מתפרעים אתמול ביוון (צילום: רויטרס)
"סלקו את הידיים שלכם מהזכויות שלנו!" | צילום: רויטרס

לאחר ארבעה ימים של התפרעויות ומהומות ביוון, האיגודים המקצועיים במדינה הכריזו היום (ד') על שביתהכללית שבמסגרתה הופסקו טיסות, נסגרו בנקים ובתי ספר, ובתי החולים פועלים במתכונת מצומצמת. השביתה מגבירה את הלחץ על הממשלה השמרנית, שמעמדה נפגע קשות מהאירועים של הימים האחרונים.

עובדים שצעקו סיסמאות נגד הממשלה התקבצו במרכז אתונה לקראת עצרת שעורכים איגודי העובדים ביוון במטרה למחות על המדיניות הכלכלית. לפני חמישה ימים פרצו מהומות אלימות באתונה, לאחר ששוטרים ירו למוות בנער בן 15 בשבת שעברה. "ההשתתפות בשביתה היא טוטאלית. המדינה שותקה לחלוטין", אמר סטתיס אנסטיס, דובר התאחדות איגודי העובדים במגזר הפרטי GSEE.

ההלוויה החריפה את הזעם

אתמול (ג') התעמתו עשרות צעירים עם כוחות המשטרה בקרבת בית הקברות שבו נערכה הלווייתו של הנער, אלכסנדרוס גריגורופולוס, שהריגתו הציתה את ההפגנות הגדולות, במחאה על השערוריות שבהן מעורבת הממשלה, ועל האבטלה והעוני המעמיקים, שהחריפו עוד יותר בגלל ההאטה הכלכלית העולמית.

המפלגה הסוציאליסטית שבאופוזיציה, טוענת שמפלגת "הדמוקרטיה החדשה" השלטת, שמחזיקה ברוב של מושב אחד בפרלמנט, איבדה את אמון העם, ודורשת לערוך בחירות. "הממשלה והמשטרה על סף קריסה", הכריז אתמול העיתון "טה נאה" בכותרתו הראשית.

ראש ממשלת יוון, קוסטס קרמנליס, שהפופולריות של מפלגתו כבר הידרדרה בסקרי דעת הקהל, ביקש מהפוליטיקאים לשמור על אחדות, וקרא לאיגודי העובדים לבטל את העצרת שתוכננה להיום (ד'), אך האופוזיציה מסרבת. "הוא וממשלתו אחראים למשבר רחב ההיקף שאליו נקלעה המדינה והחברה היוונית", אמר דובר המפלגה הסוציאליסטית, גיאורג פפקונסטנטינו.

אחד השוטרים הואשם ברצח בגין התקרית שבמהלכה נורה למוות גריגורופולוס, אך לטענת השוטר נורתה הירייה הקטלנית לצורך התגוננות וכאות אזהרה. ממצאי הדו"ח הבליסטי אמורים להתפרסם היום (ד'), והשוטר צפוי להופיע בפני החוקרים יחד עם עמיתו, שהואשם בשותפות למעשה.

המהומות התפשטו במהירות לעשר ערים ברחבי יוון, כולל באיים כרתים וקורפו, שני אתרי תיירות מפורסמים.

השביתה שעורכת היום GSEE ומקבילתה במגזר הציבורי, ADEDY, המאחדת מחצית מאוכלוסייתה העובדת של יוון, 5 מיליון איש, היא האחרונה בשורת פעולות מחאה שנוקטים השכירים בתגובה להפרטות, לרפורמות בתוכניות הפנסיה והזינוק ביוקר המחיה.

בתים ביוון (צילום: Medioimages/Photodisc, GettyImages IL)
העוני והאבטלה החריפו עוד יותר בגלל ההאטה הכלכלית. יוון בימים טובים יותר | צילום: Medioimages/Photodisc, GettyImages IL

"שהעשירים ישלמו על המשבר שגרמו"

"סלקו את הידיים שלכם מהזכויות שלנו!", צעקה קבוצה של 50 איש שצעדה בכיכר סינטגמה בקרבת בניין הפרלמנט כשהיא נושאת כרזה שעליה נכתב: "העשירים צריכים לשלם עבור המשבר שהם גרמו".

חנויות רבות במרכז אתונה היו סגורות היום (ד'), ואף הגנו על חלונות הראווה שלהן מפני נזק נוסף. תחנות אוטובוס ופחי אשפה נשרפו באש, תאי טלפון ציבוריים נותצו, וכמה בניינים עלו כליל בלהבות. "מותו של הילד היה התירוץ שהצית את הבעירה", אמר יאניס תומס בן ה-60, בעליה של חנות מכולת. "בגלל השביתה אנחנו פוחדים היום יותר משפחדנו אי-פעם".

עצרות סטודנטים ביוון מתאפיינות באלימות, וקבוצות אנרכיסטיות נוהגות להשליך בהן פצצות תבערה, והדבר מחריף את המתח בין המפגינים למשטרה.

בדו"ח שהתפרסם אתמול (ג') האשים ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל את המשטרה במעשים ברוטליים במהלך הטיפול שלה במהומות.