אם לא די בנזקים הנפשיים, באבדות הקשות ובמשבר הכלכלי שהביאה איתה מלחמת "חרבות ברזל", בימים האחרונים אנו מתבשרים על שטף של העלאות מיסים והרעה במצב שצפויים להכות בציבור ב-2025 – החל מהעלאת המע"מ, העלאת מס הבריאות המתוכננת ועוד.

כלכלת ישראל רשמה צמיחה שלילית של 19.4% ברבעון הרביעי של 2023 במונחים שנתיים, שנייה בחומרתה רק לקורונה שבה נרשמה צמיחה שלילית של 28.9%. בתקופת הקורונה, בתום אותו רבעון נרשם ריבאונד והכלכלה הישראלית זינקה ותיקנה את כל הירידה הזאת. אבל כעת, בתקופת המלחמה, התחזיות הן יותר קודרות והצפי הוא שההשלכות על משקי הבית יהיו משמעותיות, כשהמשק לא צפוי ליהנות מגל השקעות הייטק מאסיבי כפי שהיה בקורונה, אלא להפך - מתרחשת ירידה חדה בהיקף ההשקעות.

כתבות נוספות בכסף >>

לממשלה אין ברירה ועליה להדק את החגורה, זה מגיע דרך גזירות והעלאות מסים, ומתווסף לפגיעה הקשה בתעסוקה שחוו משפחות רבות בישראל – בין היתר בגלל הגיוס המאסיבי של מאות אלפי גברים ונשים למילואים, מה שפגע באופן משמעותי בעצמאיים והביא לסגירה של לא מעט עסקים. ההערכות הן שבשנה הבאה גם יבוטלו חלק מההטבות בנקודות זיכוי שמקבלים הורים לילדים בתלוש המשכורת. הצפי הוא לירידה בהכנסות של משקי הבית, יחד עם גידול בהוצאות. כלומר מתרחשת תנועת מלקחיים שדורשת נקיטת פעולות אקטיביות מצד כל אחד ואחת מאיתנו.

ממשלת ישראל נדרשת להידוק תקציבי משמעותי במהלך השנים הקרובות, לאור הגידול המשמעותי בהוצאות הביטחון שיצרה המלחמה. אותו זינוק מוערך בנטל של 100,000-60,000 שקל לכל משפחה בשנים הקרובות. דבר זה מוכיח שוב כי בשנים הקרובות המלחמה תהיה בכל החזיתות, הן הביטחונית והן הכלכלית.

לכמה זמן המע"מ יעלה?

המע"מ הוא לא הבשורה השלילית היחידה לצערנו. גם עלויות הריבית במשק הישראלי מתייקרות, וזה עומד להשפיע על כל הצרכנים והחברות במשק. מדינת ישראל תידרש לגיוסי חוב משמעותיים מאוד בשנת 2025, כשהצפי הוא גירעון גבוה של מעל ל-5%. הגירעון, שהוא הפער בין הכנסות הממשלה ממסים, להוצאות הממשלה, הפך גדול וכבד מאוד על שוק ההון המקומי.

המשמעות היא שמדינת ישראל תצטרך לגייס עוד חוב בשווקים הבינלאומיים. בהיקפי גיוס כה משמעותיים, ואם נוסיף לזה את הורדת דירוג האשראי של המשק, הרי שהממשלה תידרש לגייס חוב במחירים גבוהים הרבה יותר מבעבר. כל זה יבוא על חשבון השירותים הממשלתיים שאנחנו מקבלים, וידרוש מאיתנו להוציא כספים פרטיים משמעותיים. נוסיף לאלה את העובדה שעליית פרמיית הסיכון הזו תתגלגל אל הציבור הרחב בכל המגזרים.

איך כל משפחה צריכה להתכונן לשנת 2025?

יהיו רבים שיגידו שאחרי המלחמה והתקופה הקשה מאוד שאנחנו עוברים, הם רוצים להתנחם בחופשה טובה, הוצאה גדולה כמו החלפת המטבח או שדרוג דירת המגורים. אין ספק שאלה מטרות חשובות מאוד. אבל המציאות וקיטון ההכנסות של משק הבית שאותו תיארנו, דורש הידוק החגורה ודווקא הגדלת ההשקעות והחיסכון.

ולא די בכך. חשיבה על הגדלת הכנסות עבור משקי בית היא מהותית. לא משנה באיזה מעמד אתם, עליכם לשאוף להגדלה של ההכנסות, בין אם זה באמצעות העלאת שכר ושדרוג קריירה, או בהקמה של עסק נוסף למשפחה שיעניק שירותים בהיקף מסוים בתום יום העבודה.

נועם שפלטר, מייסד ושותף בבית ההשקעות אינווסטו קפיטל (צילום:  Johanes)
נועם שפלטר, מייסד ושותף בבית ההשקעות אינווסטו קפיטל | צילום: Johanes

כפי שממשלת ישראל הבינה שכדי לשמור עלינו האזרחים, היא נדרשת להשקיע הרבה יותר בביטחון, כך גם כל משפחה נדרשת להבין שעליה להשקיע הרבה יותר כספים לטווח הארוך, כדי להגן על עצמה מאירועים כמו משבר הקורונה, מלחמה ואי וודאות עתידית שעומדת לפתחנו. כשנשאלת השאלה במה להשקיע? אז השלב הראשון הוא ישיבה משפחתית של בני הזוג ואף עם ילדים בוגרים, כדי לקבל את ההחלטה להתכונן כלכלית גם לשינויים העתידיים. בשלב השני כל משפחה בוחרת את איש המקצוע שנכון לה, ויחד איתו קובעת את אסטרטגיית ההשקעות שלה.

הכותב הוא יזם סדרתי, מומחה לכלכלה מאקרו והשקעות נדל"ן, וממייסדי ובעלי בית ההשקעות האלטרנטיביות אינווסטו ו-Be Rich, נציגות גרנט קרדון בישראל