מי באמת אחראי לכך שאין תורים לחידוש דרכונים בסניפי משרד הפנים ברחבי הארץ? לטענתו של דין מוריאל, מורה לאנגלית, מדובר בקבוצה מאורגנת שמשתלטת על התורים ומוכרת אותם במאות דולרים בטלגרם.

אריאל העלה את הטענה לפני מספר ימים בסרטון שהעלה בטיק טוק, שם הוא מציג התכתבויות עם דוברי רוסית, שמציעים את התורים למכירה. בסרטון מאוחר יותר הוא מספר שפנה אליו אחד ממנהלי הקבוצות בטלגרם, והודה לו על הפרסומת לקבוצה.

אל שמוריאל לא הסתפק רק בחשיפת הבעיה. "הרגשתי שרק להציף את זה זה לא מספיק", הוא אומר בשיחה עם mako. "רק לצעוק 'שמישהו יטפל בזה' ושכולנו נגיד 'זה באמת לא בסדר' ויהיו מלא כתבות על זה זה לא מספיק. עובדה שהנושא הזה כבר סוקר לפני שנה ועדיין לא נעשה כלום. לכן קראתי למי שרוצה לעזור להצטרף לליגה של מתנדבים מתכנתי סייבר".

התוצאה של הקריאה הזו הייתה מפתיעה. ראשית, התגייסו מספר אנשי טכנולוגיה כדי לסייע למוריאל להשיג את מטרתו ולשחרר את פקקים התורים במשרד הפנים, או לפחות, למנוע גניבה של תורים.

שנית, לקריאה של מוריאל התקבלה ה אתמול גם תגובה רשמית של אייל סיסו, מנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין. "פניתי למנכ״ל הלשכה בבקשה לתקן או להחליף את המערכת הקיימת והוא כתב לי שאחרי החגים יחבר אותנו למערך המחשוב והסייבר לבדיקת שיתוף פעולה. אני מקווה שהוא יצליח לגרום לזה לקרות באמת ושנפתור את זה", אומר מוריאל.

בינתיים, בתגובתה הרשמית (שמובאת במלואה בסוף הידיעה), רשות האוכלוסין וההגירה לא מכירה רשמית בקבוצות אותן ציין מוריאל, אבל מבהירה שהיא עוקבת אחר מספרים שמהם הוזמנו עשרות תורים.

מנטליות של תחמנות

נקודה רגישה אחת שעלתה בעקבות הטענות של מוריאל היא התיוג של הקבוצה שמשתלטת על התורים במשרד הפנים כ"קבוצה של דוברי רוסית".

"הסיפור עם מכירת תורים למשרד הפנים מורכב מכמה דברים", אומרת אומרת מרינה קיגל, יוצרת תוכן, מייסדת  קהילת "הרוסים על הרוסים". "הפרצה, שכידוע קוראת לגנב, פלוס התחמנות של אנשים שזו המנטליות שלהם, מנטליות שהחמירה עוד יותר ב-20 שנים אחרונות תחת המשטר המושחת והדיקטטורי של פוטין, משטר של קומבינות, נפוטיזם ברמה חמורה. אנשים שהיו רגילים שם לחפש קיצורי דרך וגם להרוויח על חשבון אחרים הגיעו עכשיו לכאן והם רוצים לנהל את הדברים בדרכים שהם רגילים אליהם".

@hamehadshot

עוד מוקדם לשמוח

♬ original sound - המחדשות - חדשות מעצימות

בעיני קיגל, הבעיה הגדולה יותר היא שמי שמסתכל על התופעה מבחוץ, לא רואה הבדל בין דוברי הרוסית. "מבחינתם אין הבדל בין אוליגרך לקופאית בסופר, אין הבדל בין מזכירה רפואית לפוליטיקאית מושחתת. פשוט אין הבדל. מזהים את האויב על פי מבטא, על פי שם, על פי נראות. וזה משהו שקיים כאן, בישראל, כבר 30 שנה ותקוע לרבים כמו עצם בגרון"

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: מכירת תורים למשרד ממשלתי הינה עבירה על החוק ואדם שלדעתו נעשתה עבירה זו כלפיו, רשאי להגיש תלונה במשטרה. לגופו של ענין, בחודשים האחרונים בוצעו שורה של צעדים שנועדו להגדיל את היצע התורים או לספק פתרונות לכל מבקשי התורים, צעדים אשר הוכיחו את עצמם וטענות על מכירת תורים כבר אינן מוכרות לנו.

בנוסף מבוצע ניטור של מספרים מהם הוזמנו עשרות תורים ואלו נמחקים כרגע.

הנושא נמצא בראש סדר העדיפויות וגם כיום, עם כניסתו של המנכל החדש, לפני כחודש, נעשים צעדים מאומצים לצמצום התורים, אשר אנו מקווים שיבואו לידי ביטוי כבר אחרי החג.

בין הצעדים העיקריים שנעשו לאחרונה: תגבור העובדים ביחידה לייצור דרכונים אשר הוביל להכפלת מספר הדרכונים המיוצרים ביום ובמקביל, תגבור העובדים בלשכות מינהל האוכלוסין אשר יתרום להוספת מאות תורים עבור הציבור. אנו ממשיכים לפעול להגדלת היצע התורים ומשוכנעים שתהיה הקלה כבר בשבועות הקרובים.