העובדה שלעולא אמר, תושבת מזרח ירושלים בת ה-52 יש עסק משלה לקינוחים אינה מובנת מאליה. היא התחתנה בגיל 14, ועד גיל 28 נולדו לה 10 ילדים. אמה עודדה אותה ללמוד, אבל המשפחה של בעלה הטילה וטו. זה לא עצר אותה.

ביחד עם בעלה, בלי לספר למשפחתו, היא סיימה לימודים תיכוניים ואף קיבלה תואר ראשון בחינוך באוניברסיטה. "בשנת 2013, בעקבות החתונה של הבת שלי, התחלתי לעשות שוקולדים. כל חיי סבלתי מאלרגיות קשות, אבל נורא רציתי ליהנות באירוע ולא לסבול מהאוכל שאני אכניס לפה, ואז הגיע הסוויצ' של חיי: מתוך התנסות בחומרי הגלם לקינוחים לחתונה, פתאום גיליתי שאני מצליחה לשמור על עצמי בריאה. הבנתי שקיים חיבור ישיר בין מה שאני מכניסה לפה לבין הבריאות, ושאני לא היחידה שסובלת. כאן נולד החזון שלי. להכין מתוקים, קינוחים, טעימים, יפים וכיפיים ששומרים על הבריאות".

אחרי שהילדים גדלו, אמר החליטה שהגיע הזמן להקים עסק משלה. "הייתי אז בת 50, ולא הכרתי את הטכנולוגיה כמו הצעירים, ואז שמעתי על יוזמות עתיד. הבנתי שאני חייבת להכיר את העולמות הללו כדי להגיע ללקוחות כדי לבנות מהעסק פרנסה. הלכנו לוויקס, למדתי על בניית אתר לעצמי, למדתי איך להכין כרטיס ביקור בתוכנת קנבה ולמדתי על בירוקרטיה. ידעתי שיהיו לי לקוחות גם ערבים וגם יהודים, ורציתי לדעת איך לפנות ללקוחות היהודים, איך לשווק להם ואיך לפנות אליהם".

מאז מנהלת עולא את העסק העצמאי שלה לממכר קינוחים שהיא מכינה בעצמה - אבל היא רואה בו הרבה יותר מרק עסק. "אוכל מתוק, קינוחים ושוקולדים זה גשר לכל הלבבות", היא אומרת. "כולנו צריכים לאכול, וזו ההזדמנות שלי לתת לכל אדם, בלי גבולות של שפה או שנאה. דרך אהבה, דרך בריאות ודרך האוכל. אני מבינה היום שהשמיים הם הגבול, עבורי ועבור העסק שלי".

"חשות מחויבות אחת לשנייה"

עמותת יוזמות עתיד, שסייעה לאמר, פועלת מזה עשור במטרה לסייע לנשים מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית להקים ולפתח עסקים קטנים, ובאמצעותם להגיע לעצמאות כלכלית ומשפחתית. העמותה פועלת בפריסה ארצית בעשרות ישובים ברחבי הארץ, ומלווה נשים מכלל מגזרי החברה הישראלית: יהודיות, ערביות, חילוניות, חרדיות, עולות חדשות, בדואיות, דרוזיות ואחרות.

מיום היווסדה ליוותה העמותה למעלה מ-5,500 נשים אשר השתתפו בתוכנית ועברו את תהליך הליווי הכולל איתור, מכינה, קורס עומק המתמקד בהקמה וניהול עסק קטן, ומנטורינג אישי על ידי אנשי עסקים מובילים בתהליך ניהול העסק. כל 1,000 עסקים של נשים שהוקמו במסגרת העמותה, מניבים קרוב ל-60 מיליון שקל הכנסה נטו לבעלות העסקים, ועוד כ-60 מיליון שקל חיסכון בתשלומי העברה למדינה, וזה עוד לפני התרומה האישית והחברתית של הפרויקט.

בשבוע שעבר סיכמה העמותה את תכנית "מזרח מערב" לנשים יהודיות וערביות. התוכנית, במימון הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID), בנק הפועלים וחברת אלסטום, הפגישה מאות נשים יהודיות וערביות ממערב ומזרח ירושלים, וסייעה להן בהקמה ובניהול עסקים בבעלותן. "תוכנית מזרח ומערב היא אירוע מכונן עבורנו. תוצאה של מאמצים של חודשים רבים, תוך השקעה של השותפים שלנו ה-USAID, בנק הפועלים ואלסטום וכמובן בניית ויישום של מודל הפעלה שיכול לכונן שינוי אמיתי ", אמרה צופית גורדון, מנכ"לית יוזמות עתיד.

350 נשים השתתפו במחזור הנוכחי של התוכנית, מחציתן ערביות ממזרח ירושלים, ומחציתן יהודיות משאר חלקי העיר. מדובר בנשים בנות 25-50, ששואפות לעשות את הצעד המלא לקראת הפיכתן לבעלות עסק עצמאי. היקף התוכנית יגיע לכדי 1,000 יזמיות, מחציתן ערביות ומחציתן יהודיות, על פני תקופה של שלוש שנים. "אנחנו רואות כיצד הנשים הללו מצליחות לממש את חלומן המקצועי תוך גישור על פערי תרבות, דת ושפה", אמרה בת שבע משה, יו"ר יוזמות עתיד. "כבר במפגש הראשון אפשר היה להתרשם מהמחויבות שהן חשות כלפי עצמן ואחת כלפי השנייה. זה לא מובן מאליו, וזה מעניק לנו את הכח והנחישות לקראת המחזור הבא של התוכנית שצפוי להיפתח ממש עכשיו".

צופית גורדון ובת שבע משה עם היזמיות בכנס מזרח ומערב, ירושלים (צילום: נירה סקליר)
ופית גורדון ובת שבע משה עם היזמיות בכנס של מזרח ומערב בירושלים | צילום: נירה סקליר

"להישאר בתדר של שמחה"

"כשהשתחררתי מהצבא בן הזוג שלי נפטר", מספרת דקל אמסילי בת ה-31 שהשתתפה בתוכנית. "היה לי עשור גדוש, במהלכו הבנתי שהחיים קצרים ושאני רוצה להישאר בתדר של שמחה. רציתי לנצל את הרגע, אבל באמת. תמיד היה לי את הכלי של הציור, ואז נחשפתי לעולם הפסטיבלים, המסיבות והחיים האנדרגראונד. גיליתי את ציורי הפנים וזה היה לי נורא כיף, אבל כהשלמת הכנסה. סיימתי תואר בפסיכולוגיה בהצטיינות, אבל הרגשתי שזה לא מדויק לי לשבת בקליניקה ולהתעסק במחקר. הרגשתי שאני במקום של פאן, להיות עם הרוח, לעבור ממקום למקום ולהיות בעצמאות, אבל מאוד פחדתי מזה, בטח בתור אישה. ראיתי את כל החברות שלי עושות קריירה ומצליחות ואני עוד מפוזרת. ראיתי בפייסבוק מודעה שהיה כתוב בה ׳ירושלימית, רוצה להצמיח את העסק שלך? בואי תלמד איך לעשות את זה טוב׳, ונרשמתי".

מדי שבוע הגיעה דקל למפגש של יוזמות עתיד. במהלך הקורס היא למדה את כל הכלים בדרך לעסק עצמאי, יצרה קשרים משמעותיים, ובעיקר התחברה לנשים שהיא לא הייתה מכירה בהזדמנות אחרת. "למדתי איך לנהל את העסק שלי ואיך לארגן אותו מבחינת חזון, קהל יעד, ודברים שהם לא אינטואיטיביים. למדתי לדבר עם לקוחות, למדתי את הערך שלי, והבנתי איך אני שונה מאחרים, אבל יותר מהכל - נהניתי מהאינטראקציה עם הנשים בקרוס - שחיות במציאות שונה לחלוטין מזו שאני מכירה".

איך זה בא לידי ביטוי?
"לא הייתי ערה כמה המציאות שלהן אחרת משלי, אבל כולנו חלקנו את הרצון להיות נשים חזקות ועצמאיות. לי יש המון תמיכה ועזרה מהבן בזוג שלי ומההורים שלי, אבל פעמים רבות להן אין את זה. הן קופצות למים עם 7 ילדים, ולא יודעות מה יהיה. ישבנו ודיברנו באינטימיות על דברים שעוברים עליהן, למשל, יש להן אינסטגרם, אבל זה פרופיל פיקטיבי כדי שלא ידעו. במהלך הקורס היה סבב של הסלמה ביטחונית, וישבנו כולן יחד: נשים חילוניות, חרדיות, ערביות, מתנשקות ומתחבקות ולומדות יחד. זה היה פשוט מרגש לראות את ההתכנסות הזאת, של נשים שרוצות לכלכל את עצמן ואת הילדים שלהן, וזה היה הכי מחבר בעולם. הערך המוסף מעבר לעסק הוא בחיבורים האלה שנוצרו".

אלו חיבורים שנשארו?
"לגמרי. לפני חודשיים הלכתי לעשות מסיבת ׳פול מון׳ בבת מצווה של ילדה חרדית. מבחינתן באתי כחייזר מהחלל החיצון, ועשיתי משהו שהן בחיים לא ראו. לא הייתי מגיעה לקהל חרדים אם לא מהתוכנית הזו. הייתה בקורס מישהי מבית חנינא שמנהלת מתנ"ס, וביקשה שאעביר סדנה. יש חיבורים ויש רצון, ואז זה ווין ווין סיטואישין".  

ומה התוכנית נתנה לך ברמה העסקית?
"הקורס הסתיים לפני שלושה חודשים והעסק שלי משגשג. אני בביטחון כלכלי רק מלהיות עצמאית. בעבר הייתי עושה מלא דברים: הייתי כותבת תוכן והייתי עובדת כלקוחה סמויה, ותמיד היה לי משהו שנותן לי את הביטחון הכלכלי. עכשיו אני רק בעסק שלי, והמצב הכלכלי שלי מעולם לא היה יותר טוב מזה. התוכנית הזו היא בחינם ואת רק מקבלת, וזה היה ממש מדהים. נוצר שם חיבור אנושי חברי, והלוואי שמתוך המקום הזה נוכל לגשר על כל הפערים. המשימה היא עלינו - האנשים הפשוטים. לא על מי שממונה עלינו".