לשכת סוכני הביטוח בישראל פרסמה היום (ב') מורה נבוכים שכתב עו"ד יניב מאיר, יועץ מקצועי ללשכת סוכני הביטוח, לגבי התנהלות וזכויות אזרחים בנושאי פיצויים, ביטוחים, פנסיה וכיוצא בזאת - בזמן המלחמה. המדריך נועד לספק תשובות לשאלות בנושאים כלכליים ובריאותיים, אשר מעסיקים את העורף בעת הנוכחית:

מי הגורם שאמור לפצות את האזרחים בגין נזק לרכושם בשעת מלחמה?

בהתאם לחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א1961 - המדינה תפצה אזרח שרכושו נפגע נזק ישיר כתוצאה מפעולת מלחמה. בהתאם לתקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח דירות ותכולתן), תשמ"ו- 1986  פוליסת דירה תקנית אינה מכסה אובדן או נזק שנגרמו כתוצאה ממלחמה, פעולות אויב ופיגועים חבלניים. עם זאת, ישנם סייגים המצוינים בהרחבה בתנאי הפוליסה.

מי זכאי להגיש תביעה בגין נזקי רכוש?

מי שהיה בעל הרכוש או הנכס ביום שנגרם לו הנזק, או מי שהוכיח כי הוא הנושא בהוצאות שיקום הנזק (או שניהם ביחד).

מה הפרוצדורה להגשת תביעה למס רכוש?

במקרה של נזק לרכוש ניתן להגיש תביעה מקוונת באתר רשות המיסים. בנוסף, רשות המיסים פתחה מוקד טלפוני ייעודי לקרן הפיצויים בטלפון שמספרו 4954* (כוכבית בתחילת המספר). בהתאם לתקנות הנלוות, יש להגיש הודעה על הנזק תוך 14 ימים מיום היווצרותו. בהתאם לפרסומי רשות המיסים, נכון למועד כתיבת שורות אלו, יש להגיש תביעה למס רכוש בתוך שלושה חודשים מיום קרות הנזק.

מי קובע את הערכת הנזק לרכוש?

הערכת הנזק נקבעת על-ידי שמאי מעריך מטעם מס רכוש. חשוב לדעת, כי אין להגיש התביעה למס רכוש בהסתמך על הערכת שמאי פרטי. בפרקטיקה, סמוך לזמן האירוע, כאשר מתאפשר הדבר על ידי כוחות הביטחון, יגיעו אנשי מס רכוש לאזור הנפגע בלוויית שמאים מטעמם ואלו שיעריכו את הנזק. עוד בהקשר זה חשוב לדעת - אין לפנות ציוד או כל חפץ אחר שנמצא במקום הנפגע ללא תיאום עם שמאי מס רכוש.

האם כל פגיעה ברכוש תפוצה על-ידי המדינה?

תקנות מס רכוש וקרן פיצויים הנלוות קובעות את הכללים למתן פיצוי בגין נזק רכוש ישיר בשעת מלחמה, כאשר הכלל המנחה הוא "השבה", כלומר, השבת הניזוק למצבו ערב היווצרות הנזק. חפצי הבית להם ניתן כיסוי על-ידי מס מחולקים לקבוצות (רהיטים, ביגוד, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה וחפצי בית אחרים), ואלו מבוטחים על-ידי המדינה ללא דרישת תשלום דמי ביטוח. ואולם, התקנות הנלוות קובעות תקרות תשלום בגין הנזק. בנוסף, לא יינתן פיצוי בגין חפצי אומנות, תכשיטים, עתיקות ומזומנים.

מי אמון בפועל על תיקון נזקים שנגרמו למבנה עצמו?

לאחר הערכת הנזק על- ידי מס רכוש, הניזוק יכול לבחור בין שתי חלופות: תיקון עצמי או תיקון באמצעות חברות משקמות הפועלות מטעם מס רכוש. ניתן לערער על החלטת מס רכוש באמצעות הגשת ערר לוועדת ערר בתוך 30 ימים מיום שנמסרה החלטת מס רכוש. ניתן גם לערער על החלטת ועדת הערר, בגין שאלות משפטיות, לבית המשפט המחוזי.

ככלל, האם ניתן לרכוש ביטוח רכוש מעבר לתקרות המצוינות בתקנות הנלוות?

כן, ניתן לרכוש ביטוח רשות באמצעות מס רכוש וכמו כן בביטוח הרחבה פרטי, תוך שימת לב לביטוח רשות - דמי הביטוח הנגבים יהיו בסך 0.3% מהשווי הנוסף של החפצים המבוטחים. בנוסף, יש לשים לב כי השווי הנוסף לא יעלה על 944,881 שקלים, בהתאם לפרסומי מס רכוש נכון ליום כתיבת שורות אלו.

מס רכוש מבהיר כי אין צורך לבטח בביטוח רשות חפץ ביתי המחובר דרך קבע למבנה, כגון: ארונות מטבח, מזגן, כלים סניטריים וכן הלאה, שהרי חפצים אלו מכוסים בהתאם לחוק מס רכוש וקרן הפיצויים. באשר לביטוח הרחבה עבור נזקי טרור בביטוחי דירה - ככלל, כוונת הכיסוי לבטל הסייג הרלוונטי בפוליסה התקנית לנזקי טרור, כך שבמקרה של אירוע ביטוחי שכזה, יינתן כיסוי ביטוחי על-ידי המבטחת בגין חלק הכיסוי שמעבר לגבולות מס רכוש. יש לשים דגש להגדרת המונח "טרור" בהרחבה הנרכשת. למיטב ידיעת הח"מ, בימים אלו ישנן חברות ביטוח המגבילות אפשרות רכישת כיסוי זה.

האם החוק מאפשר לפצות עסקים בגין נזקים נלווים לנזקי רכוש, דוגמת אובדן רווחים?

המדינה עושה הבחנה בין נזקים ישירים לבין נזקים עקיפים (שאינם נזקי רכוש), כלומר, נזקים כלכליים שאינם נגרמים מפגיעות ישירות אך נגרמו לעסקים בעקבות המצב הביטחוני. נכון להיום, החוק מקנה פיצוי לעסקים בגין נזק עקיף ככל ומדובר בעסק הממוקם ברשימת ישובים המוגדרים "יישובי ספר". מניסיון העבר ניתן ללמוד כי המדינה מעדכנת ומרחיבה לעיתים את רשימת היישובים, זאת, בהתאם לאירוע הביטחוני הרלוונטי. להערכת הח"מ, נוכח מאפייני המלחמה הנוכחית, רשימה זו תורחב ואולם, על כך נוכל ללמוד בהמשך בהתאם להתפתחויות ולאחר שיותקנו תקנות שעניינן במלחמה הנוכחית.

עסק שנפגע מנזק ישיר יהיה זכאי לפיצוי גם בגין נזקים עקיפים - כך למשל, עסק שמבנהו ניזוק יהיה זכאי, נוסף על השבת הנכס לקדמותו גם לפיצוי בגין הנזקים העקיפים שנגרמו לו, זאת, עד אשר יושב הנכס למצבו ערב קרות הנזק. על התביעה להיות מבוססת, כלומר, על העסק להוכיח כי אכן נגרם לו הנזק העקיף הנטען כתוצאה מהאירוע הביטחוני .

ציוד מלאי בעסקים ניזוק. האם יכוסה על-ידי מס רכוש?

כן, בהתאם לשווי השוק של הציוד ובמצבו טרם ארע הנזק (ללא מע"מ). על הניזוק להוכיח כי ציוד המלאי שייך לו, לרבות דוחות מלאי מאושרים על-ידי רו"ח.

האם קיימות הוראות ספציפיות הקשורות ביחסי עבודה בשעת מלחמה?

חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, תשס"ו 2006 - הוא אחד מחוקי המגן על עובדים בשעת חירום.

האם מעסיק רשאי לחייב עובד להגיע למקום עבודתו בשעת מלחמה?

ככל וניתנה הנחיה של פיקוד העורף, האוסרת על הגעה למקום העבודה בשל מצב חירום, התשובה היא שלא ניתן לחייב את העובד להופיע לעבודה. נכון למועד כתיבת שורות אלו, בהתאם להנחיות פיקוד העורף, ניתן לקיים פעילות במקומות עבודה במבנה או במקום שאפשר להגיע ממנו למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות. במקרים מסוימים בהם העובד מועסק במפעל שהוכרז מפעל למתן שירותים קיומיים שאז יהיה מחויב להגיע לעבודתו גם בשעת המלחמה - סירוב להגיע לעבודה במקרה זה יכול להוות עבירה פלילית.

האם מעסיק מחויב לשלם שכר לעובד שנעדר על דעת עצמו לאור המצב הביטחוני?

ככלל, מעסיק אינו מחויב לשלם שכר לעובד שנעדר מעבודתו שלא עקב הנחיית גורם ביטחוני. יחד עם זאת, הח"מ מוצא לנכון להאיר כי במקרים בהם מעסיק אינו מאפשר לעובדיו מקום התגוננות ראוי, בהתאם להנחיות פיקוד העורף, שאז יש ויכול בית הדין לעבודה לחייב את המעסיק בתשלום שכר לעובד שבחר להיעדר עקב כך.

גויסתי בצו 8 - האם המעסיק רשאי לפטר אותי?

לא. חל איסור על פיטורי עובד עקב מילואים (וגם לא בפרק זמן של 30 יום לאחר ששב ממילואים).

האם עובד יכול לממש ימי חופשה בעת מלחמה?

ככל ועומדים לרשות העובד ימי חופשה יכול לעשות כן בהסכמה עם המעסיק.

האם מעסיק רשאי להוציא עובד לחל"ת בתקופת מלחמה?

ככלל (וכך גם בשעת מלחמה), הוצאת עובד לחל"ת תעשה בהסכמת העובד.

לאור מצב החירום, האם מעסיק יכול לבקש מעובד שנבצר ממנו להגיע למקום העבודה - לבצע עבודתו מרחוק?

מעסיק יכול להנחות העובד לעבוד מרחוק. העובד אינו זכאי לדרוש זאת שהרי זו החלטה הנמצאת תחת פררוגטיבה ניהולית של המעסיק (אלא אם נקבע אחרת בהסכם אישי או קיבוצי).

האם עובד רשאי להיעדר מעבודתו עקב סגירת מוסדות חינוך והצורך להישאר עם ילדיו בשעת מלחמה?

כן, אבל יש להבחין בהגדרות הבאות: "ילד" הוא מי שטרם הגיע לגיל 14, ו"ילד בעל צרכים מיוחדים" הוא מי שטרם הגיע לגיל 21. החוק קובע כי מעסיקו של הורה לילד או ילד בעל צרכים מיוחדים שנאלץ להיעדר מעבודתו בשל סגירת מוסדות חינוך בהוראת פיקוד העורף, לא יפטרו ובלבד שבתקופת היעדרות העובד התקיים אחד מאלה: הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית של העובד או שהעובד הוא ההורה העצמאי של הילד או שבן זוגו של העובד הוא עובד או עובד עצמאי, ולא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, לצורך השגחה על הילד. הוראות אלו לא יחולו אם במקום העבודה של העובד או של בן זוגו קיים סידור נאות להשגחה על הילד.

האם מעסיק רשאי לדרוש מעובד לצמצם היקף משרה בתקופה זו?

הכלל הוא שצמצום היקף משרה מהווה הפרה של הסכם העבודה (תהא הסיבה אשר תהא). פעולה שכזו יכולה להיחשב הרעה מוחשית בתנאי העסקה על השלכותיה.

האם מעסיק רשאי להוציא עובדים לחופשה מרוכזת?

ככלל, יש להבחין בין חופשה מרוכזת עד 7 ימים לכזו העולה על 7 ימים. ניתן להוציא עובדים לחופשה מרוכזת עד 7 ימים, גם בהתראה קצרה, ככל שיש לעובד יתרת ימי חופשה ויתאפשר לו ליטול חופשה שנתית של 7 ימים רצופים (גם אם מימש זאת). ככל ומדובר בחופשה מרוכזת העולה על 7 ימים, וככל שיש לעובד יתרת ימי חופש, נדרש המעסיק לתת התראה מראש בת 14 ימים.

האם ביטוח ריסק למקרה פטירה מכסה אירוע מוות שנגרם עקב פעולת מלחמה?

כן. יש להבחין בין פוליסת ריסק "טהור" למקרה פטירה לבין פוליסות ריסק אחרות (כמו תאונות אישיות ונכויות).

האם ניתוח בישראל הנדרש כתוצאה מפציעה במהלך מלחמה יכוסה במסגרת פוליסת בריאות?

עד לשנת 2016 שווקו פוליסות בריאות שונות (לניתוחים בישראל) ומשכך הסייגים בהן שונים בין חברות הביטוח. כך למשל, קיימת הבחנה בחלק מאותן פוליסות בין מקרה ביטוח שנגרם עקב השתתפות פעילה של המבוטח בפעולה מלחמתית לבין אחרת, לחילופין, אם כתוצאה מהפגיעה היה זכאי המבוטח לפיצוי מגורם ממשלתי - הכל בהתאם לנוסח הסייג בהקשר זה. החל מיום 1 בפברואר 2012 נכנסו לתקפן הוראות הפיקוח על שירותים פיננסיים אשר קבעו הוראות אחידות באשר לתנאי פוליסות מסוג זה, לרבות הסייגים הרלוונטיים. בהתייחס לפוליסות אלו נקבע כי לא יכוסה ניתוח פרטי בישראל הנדרש עקב מקרה ביטוח שאירע באופן ישיר עקב פעילות מלחמתית או פעולת איבה או עקב פעילות ישירה בעלת אופי צבאי.

האם ביטוח תאונות אישיות מכסה פגיעה כתוצאה ממלחמה?

ביטוח תאונות אישיות מקנה פיצוי כספי, במצבים מסוימים, שנגרמו כתוצאה מאירוע תאונתי פתאומי שנגרם למבוטח. קיימות גרסאות שונות לפוליסות תאונות אישיות - חלקן מחריגות כיסוי ביטוחי לאירוע תאונתי שאירע עקב השתתפות פעילה במלחמה, וחלקן מחריגות כיסוי ביטוחי כתוצאה ישירה מפעילות בעלת אופי צבאי. כלומר, נוסח הסייגים והיקפי הכיסוי משתנים בין חברות הביטוח בהתאם לגרסאות. כמו כן, יש לזכור כי קיימות פוליסות קבוצתיות שתנאיהן, לרבות הסייגים, נקבעו בחוזה התקשרות בין חברת הביטוח לארגון המבוטח. בנוסף, החל ממאי 2021 קבעה רשות שוק ההון כללים להסדרת תוכנית ביטוח מסוג תאונות אישיות במסגרתם נקבע כי תכנית לביטוח תאונות אישיות לא תכלול תנאי לפיו לא יינתן פיצוי בגין מקרה ביטוח שאירע במהלך שירות צבאי, ואולם, חברת ביטוח רשאית לכלול תנאי לפיו לא יינתן פיצוי בגין מקרה ביטוח שאירע במהלך שירות צבאי ונובע באופן ישיר מפעילות בעלת אופי צבאי.

האם מבוטח יקבל פיצוי בגין טיסה שבוטלה כתוצאה מהמצב המלחמתי?

מטרתה העיקרית של פוליסת נסיעות לחו"ל להעניק כיסוי ביטוחי למקרה רפואי המתרחש בחו"ל שבעטיו נזקק המבוטח למימון ה טיפול הרפואי במהלך שהייתו בחו"ל, זאת, לצד מימון הוצאות נלוות כתוצאה מהאירוע הרפואי בחו"ל, דוגמת הוצאות בגין הארכת השהייה או קיצור השהייה בחו"ל. למעשה, זהו "הבסיס" של פוליסת נסיעות לחו"ל אך לא בכך מסתכמים הכיסויים בה וניתן לרכוש הרחבות נוספות.

חברות הביטוח מבהירות כי הכיסוי הביטוחי בפוליסות נסיעות לחו"ל מ וחרג למצב מלחמה - יחד עם זאת, ישנן חברות ביטוח המאפשרות לרכוש הרחבות לכיסוי ביטוחי שעניינו בביטול הנסיעה לחו"ל מסיבות שאינן קשורות במצבו הרפואי של המבוטח. כך למשל, הפוליסה מאפשרת (בכפוף למגבלת הכיסוי) מתן פיצוי כספי לביטול הנסיעה עקב גיוס המבוטח בצו 8 לשרות מילואים. ישנן חברות שגם מאפשרות קיצור הנסיעה כתוצאה מכך. בנוסף, ישנן חברות ביטוח המאפשרות לרכוש הרחבה לכיסוי ביטוחי המקנה פיצוי עקב ביטול הנסיעה לחו"ל מכל סיבה שהיא, ואולם, יש לשים לב כי כיסוי ביטוחי למקרה ביטול מכל סיבה עניינו בביטול יזום מצד המבוטח.

קרוב משפחה נפטר במהלך האירועים האחרונים מאז פרצה המלחמה. כיצד ניתן לדעת היכן היו לו חסכונות פנסיוניים וביטוחי חיים?

בעל רישיון פנסיוני יכול להגיש בשם המשפחה בקשה למידע דרך המסלקה הפנסיונית והגופים המוסדיים. אתמול (א') פרסמה המסלקה הפנסיונית הודעה לפיה היא מאפשרת במהלך השבועיים הקרובים לקבל מידע אודות החיסכון הפנסיוני של נפטרים, הנעדרים ופצועים המאושפזים בבתי חולים – ללא עלות.

אני עצמאי והכנסתי נפגעה - האם אני יכול להקפיא את ההפקדות לפנסיה וקרן השתלמות?

ניתן להקפיא הפקדות לפנסיה תוך השארת כיסוי ביטוחי פעיל לתקופה קצרה. ניתן להקפיא הפקדות לקרן השתלמות. התשובה לעיל מתייחסת לעצמאי עצמו ולא לעובדיו, שהרי הפקדות להסדר פנסיוני מהוות חלק אינטגרלי מתנאי ההעסקה של העובד.

*אין לראות במסמך זה ייעוץ מקצועי-משפטי פרטני, ויש לבחון כל מקרה לגופו.