הרפורמה המשפטית שטלטלה את מדינת ישראל בשנת 2023, והמלחמה הקשה שפרצה ב-7 באוקטובר, טרפו את הקלפים בנוגע להרכב תיק ההשקעות עבור המשקיע הישראלי הממוצע.

אם בתחילת שנת 2023 הבורסה בת"א, המשקפת את תנאי הכלכלה הישראלית, נראתה כזירת השקעות מבטיחה לאחר שרשמה תשואות יתר בולטות אל מול העולם בשנים 2021 ו-2022 – אזי התמונה התהפכה כבר במהלך ינואר 2023, והמשקיעים המבוהלים חיפשו חלופות השקעה הולמות.

כתבות נוספות בכסף >>

כתוצאה מכך, המשקיעים הסיטו בהתמדה מיליארדי שקלים להשקעות במדד ה-500 S&P האמריקאי, והיפנו את הכספים הסולידיים לקרנות כספיות ולפיקדונות בנקאיים, אשר נהנו מאטרקטיביות גוברת בשל העלייה החדה בריבית במשק.  העובדה שבמדינת ישראל רק כ-365 אלף לקוחות זוכים לשירותי ייעוץ השקעות, לצד העובדה שהחינוך הפיננסי לקוי וחוק ייעוץ ההשקעות הקיים פרימיטיבי ואינו מספק פתרונות הולמים למציאות הטכנולוגית העדכנית – מביאות יחדיו להחמצות ענק של הציבור הישראלי בכל הקשור לעולם ההשקעות בבורסה. הנזק שנוצר הוא כפול: האחד הוא אובדן תשואה על תיקי ההשקעות של הציבור, שמשאיר את כספו בעו"ש ובכך שוחק את ערך הכסף. השני הוא חשיפה מוגברת למוצרים אלטרנטיביים מסוכנים ולא מפוקחים (למשל השקעה בנדל"ן בחו"ל או בקרנות השקעה פרטיות).

השקעות בשוק ההון מפוקחות היטב, זולות וזמינות בלחיצת כפתור לציבור הרחב. מרבית המשקיעים פעלו ב"שיטת העדר" המוכרת, נוכח הבעיה המבנית הקיימת במשק הישראלי בכל הנוגע להנגשת מוצרי השקעה – ולכן הם החמיצו הזדמנויות השקעה מגוונות. יתר על כך, משקיעים רבים אינם מודעים לעובדה שניתן להיחשף לרוב המכריע של מדדי מניות ומדדי אג"ח בעולם באמצעות הבורסה בתל אביב, המאפשרת רכישת קרנות סל וקרנות מחקות בשקלים ובעלויות תחרותיות.

נאסד"ק (צילום: MNAphotography, shutterstock)
נאסד"ק | צילום: MNAphotography, shutterstock

השורות הבאות ימחישו מספר השקעות בשוק ההון אשר הניבו תשואות חריגות בשנה החולפת, ומרבית המשקיעים הישראלים פשוט פספסו. בחרנו להתמקד בהשקעה במדינות ובסקטורים ולא בהשקעה בניירות ערך בודדים, שכן אנו מאמינים שזו הדרך האחראית יותר להיחשף להשקעות. זאת, מאחר שהאנליזה על חברות עדיין אינה זמינה, וגם אז קיימת חובה לפזר היטב את תיק ההשקעות באמצעות השקעה במוצרי מדד ומוצרים מנוהלים.

השקעות עם תשואות חריגות

נתחיל בהשקעה במדד נאסד"ק 100 אשר הניב תשואה דולרית של 54% בשנת 2023. בבורסת תל אביב נסחרים ונסלקים מוצרים פיננסים רבים וזולים העוקבים אחר מדד נאסד"ק 100, שהניב תשואת יתר של כ-30% בהשוואה לתשואת מדד ה-500 S&P בשנת 2023. אולם, המשקיעים הישראלים הגדילו חשיפה מינורית למדד זה, בעוד שמדד ה-500 S&P זכה לגיוסים אדירים של כ-17.5 מיליארדי שקלים. התשואות של קרנות הסל שעוקבות אחר מדדי ארה"ב, וחשופות למט"ח, הניבו תשואות גבוהות יותר ממדדי היחס – זאת בשל הפיחות בשער השקל אל מול הדולר. בבורסת תל אביב נסחרות גם קרנות ממונפות על מדד הנאסד"ק 100 המאפשרות חשיפה כפולה ומשולשת למדד זה.

ראוי לציין שמדובר במוצרים המצויים בפרופיל הסיכון הגבוה ביותר שקיים. יחד עם זאת, יש לזכור כי לצד הסיכון בהשקעות, מתקיים גם הסיכוי החיובי שהתממש בגדול בשנה החולפת, ולכן חשוב להכירם.

לא רק באמריקה

למרות שתשומת הלב של המשקיעים הישראלים הופנתה באופן טבעי להשקעות בשוק המניות האמריקאי, כדאי להזכיר השקעות גלובליות נוספות שהניבו תשואות פנטסטיות. כך לדוגמה, מדד ניקיי 225,  מדד המניות המרכזי של יפן, זינק אשתקד ב-28%, וגם במקרה זה מדובר בתשואת יתר של כ-4% בהשוואה לביצועי מדד ה-500 S&P. בבורסת תל אביב נסחרות מספר קרנות סל העוקבות אחר מדד ניקיי 225, ואולם הגידול בצבירה בקרנות אלו בקרב הציבור הרחב הייתה מינורית.

מדד הניקיי 225 הוא אומנם הכוכב של השנה האחרונה בכל הנוגע לפיזור השקעות גיאוגרפית, אך גם מדדים גיאוגרפים נוספים כמו ניפטי ההודי, שעלו ב-12 החודשים החולפים בכ-23% ומדד IBOVESPA הברזילאי שעלה בשנה החולפת בכ-18%. במקביל היו מדדים גיאוגרפיים בולטים נוספים כמו מדד הדאקס הגרמני, שלא זכו להשקעות מוגדלות בתיקי ההשקעות של הציבור הישראלי. זאת, על אף הביצועים הנאים, ולמרות העובדה שקרנות הסל הרלוונטיות זמינות למסחר בבורסת תל אביב.

העיקר לפזר השקעות

כלי מרכזי נוסף לפיזור תיק ההשקעות הוא השקעה במדדי מניות סקטוריאליים, כלומר מניות שמגיעות מתחומים שונים במשק. בבורסת ת"א, לדוגמה, בלט לחיוב מדד ת"א-נפט וגז אשר עלה בשנה החולפת ב-53%, והשיא תשואת יתר של כ-46% בהשוואה למדד ת"א-125.

בחינה של מגמת הגיוסים לקרנות הסל שעוקבות אחרי מדד זה, גם כן מלמדת כי הציבור הישראלי החמיץ את הראלי בתחום (כלומר החמיץ את רצף העליות החזק שנע למשך שבועות או חודשים). אותו ציבור גם לא תיבל את תיק ההשקעות שלו בחשיפה למניות הגז והנפט הישראלי. מכאן, שגם לאחר עליית ערך כה חדה, קרנות הסל העוקבות אחר המדד מנהלות כ-170 מיליוני שקלים בלבד – וחבל שכך.

זינוק בתחום השבבים

בארה"ב היה זה תחום השבבים של פילדלפיה שעלה ב-50% ב-12 החודשים האחרונים, על רקע האופטימיות האדירה ביחס לעתיד ה-AI והשפעתו על הביקוש לשבבים. אולם, קרנות הסל העוקבות אחר סקטור זה, לא זכו לצבירה חדשה משמעותית.

היריעה קצרה מלתאר את ההחמצות של המשקיעים בכל הנוגע להזדמנויות ההשקעה בבורסה בשנים האחרונות. היעדר ידע והנגשה של אפשרויות ההשקעה הגלובליות והמקומיות, המאפשרות חשיפה אליהן בבורסת ת"א, הם ליבת הכשל וראוי לטפל בכך. זאת, באמצעות שילוב של שינוי חוק הייעוץ, הגמשת כללי האנליזה, והשקעה מוגברת בחינוך פיננסי לציבור הרחב.

הכותב הוא יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים