נמוך של קורבנות לעומת מדינות דומות שנמצאו במצב דומה, והממשל הפדרלי סופג ביקורת קבועה על התנהלותו במהלך המשבר.

לאורך כל המשבר התקבלו דיווחים על ניסיונות השתקה של גורמים שהעזו לסתור את עמדת הממשל. קריאות מצוקה גוברות גם מצד אנשי המערכת הרפואית במדינה, התלוננו על המחסור בציוד מגן ועל אמצעי הבקרה בבתי החולים, שגרמו למאות צוותים להידבק בנגיף. חלק מהם אוימו שאם יחשפו את המצב יפוטרו, שלושה רופאים אף נפלו בתאונה מסתורית מחלונות. שניים מהרופאים שנפלו מתו, בעוד אחד מהם נותר באשפוז.

גם המצב הכלכלי של רוסיה אינו מאיר פנים ומביאות להתמרמרות ציבורית רחבה, אשר תרמה לירידת שיעורי התמיכה בפוטין לשפל של 20 שנה בתקופת הסגר. כתוצאה מכך, ב-15 במאי פוטין סיים את הסגר הכללי אחרי שהכלכלה ספגה מכה קשה. התמ"ג הרוסי צנח ברבעון השני השנה ב־9.6 אחוזים במונחים שנתיים -ביוני האבטלה עלתה לשיא של שמונה שנים: 6.2 אחוזים.

פוטין, שהתוכניות הגדולות שלו כללו יישום תוכנית דגל כלכלית, שכללה "פרויקטים הלאומיים" כמו כבישים עירוניים חדשים, קווי רכבת במהירות גבוהה וחיבורי גז, ונועדה להבריא את הכלכלה ולהפחית את העוני במחצית, נאלץ לדחות אותן בשש שנים מ2024 ל-2030.

התפשטות הקורונה ברוסיה (צילום: רויטרס_)
התפשטות הקורונה ברוסיה | צילום: רויטרס_

בנוסף, התכנון שלו להפוך את רוסיה לאחת מחמש הכלכלות הגדולות בעולם כעת לא על הפרק. נכון לעכשיו, רוסיה נשרכת מאחור במקום ה-11 במונחי תמ"ג נומינלי, אפילו מאחורי ברזיל שנמצאת במשבר קורונה עמוק יותר ואינה רואה את הדרך החוצה.

על מנת להקל על המצב, הבנק המרכזי הרוסי חתך את הריבית לשפל חדש, על מנת להוזיל את עלות
האשראי לעסקים ולצרכנים, שנפגעו קשה מהמכה הכפולה של הסגר עקב הקורונה ונפילת מחירי הנפט בתחילת המשבר.

בממשל תולים תקוות גדולות בחיסון והראשונים שיקבלו אותו, על פי הדיווחים, יהיו עובדי שירותי הבריאות במדינה. ולנטינה מטביינקו, ראש בית הפרלמנט העליון ברוסיה, אמרה כי לפי קצב ההתקדמות הנוכחי החיסון ייכנס לייצור המוני עד סוף 2020. יוצר החיסון, דניס לוגונוב, חיזק את טענתה וטען כי מכון גמליה מצפה לייצר כמיליון חיסונים בשנה עד סוף 2020.