מונדיאל קטאר 2022 עשה היסטוריה - ועכשיו הוא כבר ב-היסטוריה. רגע אחרי הפנדל האחרון, שהכריע כי ליאו מסי ונבחרת ארגנטינה הם אלופי העולם, עולה השאלה המסקרנת - מה יעשו עכשיו עם האצטדיונים המפוארים והמתקדמים שנבנו מ-0 למען הטורניר הנוכחי. התשובות מעניינות.

כל המשחקים, כל השחקנים, כל השיאים. המדריך המלא של N12 למונדיאל קטאר 2022

בעת הבחירה בקטאר כמארחת מונדיאל 2022, בשנת 2010, היה במדינה אצטדיון אחד. ב-12 השנים הבאות נבנו 7 אצטדיונים חדשים לחלוטין והאחד שהיה שופץ לחלוטין. לצידם נבנו עשרות בתי מלון ואתרי אירוח - בעלות מוערכת של כ-220 מיליארד דולר. כבר בעת הבנייה היה ברור שביום שאחרי המונדיאל לא יהיה לכל המבנים הללו שימוש. נכון, התיירות תמשיך למדינה, אבל לא בסדר הגודל של 1.5 מיליון תיירים בחודש אחד כמו במונדיאל, ואצטדיוני הכדורגל לא נחוצים במדינה בה הליגה המקומית לא מושכת קהל, בלשון המעטה.

לוסייל, קטאר, היתה מוכנה לרגע הגדול (getty) (צילום: ספורט 5)
אצטדיון לוסייל המרהיב | צילום: ספורט 5

חלק מהאצטדיונים ימשיכו לעמוד חצי שנה נוספת, כשבחודש יוני תארח קטאר את אליפות אסיה - אליפות אותה היא מארחת ובה היא זכתה בשנת 2019. לאחר האליפות הזו רוב האצטדיונים ייהרסו לחלוטין או יעברו "שינמוך" בתכולתם. אף אחד מהאצטדיונים לא ייוותר בכל תפארתו הנוכחית - עוד עניין ש"בזכותו" קטאר ופיפ"א זכו בביקורת מקיר לקיר עקב הבחירה במדינה לארח את המונדיאל.

אצטדיון 974, המכונה גם "אצטדיון המכולות", ועשוי מ-974 מכולות, יפורק לחלוטין. אבל מה יעשו עם החלקים שלו? לפי דיווחים במדינה המארחת, אחד המקומות אליהם עשוי להגיע האצטדיון הוא סכנין. קטאר כבר הייתה מעורבת בעבר בבנייה של אצטדיון אחד בעיר, אצטדיון דוחא, וכעת נראה כי היא עשויה לתרום אצטדיון נוסף. חשוב לציין כי על העירייה למצוא שטח לאצטדיון הענק וכמובן שגם הצדקה - שכן גם אצטדיון דוחא ה"קטן", בעל 8,500 המקומות, לא מלא בכל המשחקים - אז מה יהיה על אצטדיון של 40,000 מקומות?

אצטדיון המכולות (צילום: רויטרס)
ימצא את עצמו בישראל? אצטדיון המכולות | צילום: רויטרס

יתר האצטדיונים המכילים 40 אלף מקומות ישיבה יצומצמו ל-20 אלף לאחר הטורניר. אצטדיון "עיר החינוך" שנמצא באל־ריאן, במרחק 13 ק"מ מדוחה, יצטמצם במחצית וישמש את קבוצות הספורט של הסטודנטים. יתר 20,000 המושבים ייתרמו למדינות אחרות שצריכות סיוע בהקמת תשתית ספורטיבית. בסך הכל התחייבה קטאר להסיר 170 אלף מושבים מאצטדיוני המונדיאל, הם יועברו למדינות מתפתחות, והקיבולת של האצטדיונים תצומצם על מנת להתאים אותם לתשתית הספורט האמיתית של קטאר.

גולת הכותרת, אצטדיון לוסייל שאירח את משחק הגמר ולו קיבולת של 80,000 מקומות, יפורק ורוב הכיסאות שלו ייתרמו. האצטדיון וסביבתו יהפכו למרחב קהילתי, והאתר יכלול בתי ספר, בתי קפה, חנויות, שירותי ספורט ומרפאות בריאות. השכבה העליונה של האצטדיון תהפוך למרפסת חיצונית לבתים חדשים.

אצטדיון אל ביית' (צילום: רויטרס)
אצטדיון אל ביית' | צילום: רויטרס

"יהיו כמה יתרונות לטווח ארוך עבור האוכלוסייה המקומית של קטאר", אמרה כריסטינה פיליפו, מרצה בכירה למימון ספורט באוניברסיטת פורטסמות' בבריטניה. "עם זאת, אם כל המטרה הייתה להציג את קטאר לעולם - זה היה מסע פרסום יקר מאוד ואני לא בטוחה שהוא היה מוצלח במיוחד".